Подруга Лукашенка та "король". Як за 4 місяці після пологів виграти медаль чемпіонату світу

Улюблениця президента Білорусі Олександра Лукашенка Дар'я Домрачева та її чоловік Уле-Ейнар Бьорндален стали героями чемпіонату світу з біатлону

Сімейні справи

Чемпіонат світу з біатлону у австрійському Хохфільцені ще у розпалі, але вже можна стверджувати, що він запам'ятається надовго. І не лише через конфлікт лідера сезону Мартена Фуркада з погрузлими у допінгових скандалах росіянами.

Читайте також: Як найкращий біатлоніст світу примушує скаженіти Росію

Цей чемпіонат "своїм" мають право називати норвежець Уле-Ейнар Бьорндален та білоруска Дар'я Домрачева. Він – жива легенда та найтитулованіший біатлоніст у історії. Вона поки що не легенда – просто одна з найкращих біатлоністок сучасності, триразова олімпійська чемпіонка.

І нарешті – вони просто сімейна пара. Бьорндален та Домрачева одружилися у липні минулого року, а 1 жовтня у них народилися донька Ксенія.

А вже у лютому Бьорндален та Домрачева стали призерами чемпіонату світу. Зробили це в один день – 12 лютого та у тій самій дисципліні – гонці переслідування.

Неймовірне перевтілення

Дар'я Домрачева пропустила через вагітність початок нинішнього сезону, але весь минулий змагальний рік вона лікувалася від мононуклеозу. Після пологів і майже дворічної перерви у виступах, Домрачева повернулася у великий біатлон на початку 2017 року та стартувала на етапі Кубку світу німецькому Обрехофі.

Результатами білоруска, зрозуміло не виблискувала та фінішувала у спринті лише 37-ю. Та біатлоністка прогресувала і вже на наступному кубковому етапі була 13-ю. І от на чемпіонаті світу відбулося справжнє повернення Дар'ї Домрачової.

Уле-Ейнара Бьорнадлена вже не один раз проводжали на пенсію. Востаннє – після закінчення минулого сезону. У ньому норвежець виступав заради "домашнього" чемпіонату світу, який відбувся у передмісті Осло – Холменколлені. І прощання "короля" могло бути блискучим – Бьйорнадлен здобув золоту у естафеті, два срібла та бронзу у особистих гонках.

Було б, якби норвежець не вирішив залишитися у біатлоні. Чемпіонат світу у Хохфільцені Бьорндален розпочав з восьмого місця у спринті, але у пасьюті трансформував його у бронзову нагороду. Для норвежця ця медаль виявилася першою у сезоні. "Бронза здобута у 43 роки приносить набагато більше задоволення, ніж золото вигране у 25", - зізнався Бьорндален, який зазначив, що на успіх його надихнула нагорода, здобута дружиною.

Зворушливі привітання

Тим часом, усі прихильники спорту обговорювали переписку норвежця та білоруски влаштовану у соціальних мережах. "Вітаємо тебе мамо! Ми пишаємося тобою! Ксенія та Уле", - написав Бьорндален, який розповів, що дивився гонку по телевізору "з Ксенією на колінах".

"Великий день. Великий тато. Тож пишаємося!", - відповіла ввечері взаємністю Домрачева, після того, як на п'єдестал пошани піднявся норвежець.

Бьорнадлен та Домрачева стали другою подружньою парою, починаючи з 2004 року, яка здобула нагороди на одному чемпіонаті світу. В 2004 році одночасно медалі в гонці переслідування та мас-старті виграли француз Рафаель Пуаре та норвежка Лів-Грет Пуаре.

Подруга Лукашенка

Між тим Бьорндален вже заробив через Домрачеву "криві" погляди з Норвегії. Надто вже запопадливо славетний біатлоніст поводився з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, якого ще недавно називали "останнім диктатором Європи".

Приміром, у вересні минулого року Бьорндален подарував Лукашенку від себе та Дар'ї сувенір на турнірі у Раубічах під Мінськом. Власне на базі у цьому містечку норвежець провів велику частину передсезонної підготовки.

Але тут потрібно зауважити, що Домрачева після своїх олімпійських успіхів, так би мовити, собі вже не належить. Зараз вона найвидатніша білоруська спортсменка і у 2014 році у Сочі Олександр Лукашенко не втрачав можливості погрітися у променях її слави.

Лукашенка та Домрачеву взагалі можна назвати друзями. За три олімпійських золота Лукашенко присвоїв Домрачевій звання "Героя Білорусі". Біатлоністка, після ще одного тріумфу- перемоги у загальному заліку Кубку світу-2015, вручила президенту копію свого головного трофею - Великого кришталевого глобусу. А він, у свою чергу, особисто привітав Домрачеву та Бьорндалена з народженням доньки.

Та навіть дружба президента тьмяніє у порівнянні із захоплення мільйонів вболівальників по всьому світі, яке своїми перемогами заслужили Домрачева та Бьорндален. Це захоплення теж потужна сила, в іншому разі, як пояснити, що норвежець у своєму віці продовжує виступати?

Він не лише підтвердив, що змагатиметься на Олімпіаді-2018 у південнокорейському Пхенчхані, але й натякнув, що продовжить свої виступи й після Ігор, коли йому буде 45.