Логан. Чому останній фільм про Росомаху вийшов такий людяний

Прощання Росомахи з шанувальниками коміксів розтягнулося на весь фільм і це варто подивитись, навіть якщо ви ніколи не бачили нічого подібного

Прощатися завжди важко. Особливо з тим, що розтягнулося на роки і навіть на десятиріччя. Прощання може бути болісним і нестерпним, але не завжди воно є щирим.

Австралійський актор Г’ю Джекмен грав Росомаху у восьми фільмах, починаючи з 2000 року. Фанати франшизи навряд чи зможуть звинуватити його у тому, що його дев’ята поява на екрані, як мутанта-супергероя, буде останньою.

Через те, що авторам "Лоґана" не треба було старатися зацікавити глядачів наступною серією саги чи розширити коло фанів історії, фільм вийшов більш чесним і радикальним, ніж усі попередні.

Та якби це не звучало абсурдно щодо екранізації комікса, нова глава "Лоґана" найбільш людяна з усієї серії "Людей Ікс". Незважаючи на виправданий скептицизм і втому в очах головного героя, вчинки Лоґана виважені і справедливі. Чим ближче мутант до землі, тим більше людського прокинулося у ньому.

Цього разу події розвиваються у недалекому, але похмурому майбутньому. Нові мутанти більше не народжуються, корпорації з їхнього створення скорочують і закривають такі програми. Відтепер головна їхня ціль - це підкорити усіх монстрів, які залишились на волі.

Для цього вони залучають цілу армію, яка полює за 11-річною дівчинкою, за яку проти своєї волі заступився головний герой - Росомаха, він же Лоґан.

Для головного героя цього фільму світ монстрів - це просто казки для дорослих, він вже змирився з тим, що мусить доживати і бути "не таким, які всі". Проте, людська тваринна жорстокість змусить пригадати Лоґана його минулі здобутки і таланти.

Показово те, що у одному з епізодів Лоґан критикує комікси "Люди Ікс" та каже, що в них "лише чверть правди і ту перекрутили". Росомаха в останньому фільмі - битий реальним життям супергерой, зневірений і неймовірно справжній. Дуже схожий на героя Міккі Рурка у вже культовому фільмі "Рестлер".

"Лоґан" - це не про комікси, це про реальне життя, яке могло б бути у абсолютно нереального супергероя. Це його "повернення на ринг" після підробітків водієм лімузина.

Це фільм про втрачений рай, якого не існує і в який можуть вірити лише ті, кому промили мізки автори "брехливих" коміксів.

Супергерої для того і створені, щоб рятувати тих, хто в небезпеці. Найцікавіше, що в даному випадку доведеться захищатися від простих людей, від їхньої жаги все контролювати чи знищувати.

Більшість сцен зняті на натурі, що робить "Лоґан" надреалістичним і вражаючим, незважаючи на те, що це екранізація комікса. Сцени боротьби сил добра і зла у фільмі викликають абсолютно реальні симптоми страху і переживання, чого важко досягнути згенерованими на комп’ютері візуальними ефектами.

"Лоґан" ідеально пропрацьований з точки зору сценарію. На відміну від перенасиченого героями і кічевого "Загону самогубців", фільм про Росомаху продуманий, як завершений твір мистецтва, якому можна пробачити люту кровожерність і жорстокість.

Кожен персонаж "Лоґана" на своєму місці, виконує важливу функцію і не випадає із загальної канви. Діалоги не пусті, а наповнені хоч і очевидними, але важливими меседжами. Крізь весь цей постіндустріальний треш пробирається стара ковбойська істина: життя несумнісне з убивством.

Буде несправедливо, якщо Г’ю Джекмен залишиться без нагород за останню роль Лоґана. Актор фантастично грає і міг би бути відзначений навіть "Оскаром". Йому чудово акомпанує головний антагоніст історії - мисливець на мутантів Дональд Пірс у виконанні молодого актора Бойда Голбрука.

Заключний "Логан" - це вражаюча футуристична історія, близька за своєю суттю до антиутопічних творів. Це талановите кіно, в якому набагато більше життя, а ніж може здатися на перший погляд. З 2 березня в українських кінотеатрах.

ЛОГАН: РОСОМАХА (LOGAN)

Жанр: фантастика, екшн

Країна: США

Режисер: Джеймс Менґолд  

У ролях: Г'ю Джекмен, Бойд Холбрук, Доріс Моргадо, Патрік Стюарт, Елізабет Родрігес, Стівен Мерчант, Річард Е. Ґрант, Джулія Голт, Дейв Девіс, Ерік Ла Салль