Війна і "Бояришнік". Як Кремль заганяє холопів у 90-ті

"Бояришнік" краще за будь-які телевізійні репортажі і соціологічні опитування демонструє, що сталося з Росією після нападу на Україну, запровадження санкцій і падіння нафтових цін

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що масове отруєння його співвітчизників екстрактом "Бояришнік" нагадує йому 90-і роки. Як не дивно, російський прем'єр, який зазвичай не відрізняється особливою проникливістю, поставив своїй країні точний соціальний діагноз.

"Бояришнік" краще за будь-які телевізійні репортажі і соціологічні опитування демонструє, що сталося з Росією після нападу на Україну, запровадження санкцій і падіння нафтових цін.

Отже, "Бояришнік". Зараз російська влада говорять про те, що це - контрафактний товар, що при його виробництві порушені заходи безпеки, що до складу концентрату входить метиловий - тобто технічний - спирт замість харчового етилового.

Однак "Бояришнік" - це концентрат для ванн. Для ванн, а не для вживання всередину. Що і було зазначено на його етикетці. Тим часом, жителі Іркутська - не якоїсь там російської глухомані, а великого міста, обласного центру - купували його для пиття. Купували масово - про що свідчить кількість загиблих, на яку повинен був відреагувати навіть прес-секретар Володимира Путіна. Ще більше людей перебуває в лікарнях, в тому числі в стані коми. Влада Іркутська планує поквартирний обхід по всьому місту, щоб розповісти його жителям про небезпеку вживання засобу для миття.

Нагадую, що дія відбувається у 2017 році. У ХХІ столітті. У країні, яка розповідає всьому світу про свою культуру і духовність. Звичайно, мерія Іркутська вказує, що під час поквартирного обходу  наголос буде робитися на неблагополучних сім'ях й бездомних. Але сам захід говорить зовсім не на користь подібної інтерпретації. Або - про зашкалюючу кількість "неблагополучних". Це - ближче до істини.

Звичайно, найпростіше почати згадувати про те, що  Росії взагалі п'ють. Однак п'ють у багатьох країнах. Найголовніше в історії з "Бояришніком" - що п'ють. І тут виявляється, що дешевий концентрат для ванн є кращим, ніж навіть дешева горілка, ніж самогон.

Медведєв абсолютно правильно згадує 90-е: тоді, після краху радянської економіки і приватизації, що її організували бандити і чекісти, у його співвітчизників не було грошей на найнеобхідніше. Ситуація почала виправлятися тільки після підвищення нафтових цін, коли у влади з'явилася можливість поділитися грошима з холопами. Тепер, коли ціни на нафту знову впали і до неминучих труднощів додалися санкції і бездарне управління економікою країни, холопів знову заганяють у "Бояришнік".

Ніякі гучні заяви Медведєва і Пєскова про необхідність розібратися з "неправильними" екстрактами ні до чого не приведуть. Все, що вони можуть запропонувати збіднілим росіянам - це війна і смердюче пійло.