Терапія скиглення. Чому еміграційна істерика не має нічого спільного із бажанням виїхати

Голубов Олександр
25 січня, 2017 середа
11:10

Розмови про "відсутність перспектив" та "священний обов’язок будувати державу" свідчать про небажання брати відповідальність на себе та невміння дивитись правді в вічі

Український Facebook розділився на два непримиренних табори. Один бубонить про "геноцид держави стосовно своїх громадян" та необхідність терміново "валити" з країни. Інший натомість розповідає про небачені темпи змін, які відбуваються у вітчизні, казкові можливості, які ця вітчизна відкриває, та обов’язок кожної свідомої людини брати участь у витяганні усіх цих змін і шансів із тієї дупи, в якій вони опинилися на поточний момент існування української держави.

Втім, розмови більшості віртуальних "емігрантів" про жахи існування в місцевих реаліях мало схожі на розмови людей, які рішуче вирішили виїхати із країни, хоча й такі серед них безсумнівно є.


Ті, що мають реальне бажання жити в іншій державі, зазвичай не шукають причин для цього - вони вже зважили всі "за" та "проти" та намагаються пройти усі подекуди дуже непрості кроки, аби змінити місце проживання, мінімізувавши ризики перетворити це на катастрофу.


Як людина, яка довго йшла до шансу жити у Німеччині, можу сказати, що після того, як рішення ухвалене, теревенити про "чому" особливого бажання немає - набагато більше цікавить питання "як".

Щоправда, історії про "задуху" життя в Україні дуже добре підходять для тих, хто незадоволений собою в оточуючій реальності, але не має ані бажання, ані хисту змінити цю реальність, своє ставлення до неї чи, зрештою, перемістити себе у іншу точку земної кулі, де, як кажуть, реальність відрізняється у кращий бік.


Такий собі варіант типового українського сеансу терапії скигленням, під час якого здається, що у мізерності власного існування винна абстрактна влада із її "геноцидом", недостатньо цивілізовані співвітчизники і несправедливість світоустрою, який змусив народитися у такій непридатній для життя частині Всесвіту.


А ось сам юний талант, що виплескує онлайн свою жовч, - не винний. За ним вже полюють естонські хедхантери, але поки що він ховав себе від них через любов до батьківщини. Та невдячність останньої, як ми бачимо, підвела цю людину до тієї межі, за якою вона нарешті дасть себе вловити.

Втім, уявні світи віртуальних "емігрантів" стикаються у безкомпромісному двобої із епічними конструкціями тих, хто вважає бажання поїхати проявом слабкості чи, якщо говорити доступно, "зрадою". У світі цих людей олігархи та чиновники докладають усіх можливих зусиль, аби змусити "розумних та талановитих" поїхати з країни, щоб їм було спокійніше красти та "здавати країну ворогу".

Як батьківщині допоможе демотивована людина, що не бажає тут жити, не зрозуміло, але така позиція додає людині приємного лоскоту від відчуття власної важливості у епічній боротьбі із внутрішніми ворогами держави за допомогою постів у Facebook та, авжеж, моральної вищості.

Окрему категорію становить когорта "свідків покращення", які запевняють, що еміграція є помилкою, через те, що Україна змінюється просто на очах, а від можливостей, які пропонує батьківщина, розбігаються очі. Як людина, що не лише поїхала, але й повернулася додому із Німеччини, не можу із цим не погодитися.

Хіба що додам - попри це різниця у рівні життя та ставленні людей один до одного із тими країнами, куди люди зазвичай поспішають виїхати жити, настільки разюча, що подолати її Україна не зможе ще багато десятирічь.

Запевняння про "можливості" та "швидкі реформи" на цьому тлі виглядають знущанням для людей, які розмірковують у категоріях спокійного та комфортного побуту хоча б для своїх дітей. Віра у майбутнє необхідна для тих, хто поки хоче лишатися, але ніколи не буде аргументом для тих, хто хоче змінити все тут і зараз.

Варто зрозуміти, що люди, які хочуть поїхати, мають на це цілковите право. Бажано, щоб вони усвідомлювали реальні шанси знайти себе за кордоном у професійному, особистому та соціальному планах.


Бажано, щоб вони розуміли, що для щасливого життя потрібен не лише скандинавський велфер, а також пам’ятали, що невміння знайти себе вдома цілком вірогідно може означати, що і в омріяному закордоні також швидко можуть знайтись причини вважати себе нещасними.


Приказка про неможливість втекти від самого себе, повірте, зовсім не із пальця висмоктана. Та якщо людина все зважила і хоче їхати, найгірше, що може бути - обіцяти їй нездійсненне чи намагатись її присоромити.

З рештою, успішний українець за кордоном - це краще, ніж нещасний українець на батьківщині.

Так само, люди, які залишаються вдома та намагаються тут щось змінити, заслуговують якщо не на дієву підтримку, то хоча б на те, що втікачі не будуть кидати прокльони, коли вони переступили поріг, і тим більше, якщо вони лише гіпотетично приміряють на себе можливість його переступити.

Розмови про "зраду" та "геноцид" можливо й допоможуть полегшити совість, але точно не допоможуть тим, хто дійсно щось робить, аби далеке світле майбутнє взагалі мало шанс на реалізацію. Це може здатися дивним, але ці люди не гірше за інших знають, наскільки все погано, але публічне висловлення зневіри в їх зусиллях не допоможе їм це змінити.

В такий ситуації суперечки щодо того, їхати чи ні, не мають жодного сенсу. Адже ті, хто має серйозний намір емігрувати або залишитися для розбудови держави, керуються різними цінностями і аргументами. А для тих, хто вирішує за допомогою холівару власні психологічні проблеми, жодний конструктив не потрібен за замовчуванням.

Тому навіть щире намагання пояснити свою позицію лише множить фрустрацію і тих, хто щось пише на цю тему, і тих, хто це потім читає, не змінюючи точки зору сторін та не виправляючи проблеми, які, власне, і роблять дану тему такою конфліктною.

В результаті не залишається нічого, окрім оголеної істерики із кожного боку, адже для обох сторін питання є болючим, а жодне з рішень не видається повністю виграшним. І активне обговорення питання, що дезорієнтує та поляризує суспільство і знищує його віру у власні сили, грає на руку лише тим, хто прагне до дезінтеграції та ослаблення цього суспільства.

Дивно, що українці досі цього не розуміють, читаючи у Facebook дописи, ніби спеціально написані для того, аби здійняти скандал, людиною, яка, здається, сама нікуди емігрувати не збирається.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
Більше новин