Передчуття фінансової зради

Голосуючи сьогодні за закон "Про спадщину" депутати в першу чергу можуть бажати залишити нам всім "в спадщину" стару податкову міліцію і максимально відстрочити введення нормальних правил гри

Верховна Рада України в цей морозний день знову готується нас неприємно здивувати. І якщо у вівторок у депутатів не знайшлося голосів для важливих реформаторських законів в сфері ІТ, а в середу не знайшлося самих депутатів для проведення сесії, то в четвер вони стрункими рядами можуть прийти в зал і проголосувати за закон "Про спадщину".

Здавалося б, ну нехай собі голосують і врегулюють, що робити з будиночком, який залишився від дідуся в селі. Але наші депутати кмітливі і винахідливі, коли їм це треба, і саме в таких законах можуть поставити в потрібному місці потрібну кому, яка потім нещадно б'є по інвестиційному клімату України, направляючи фінансові потоки в потрібні русла.

У чому тут Зрада? В цьому законі парламентарі хочуть воскресити податкову міліцію, яку волею випадку вдалося відправити в царство мертвих в кінці року. Такий собі зомбі апокаліпсис, який любить влаштовувати маски-шоу. І потім носити сумки з грошима в великі кабінети. Великі такі сумки. Спортивні.

Здавалося б, ну нехай воскресять ненадовго цього монстра. Адже Мінфін вже давно підготував закон про фінансову поліцію, який має не тільки навічно упокоїти податкову міліцію, а й поставити хрест на всіх візитах з приводу економічних питань інших силовиків.

Закон цей інноваційний і дуже правильний, там і про нову структуру, і конкурсний відбір (тут поставимо скептичний смайлик, адже главу ДФС нині теж відібрали на конкурсі), і про аналітичний підхід замість силового.

Але ключове в цьому законі саме те, що тепер лише одна служба зможе приходити до бізнесу з приводу економічних питань. Яка буде підкоряться Мінфіну. І одночасно перебуває під пильною впливом кредиторів.

Тому що зараз приходять силовики часто не навести порядок, а заробити на черговий Рендж Ровер. Чи будиночок для СБУшника або прокурора в якомусь елітному котетджі. І ось вже скоро це щастя має настати. Залишилося Кабміну внести, а депутатам проголосувати.

Ось тут-то і ховається корінь зла. Якщо податкову міліцію не воскресять, то треба поспішати. А якщо ні, то поспішати нікуди. І всі ці силовики на Рендж Роверах дуже ввічливо просять не поспішати.

Японці ніколи не кажуть ні. Японці кажуть: "Так, але потім". Так і наші депутати. З пристрастю люблять довго і ретельно готувати реформаторські зміни. А потім ще робити так, що вони вступають в силу через рік. Навіть якщо вони прописані в меморандумі з МВФ. А введення фінансової поліції, до речі, буде прописано в новому меморандумі.

Так що голосуючи сьогодні за закон "Про спадщину" депутати в першу чергу можуть бажати залишити нам всім "в спадщину" стару податкову міліцію і максимально відстрочити введення нормальних правил гри. Ще одне НАБУ їм тут не потрібно. А то і бізнес може потім від рук відбитися. І поживитися багатьом людям буде ніде. Не кажучи вже про фінансування майбутньої передвиборної кампанії.

А що інвестиційний клімат? А нічого. Не в українських це традиціях інвестиції залучати. Весь час жили без і нічого. І предки наші жили. Не тужили.

Так що духовному маленькому українцеві це неважливо. Адже він не розуміє зв'язку між тим, що сьогодні в країну зайде декілька хороших інвесторів, а завтра йому підвищать зарплату. І краще йому про це не казати. На думку депутатів. Адже навіщо засмучувати людей. Виборці повинні бути щасливі. А чим менше знаєш, тим краще спиш.

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору авторської колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.