Справа Насірова. Чому НАБУ взялося за головного податківця країни

Очільника Державної фіскальної служби Романа Насірова НАБУ підозрює у співпраці з Олександром Онищенком у справі щодо газових оборудок

Гра у хованки: як слідчі кілька годин шукали Насірова по лікарні 

2 березня близько дев'ятої години вечора слідчі НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) прибули до державної лікарні "Феофанія", де на той час перебував головний податківець країни Роман Насіров, щоб вручити йому повідомлення про підозру. Тим часом інші детективи відомств проводили обшуки у будівлях ДФС. 

При цьому, всього за кілька годин до того, сам очільник ДФС розмістив у Facebook посилання на свій коментар виданню "Обозреватель". У ньому він заявив, що скоро НАБУ може повідомити йому про підозру, а також підтвердив, що вже бував на допитах у Бюро. 

Вже опівночі стало відомо, що детективам все ж вдалося вручити Насірову повідомлення про підозру, навіть попри те, що до чоловіка силовики не могли пробитися достатньо довгий час.

Зокрема, присутній під час цього скандалу у лікарні нардеп від "Самопомочі" Андрій Журжій зауважував, що спочатку керівництво "Феофанії" не дозволяло НАБУ пройти до Насірова. Лікарі, за його словами, стверджували, що він занадто хворий, щоб спілкуватися зі слідчими, а біля палати чергував охоронець.  

Захищати Насірова кинувся й старенький вахтер лікарні. Адвокати розповіли, що чоловік відмовлявся пускати слідчих НАБУ до палати, стверджуючи, що зараз пацієнти відпочивають.

Слідчі спілкуються з лікарями, які загородили собою прохід до палати Насірова

Одразу після спілкування детективів з головою ДФС останнього забрали до кардіологічного корпусу. Як стверджують лікарі, у Насірова діагностували інфаркт міокарда. У лікарні кажуть, що високопосадовець втратив свідомість, коли йому вручали повідомлення про підозру.

Таким чином Насіров "відсвяткував" свій 38-мий день народження у лікарняній палаті, біля якої досі чергують детективи.  

Відлуння злочинів Онищенка. Як пов'язані нардеп-втікач та очільник ДФС

Вже зранку САП змогла детально пояснити, у чому ж винен керівник ДФС. З'ясувалося, що високопосадовець фігурує у сумнозвісній "газовій справі" народного депутата Олександра Онищенка.

Нагадаємо, що про справу Онищенка стало відомо ще у червні 2016 року. Тоді слідчі розповіли, що нардеп створив злочинне угрупування для отримання прибутку від реалізації природного газу. Через фінансові оборудки політика держава втратила майже 3 мільярда гривень.

Тим часом сам Онищенко, який може сісти за грати на 12 років, втік до Лондона, а потім продовжив мандрувати іншими країнами, уникаючи українського правосуддя. 

Читайте також: Чому нардепа Онищенка хочуть посадити за український газ

В коментарі Еспресо.TV Онищенко вчора заявив, що у його взаєминах з Насіровим грошей не було, тому слідство нічого не доведе. Онищенко також назвав всю цю ситуацію щодо Насірова "найбільшим провалом, який здійснювало і зробить НАБУ".

Попри зухвалі коментарі Онищенка, САП не збирається відпускати це розслідування так легко. Слідчі хочуть, щоб Насірова взяли під варту, а також звільнили з ДФС.

Керівник САП Назар Холодницький розповідає журналістам деталі про затримання Насірова.

Такі заходи слідчі вважають обгрунтованими, адже вони з'ясували, що Насіров порушував закон в інтересах Онищенка. У САП стверджують, що голова ДФС наказував своїм підлеглим ухвалювати рішення стосовно розстрочення податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр" - ключових компаній "газової справи" Онищенка.

За словами прокурорів, протягом 2015-2016 років Насіров ухвалював незаконні рішення про розстрочку боргів цих підприємств, які не мали на це законних підстав та не надали належні для цього документи. Детективи кажуть, що такі дії завдали Україні збитків близько 2 мільярдів гривень. 

Чи відсвяткує Насіров свій 39-тий день народження на волі

Тим часом як Насіров й досі лежить у лікарні, а за інформацією деяких ЗМІ, його стан значно погіршився і йому вже роблять операцію, САП вирішує, що ж буде з цією справою далі.  

Насірова у супроводі НАБУ та адвокатів везуть на ранкові процедури

Очільник прокуратури Назар Холодницький каже, що факт оголошення підозри ще не означає, що високопосадовця притягнуть до кримінальної відповідальності. Таким чином розслідування у цій справі повинно продовжуватися ще 2 місяці.

Адвокати Насірова ж, у свою чергу, вже знайшли велику кількість причин, щоб розкритикувати дії правоохоронців.

Зокрема, адвокат Ігор Черезов на своїй сторінці у Facebook написав, що насправді повідомлення про підозру вручили неправильно, мовляв "Насіров спав, коли детектив щось бубонів в палаті". Також сторона захисту вказує й на те, що слідчі дії не можна проводити з 22:00 до шостої години ранку. 

Інший адвокат Ситника Олександр Мірошник пояснив Еспресо.TV, що "стаття, за якою затримували Насірова, дозволяє затримання лише у тому випадку, коли є істотні підстави вважати, що особа буде переховуватися від органу досудового розслідування. Якщо людина знаходиться у лікарні, якщо людина займає високе становище - куда вона може втекти? Це - нісенітниця".

Мірошник також розповів, що лікарі підтвердили попередній діагноз Насірова - інфаркт міокарда, при чому наразі він досі не прийшов до тями. А крім родини у лікарні поруч з Насіровим знаходиться конвой представників НАБУ, що, за його словами, не означає легітимності повідомлення про підозру Насірову.

Тим часом, під час засідання уряду Романа Насірова було відсторонено від посади голови ДФС. За словами прем'єра Гройсмана, це дозволить провести неупереджене та об'єктивне слідство.