Теракт у Лондоні: Що ми знаємо та перші висновки

Натхнений радикальним ісламом чоловік скоїв теракт безпосередньо біля стін британського парламенту в Лондоні

Що сталося в Лондоні

Напад на пішоходів і туристів в самісінькому центрі Лондона стався 23 березня близько 16:40 за київським часом. Зловмисник промчав по тротуару Вестмінстерського мосту, намагаючись задавити якомога більше пішоходів. Одна жінка від страху зістрибнула прямо в Темзу.

З мосту водій повернув ліворуч і врізався в огорожу навколо будівлі британського парламенту. Вискочивши з ножем, він напав на беззбройного поліцейського. Згодом той помер від отриманих ран у лікарні. Інші поліцейські підстрелили терориста, він також згодом помер.

На цьому відео видно машину терориста та стрибок жінки у воду

Схема теракту в Лондоні. Графіка The Guardian \ Google Earth

Загинуло п'ять осіб включно з терористом. Ще три жертви - збиті ним на пішоходному мосту люди. Четвертий загиблий - 48-річний поліцейський, який патрулював будівлю парламенту. Ще 40 людей були поранені.

Поліція стверджує, що вже знає ім'я нападника, але поки що не озвучує його. Згідно з її даними, терорист не входив до якоїсь мережі, а був натхненний так би мовити дистанційно "міжнародним джихадом".

Відео, записане на Вестмінстерському мосту після теракту

Схожі теракти

Терорист для нападу використав взятий напрокат Hyundai. Діяв так само, як натхнені "Ісламською державою" нападники в Ніцці (липень 2016, 86 загиблих) та Берліні (грудень 2016, 12 загиблих).

Прем'єр-міністр Тереза Мей назвала атаку "хворобливою та порочною" та запевнила, що напад не похитне британські цінності. Це перший теракт на території Великої Британії за її каденції.

Під час нападу Мей перебувала в парламенті. За лічені хвилини її евакуювала до будівлі британського МЗС, що на Даунінг-стріт. Після нападу роботу парламенту було припинено, але у четвер він відновив роботу в звичайному режимі.

Серед поранених окрім перехожих ще двоє поліцейських. Дехто з них досі в лікарні, але більшість уже виписана. Також серед жертв є кілька іноземців, бо місце ж популярне серед туристів: троє французів, двоє румунів, п'ятеро корейців та німкеня, яка проживає в Австралії.

Медики забирають тіло зарізаного терористом поліцейського. Фото: Reuters

Жертви нападу на Вестмінстерському мосту.Фото: Reuters

Медичний вертоліт біля парламенту. Фото: Reuters

До речі, жінка, яка зістрибнула з мосту в Темзу вижила. Вона отримала серйозні травми, її лікують. Ще одна цікава деталь: першу допомогу загиблому поліцейському кинувся надавати особисто міністр з протидії тероризму Тобіас Еллвуд, колишній військовий.

Слова співчуття британцям пролунали від багатьох світових лідерів: президентів США та Франції, прем'єр-міністрів Німеччини та Іспанії. Висловився також і український президент Петро Порошенко.

ЗМІ закликають звільнити вулиці та не надихаати терористів зайвою увагою

Британська преса вже робить різні висновки щодо теракту. Газета The Guardian написала, що масштаб атаки свідчить - виснажені поразками радикальні ісламісти не мають широкої мережі у Великій Британії. Добрий знак.

Газета The Independent пише, що теракт доводить - пора повертати вулиці пішоходам. Після початку війни в Іраку в 2003 році будівлю британського парламенту перетворили на фортецю, щоб запобігти нападу смертників з бомбами і т.п. Але машини виявились такими ж небезпечними засобами вбивства, як і "калашнікови", пише автор.

Газета The Telegraph у редакційній колонці стверджує, що треба відмовитись від занадто бурхливої реакції на напади, на яку розраховують терористи.