Корупція іменем України, або Найважливіше в справі Насірова

Немає людини в країні важливішої, ніж Роман Насіров, який може заговорити. Немає його небезпечніше

По-перше, надзвичайно показова щира радість народу, котрий дізнався про те, що у правоохоронних органів, нарешті, з'явилися питання до глави Державної фіскальної служби. Побачивши чиновника, який втратив рухливість і показався смертельно хворим, аби не отримувати офіційну підозру, радість народних мас підкріпилася відвертими ненавистю і презирством.

І було б наївно і недалекоглядно вважати, ніби ці емоції можуть стосуватися виключно Романа Насірова.

По-друге, корисно нагадати, що товариші з Вашингтонського обкому давно просили наших панів прибрати Романа Михайловича до чортової матері, оскільки він тільки дискредитує реформаторський справу.

Насіров тоді йшов через кому з Віктором Шокіним. Шокіна, згнітивши серце, і далеко не одразу, прибрали, а ось корисний глава ДФС виявився начальству важливішим за народну любов і розуміння стратегічного партнера. І так, пафосні розмови про реформаторський курс, проілюстровані особою Насірова, набували виняткову переконливу міць.

По-третє, для НАБУ це справа не на мільйон і навіть не на мільярд, це справа життя і смерті. Розчарування в здатності цього органу, на який покладалося стільки надій, показати хоч якийсь переконливий результат вже досягло такої межі, що черговий провал, та ще по такій резонансній фігурі, просто остаточно поховає віру в Ситника і його людей.

Успіх же затулить колишні претензії. Успіх в цьому випадку означає запуск ефекту доміно: Насіров носій дуже цінної інформації про дуже важливих людей у ​​владі і навколо неї. Якщо він «заспіває», повинна початися ланцюгова реакція арештів і відставок.

Якщо не почнеться - значить, провал, що не дотиснули, не потягнули, упустили. Хотілося б думати, що методичною та іншою підтримкою з Вашингтона керівництво НАБУ напередодні операції заручилося, бо опір буде колосальний.

Таким чином, ми опиняємося в точці, з якої реальне, давно очікуване очищення влади може розпочатися, але в якій воно ж може припинитися, в черговий раз переродившись в фарс, але на цей раз з дуже серйозними наслідками.

Ставки дуже високі. Насіров зараз накопичує аргументи на користь мовчання і на користь скандальної відвертості. Я б не став недооцінювати серйозність ризику для його життя - зрозуміло, не через вигаданий інфаркт, а з причин зовнішнього характеру.

Немає людини в країні важливішої, ніж Роман Насіров, який може заговорити. Немає його небезпечніше.

Те, що відбувається зараз, визначить майбутнє парламентської і президентської кампанії, які вже не за горами, а значить, і майбутнє країни.

Адже справа не в тому, яке прізвище у керівника всіх податківців і митників і якої товщини у нього обличчя. Головне, це все буде продовжуватися і далі, або ми все-таки спробуємо вирватися з порочного кола корупції, яку благословляють з самого верху? Корупції ім'ям України.

Читайте також: Справа Насірова. Чому НАБУ взялося за головного податківця країни

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору авторської колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.