Не російська мова, а "русский дух". Які російські книжки варто заборонити в Україні

Андрій Кокотюха
23 грудня, 2016 п'ятниця
20:00

Завдяки російській літературі десятки мільйонів українців виховувалися, зростали й розвивалися переважно в російському контексті та на питомо російському контенті

Два тижні тому Верховна Рада прийняла закон, який обмежить доступ на український ринок книжок із Росії. Він вступить в силу після того, як буде підписаний президентом. Але ще на стадії обговорення, яке проходило публічно, довкола цієї теми виникло багато маніпуляцій. Вони нікуди не поділися, й головна звучить так: "Україна забороняє російську мову і російську культуру".

Почнемо з того, що слово "заборона" дуже гарно працює в заголовках. Бо насправді про жодну заборону не йдеться, мова лиш про обмеження. Непрямо погоджується з цим правозахисниця Галя Койнаш, яка у своїй колонці для "Нового времени" пише: "Закон заборонить ввезення книг таких авторів, як російський фашистський ідеолог Олександр Дугін, радник російського президента Сергій Глазьєв тощо.

Всі ці книги можна знайти в Інтернеті". Разом із цим визнає: "Найжорстокіша, мілітаристська російська пропаганда поширюється, перш за все, через телебачення та інтернет, які цей закон не торкнеться".

Спроба зачистити телевізійний простір від російського контенту триває вже більше року, після ухвалення закону Княжицького – Денисенка про заборону в Україні російських фільмів та серіалів, який вступив у силу 3 липня 2015 року.

Час від часу медіагрупи порушують його, і тут не можна виділити якусь одну: граються з російським кіно всі. Проте чим далі, тим менше. Проте Інтернет заборонити не може ніхто. Навіть якщо ухвалять закони, котрі посилюють боротьбу з піратством, доступ до легальних ресурсів, на яких викладуть російське кіно, не перекриють.

Це саме стосується книжок. Ще коли про обмеження російського заговорили вперше, автор цих рядків без особливих проблем і витративши мінімум часу знайшов у мережі тексти проросійського та, відповідно, антиукраїнського змісту, які були в першому переліку заборонених. Зокрема, йдеться про опуси ідеолога російського націоналізму Олександра Дугіна, провокаційний «Сломанный трезубец» Георгія Савицького та інші книги російського виробництва з циклу «Поле битви – Україна» тощо.

Насправді подібна література й подібні автори були в Україні маргінальними ще до Революції Гідності та початку російської агресії проти нашої країни. І їхній вплив на українських читачів мінімальний, «ватна» категорія населення охочіше купувала й читала досі легальні твори Олеся Бузини. Хоча й вони не так били по мізках, як маса на перший погляд безневинної літератури від пересічних російських письменників. 

Ось тут – пояснення головної причини, яка виправдовує Закон №5114. У ньому, зокрема, сказано: обмежити слід ввезення великих партій тих книжок, які, цитата, створюють позитивний образ країни – агресора.

Адже таке положення чітко розрізняє терміни «російська книжка» і «книжка, видана в Росії». Якщо надрукована російським видавництвами книга забезпечує відчутний брак актуальної літератури, написаної в Європі, Америці, Канаді, Австралії чи Японії, й не лише художньої, там не йдеться про позитивний образ Росії. Простіше кажучи, там не пахне «русским духом», оспіваним російським же класиком Олександром Пушкіним.

До речі, доля класичної російської літератури в Україні – ще один привід для маніпуляцій. З Росії вже звучать заяви про реальну перспективу заборонити в нас Пушкіна, Достоєвського, Толстого та інших, разом із Михайлом Булгаковим, котрий дозволяв собі негативні висловлювання про українців у «Білій гвардії».

Щоб переконатися – це не так, варто зазирнути в першу-ліпшу київську книгарню. Та й у Львові російська класика, причому – в свіжому перевиданні, не дефіцит і ніколи ним не стане. Хоча той-таки Лев Толстой є одним із співців «русского мира» та «русского духа». Ще й справді визнаний на Заходу в культурній царині для України здебільшого авторитетна. 

Тут варто згадати обставину, на яку всі без винятку захисники російської культури і, зокрема, літератури чомусь не звертають увагу. Російських Толстого і Достоєвського перекладали мовами світу і справді багато видавали й видають у цивілізованих країнах.

Проте в часи СРСР, коли Україна була радянською республікою, у Парижі чи Нью-Йорку в одній книгарні можна було вільно купити «Анну Кареніну» Толстого, «Трьох мушкетерів» Дюма-батька і «Керрі» Стівена Кінга. Натомість в радянських книгарнях Толстой та інші російські класики продавалися вільно. Якщо бракувало – їх перевидавали, в тому числі – в Києві чи Харкові, і не завжди – українською.

Казки Пушкіна в українських версіях ще були, а прозу його інших «програмних» літераторів у перекладах годі було шукати. Бо для чого перекладати «Війну і мир», якщо російською її може прочитати кожен радянський українець.

Натомість із актуальною західною книжкою в СРСР була біда. Те, що на Заході було у вільному доступі, в Росії та, відповідно, Україні або не видавалося, або – виходило обмеженими тиражами. Згадуючи класику, «Острів скарбів» Роберта Стівенсона і «Мадам Боварі» Густава Флобера перекладалися українською, та все одно були книжковим дефіцитом як у Москві й тодішньому Ленінграді, так і в Києві, Харкові, Одесі, Львові.

Зате російські класики домінували над українськими, і це помічали вже в дитячих садках. Важко згадати дитячий дошкільний заклад, у якому б не висів портрет Пушкіна і де б не читали дітям уголос Самуїла Маршака. А про те, що Корній Чуковський – українець, як і Микола Гоголь, згадувати було не прийнято. В школах по всій радянський Україні, на стінах висіли портрети Леніна, Пушкіна, Толстого, Маяковського, Достоєвського.

У рідкісних випадках – Тараса Шевченка. І майже не знайти було Івана Франка й Лесі Українки, не кажучи вже про заборонених радянською Росією українських письменників, котрі сьогодні реабілітовані й вважаються класикою в нас.

Завдяки російській літературі десятки мільйонів українців виховувалися, зростали й розвивалися переважно в російському контексті та на питомо російському контенті.

Новий закон нарешті зможе надати російській класичі статусу зарубіжної літератури – на рівні з англійською, французькою, німецькою, іспанською. І тим більше мала б втратити позиції в Україні саме російська, створена громадянами Росії масова культура.

Бо формування позитивного образу держави-агресора відбувається саме завдяки її інструментарію. Але й решта книжок, написаних у Росії російськими авторами, так само згадують свою країну в позитивному ключі. Що під час фактичної війни справді варто обмежити.

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
07:47
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
Більше новин