Золотий унітаз Трампа. Який компромат накопали на президента США в Росії

Дмитро Гомон
11 січня, 2017 середа
14:06

Американські спецслужби ознайомили Трампа з компроматом, який нібито мають на нього росіяни

Напередодні проведення першої прес-конференції Дональда Трампа в якості обраного президента США в американських ЗМІ з'явилася інформація про компромат, який росіяни мають на мільярдера.

В українському сегменті соцмереж ці відомості порівняли з феноменом "золотого унітазу" Януковича, який ніхто не бачив в реальності, але всі про нього знали. Так і тут - викладені дані підлягають сумніву, там є неточності, помилки, сумнівні ствердження, але загальний тон цієї історії вріжеться в пам'ять саме як "компромат на Трампа".

Спочатку про деталі документу розповів телеканал CNN , а потім повну версію документу опублікував сайт Buzzfeed. Там розповідається, що  російські спецслужби відстежували Трампа, "годували" його компроматом на Клінтон та назбирали інформацію, яка компроментує обраного президента США.

Як стверджує агентство Reuters, Трампа ознайомили з цими матеріалами під час його нещодавньої зустрічі з головами розвідувальних агентств. Це були дві сторінки нотаток, прикріплені як додаток до доповіді про втручання Росії в президентську передвиборчу кампанію у США.

Публікацію повної версії доповіді Трамп обурено прокоментував у своєму Twitter, назвавши це "політичним полюванням на відьом".

Що являє собою доповідь

Оприлюднений документ складається з 35 сторінок. Це збірка коротких резюме, які охоплюють період близько півроку. Перше датоване червнем 2016 року, останнє - груднем 2016 року.

Кожен блок починається чимось на зразок "джерело А зустрілося анонімно з нашим співвітчизником", а далі йде короткий виклад інформації.

Автор доповіді, як вважаєтся, це колишній агент британської розвідки. Buzzfeed та інші американські видання зауважують, що ця доповідь циркулювала поміж політиками, співробітниками спецслужб та журналістами протягом кількох тижнів. І от нарешті її опубліковано, аби, як пише Buzzfeed, "американці змогли зробити свої висновки щодо звинувачень про обраного президента".

Також видання стверджує, що цей документ циркулював місяцями та отримав "щось на зразок легендарного статусу" поміж тими, хто їх бачив.

Нерухомість і проститутки

В опублікованій доповіді написано, що Трампа намагалися пов'язати з Росією вигідними контрактами з будівництва нерухомості. Наприклад, готелів перед проведенням ЧМ-2018 з футболу. Проте "з невідомих причин" Трамп відмовився.

Також у доповіді сказано, що нібито-то вдалося зафіксувати "збочену поведінку" Трампа під час перебування у Москві в 2013 році. Він нібито замовив у Рітц Карлтон Готелі президентський люкс - той самий, де зупинявся Барак Обама з дружиною Мішель під час одного з офіційних візитів. Трамп нібито "осквернив" ліжко в номері тим, що замовив туди проституток і ті влаштували "золотий дощ".

Дональд Трамп російський компромат

"Було відомо, що ФСБ тримає готель під контролем, встановило там у всіх головних номерах мікрофони та приховані камери, щоб записувати все, що вони хотіли", - написано в доповіді.

Також у доповіді є блок про візити Трампа в Санкт-Петербург, але там же сказано, що джерела мовчать і видобути докази складно. Стверджується, що Трамп нібито платив там хабарі для просування своїх бізнес-інтересів, але через посередницькі компанії, тому довести це складно.

Також там згадується нібито участь в сексуальних "святкуваннях", проте свідки змушені мовчати - чи то їм заплатили, чи то примусили зникнути, написано в документі.

Дональд Трамп російський компромат

Українські сліди в компроматі

Україна, звісно, посідає чинне місце в документі, що не дивно. Адже один із скандалів передвиборчих перегонів у США був пов'язаний із "чорною бухгалтерією" Партії регіонів, де знайшли прізвище керівника передвиборчої кампанії Трампа політтехнолога Пола Манафорта, після чого сталася його відставка. Цьому добродію присвячено цілий блок.

Зокрема, згадується таємна зустріч Путіна та Януковича, яка відбулася 15 серпня 2016 року поблизу Волгограда. Янукович переконував Путіна, що хоча й були "відкати" Манафорту, фінансових слідів цього не залишилося і довести це буде неможливо. Проте Путін та його оточення не повірили колишньому українському президенту, бо Янукович не спромігся приховати власні корупційні сліди.

Дональд Трамп російський компромат

Що цікаво, у доповіді також сказано з посиланням на джерело в оточенні Трампа, що Манафорта відсторонили від участі не лише через "український слід". Були інші причини, зокрема, Манафорта радили відсторонити інші високопосадові члени команди через особисті мотиви.

Таємні посередники і таємні зустрічі

Велика частина інформації присвячена співпраці Кремля з оточенням Трампа. Зокрема, там багато посилань на джерела, які підтверджують, що мільярдеру зливали компромат на Клінтон та влаштували хакерську атаку на сервери апарату Демократичної партії.

Кілька блоків присвячено таємним зустрічам, які проводили від імені Трампа його представники - уже колишній радник із питань зовнішньої політики Картер Пейдж та юрист і радник Майкл Коен.

Зокрема, описано візит Картера в Москву в липні 2016 року, де він нібито зустрічався з головою "Роснефти" Ігорем Сечіним та Ігорем Дівейкіним, який на той час був заступником голови управління президента РФ з внутрішньої політики. Обговорювали зняття санкцій та передачу компромату на Хілларі Клінтон, але Дівейкін дав зрозуміти, що в росіян є компромат і на самого Трампа.

Дональд Трамп російський компромат

На відміну від Пейджа, зустріч з Коеном нібито відбувалася на нейтральній території - в Празі, під прикриттям федерального агентства РФ Россотрудничество. Зокрема, він нібито то мав зустріч з посередниками, які влаштували хакерську атаку на демократів і Клінтон.

У доповіді зазначено, що роль поcередника в контактах з Трампом відігравала "провідна пропутінська фігура в Думі" Костянтин Косачев. Проте це неточність - насправді Косачев очолює комітет з міжнародних справ не в Держдумі, а в Раді Федерацій - з грудня 2014 року.

Дональд Трамп російський компромат

Коен назвав опубліковані дані "фейковими новинами". "Хтось сильно потішається зараз за ваш рахунок", - сказав він виданню Policy.Mic. Коен також сказав, що ніколи не бував у Празі, а в той час, коли він нібито обговорював хакерські схеми святкував своє 50-річчя в Лос-Анджелесі зі своєю дружиною та сином.

Щодо Картера Пейджа, то цей діяч викликає сумнів своєю компетентністю і його авторитет у російських ділових колах, м'яко кажучи, сильно перебільшений. У жовтні 2016 року його звільнили з посади радника Трампа.

Питання щодо правдивості викладеної інформації

Достовірність інформації викликає великі питання. Reuters пише, що одне з його джерел в офіційних колах назвало доповідь "непідтвердженою". Buzzfeed пише, що в доповіді є кілька помилок. Наприклад, автор називає підмосковну Барвіху місцем, де живуть виключно представники вищих щаблів російської влади та їхнє оточення, хоча насправді там мешкають і просто дуже багаті росіяни.

Також сайт звернув увагу на те, що автор неправильно пише назву консорціуму Альфа-Груп англійською: замість Alfa Group вона всюди згадується як Alpha Group.

Від себе додамо, що блок присвячений Альфа-Груп розповідає про зв'язки керівництва консорціуму з Путіним. Він характеризується як метод морквини та батога - у "альфівців" є компромат на Путіна, а в російського президента - можливість адміністративно давити на групу. Це і є причиною їхнього "пакту про ненапад", випливає з доповіді.

Агентство Reuters пише, з посиланням на свої джерела, що деякі матеріали колишнього британського агента виявились неправдивими.

Окрім того, журналісти Buzzfeed намагались перевірити викладені факти, але жоден з них їм не вдалось ані спростувати, ані підтвердити. Власне, рішення головного редактора сайту Бена Сміта все ж опублікувати повну версію документу викликало критику колег.

Захищаючи своє рішення Сміт зазначив, що мета - "ділитися тим, що маємо, з читачами", а цього разу йшлося про документ, який був "у широкому обігу на вищих рівнях американського уряду та медіа". Як би там не було, а перша прес-конференція Трампа матиме неприємний присмак.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності із нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
Більше новин