Заплямувався Кремлем. Чому пішов у відставку ключовий радник Трампа

Таємні переговори з Росією стали фатальними для радника президента США з національної безпеки Майкла Флінна

Команда президента США Дональда Трампа зазнала перших втрат. Майкл Флінн мав шанс стати другим Кіссинджером чи Бжезинським, але змушений був подати у відставку через свої зв'язки з Кремлем та брехню.

Що стало приводом для скандалу і відставки

Ще до інаугурації Трампа його радник з нацбезпеки щільно поспілкувався по телефону з послом Росії в США Сергієм Кисляком та пообіцяв, що нова адміністрація подбає про скасування санкцій.

Спочатку мова йшла про п'ять дзвінків 29 грудня - день, коли Обама ввів нові санкції проти РФ та оголосив персонами нон-грата 35 співробітників російського посольства. Флінн дав зрозуміти, що скоро санкції може буде знято.

Діалоги Флінна з Кисляком "злили" газеті The Washington Post джерела в американській розвідці. Згодом у ЗМІ з'явилися дані й про інші контакти Флінна з російським послом. Судячи з усього, до "зливу" доклали руку ЦРУ та Національна розвідка. Флінн, схоже, побив своєрідний рекорд - він працював радником президента з нацбезпеки три тижні та три дні.

Можливо, екс-радник залишився на посаді, незважаючи на скандал, але відставний генерал значно погіршив ситуацію підставивши своїх шефів - президента та віце-президента.

Брехня як обтяжлива обставина

Сам Флінн заперечував, що обговорював санкції. За його словами, вони з Кисляком обмінювались вітальними смсками та обговорювали можливість телефонних переговорів Трампа з Путіним.

Віце-президент Майк Пенс, який на відміну від Трампа має жорстку позицію щодо Кремля, у числених телевізійних інтерв'ю захищав Флінна та запевняв, що ніякі санкції той не обговорював.

Росіяни також захищали репутацію радника. І посол РФ у США Кисляк, і речник російського президента Пєсков запевняли, що жодних перемовин щодо санкцій не було.

У своєму повідомленні про відставку Флінн вибачився за те, що ввів в оману віце-президента США Майка Пенса щодо змісту своїх розмов з російським послом. Таким чином він визнав, що санкції з російським послом все ж таки обговорювались. І він змусив віце-президента Пенса публічно брехати, а таке не пробачають.

"На жаль, через швидкий перебіг подій, я неадекватно поінформував обраного віце-президента та інших і надав неповну інформацію щодо моїх телефонних дзвінків російському послу. Я приніс щирі вибачення президенту та віце-президенту і вони прийняли їх", - йдеться у листі Флінна про відставку.

Хто такий Майкл Флінн і звідки він взявся

Постать Флінна з самого початку викликала неоднозначну реакцію в американських ЗМІ та стривоженість в українських дипломатичних та експертних колах.

Майкл Флінн прийшов у команду Трампа ще на початку 2016 року. Його одразу позиціонували як претендента на посаду радника з питань нацбезпеки - тобто, людину, яка визначатиме зовнішньополітичну поведінку США.

Флінн був не єдиним відставним генералом в обоймі Трампа. Але на відміну від Джеймса Меттіса чи Джона Келлі за його плечима був досвід не бойової, а штабної служби у військовій розвідці. Піком військової кар'єри Флінна стала посада керівника Розвідувального управління Міноборони США (2012-2014 роки).

У відставку Флінн пішов зі скандалом - він говорив, що адміністрація Обами не дослухається до його застережень щодо небезпеки, яку становить ісламський тероризм. Згідно з даними ЗМІ, Флінна звільнили через маніпуляцію фактами, зневажання підлеглих та інші прояви поведінки, яка не личить керівнику військової розвідки.

Гонорар від "Раша тудей"

Щодо зовнішньополітичних уподобань Флінна та його схильності до конспірології сайт Еспресо писав уже двічі. Наприклад, відставний генерал вважає, що США мали б підтримати в Сирії Башара Асада, як єдину людину, яка здатна контролювати ситуацію. У 2015 році Флінн отримав гонорар за промову, яку виголосив на корпоративі пропагандистського телеканалу RT. На банкеті він сидів за одним столом з Путіним і це залишилось на фото.

Майкл Флінн (ліворуч) та Путін за одним столом на банкеті телеканалу Russia Today. Фото: AP

Вже коли розгорівся скандал з переговорами про російські санкції стало відомо, що у грудні 2016 року Мінюст США попередив Дональда Трампа про те, що його радник вразливий для шантажу з боку Росії.

Хто замінить Флінна

Тимчасово виконувати обов'язки радника з питань нацбезпеки призначено іншого відставного генерала Джозефа Кіта Келлогга, який досі прямо підпорядковувався Флінну. Американські ЗМІ відзначають, що 72-річний офіцер перебуває в списку головних претендентів на звільнену посаду радника з нацбезпеки. Президент призначає його самостійно, погодження з Сенатом не потрібне.

Келлогг відомий тим, що довго воював у В'єтнамі, а за часів Джорджа Буша молодшого служив в Іраку. Там він півроку керував апаратом цивільної адміністрації, яка займалась відбудовою країни після війни та повалення режиму Саддама Хуссейна.


У скандалі з Флінном для України цікаві дві речі. Перша - це токсичність зв'язків з Кремлем для адміністарції Трампа. Навіть розмови і натяки на зняття санкцій здатні знищити кар'єру американського високопосадовця. Ситуація з Флінном стала публічним уроком.

Друга - це розвінчання чергової брехні Кремля. Там постійно заявляють, що не ведуть переговори про зняття санкцій, мовляв, не ми вирішили їх ввести, не ми вирішуємо, коли їх знімати. Але зізнання Флінна в листі про відставку свідчать, що публічні заяви Кремля брехливі - за лаштунками переговори про санкції ідуть повним ходом. Мабуть, не такі вже корисні ті санкції, як стверджував Путін.