Шевченкові думи. Який склад обрати тренеру збірної України на Хорватію

Через відсутність ігрової практики у багатьох футболістів, головний тренер збірної України Андрій Шевченко має проблеми з вибором складу на Хорватію

Еспресо аналізує, які варіанти має тренер перед матчем Хорватія - Україна, який відбудеться 24 березня у Загребі. 

Воротар

Андрій П'ятов, Денис Бойко та Микита Шевченко

На цій позиції фактично немає альтернативи Андрієві П'ятову, який з 2012 року є першим номером збірної і посадив на лаву запасних усіх конкурентів. До того ж П'ятов єдиний з викликаних на гру з Хорватією голкіперів, який має постійну ігрову практику у клубі – "Шахтарі".

Його одноклубник – Микита Шевченко у донецькому клубі сидить у глухому запасі. Денис Бойко ніяк не може здобути місце у складі іспанської "Малаги" і в цьому році не зіграв за свій клуб жодного матчу.

Центральні захисники

Олександр Кучер (на передньому плані)

У наявності Шевченка є три центральні захисники з "Шахтаря" – Ярослав Ракицький, Олександр Кучер та Іван Ордець. У попередніх відбіркових матчах на цій позиції грали Кучер та Ордець.

Проте останній зараз потрапляє до складу "Шахтаря" лише зрідка, а в центрі оборони донеччан грають Кучер та Ракицький. Тож тренеру доведеться вирішувати, чи далі гнути свою лінію та довіряти Ордецю, чи надати перевагу Ракицькому, який постійно грає у клубі.

Флангові захисники

Богдан Бутко

Головню кадровою проблемою Шевченка напередодні матчу з Хорватією стала дискваліфікація лівого захисника "Зорі" Едуарда Соболя, який у цій відбірковій кампанії став у національній команді основним.

Тренер викликав на гру з хорватами лише одного футболіста, який грає у своєму клубі на лівому фланзі – Миколу Матвієнка з "Карпат". Але проблема полягає в тому, що 20-річний футболіст, права на якого належать "Шахтарю", не провів за збірну жодного матчу. І кидати його одразу у бій у ключовому матчі відбору – великий ризик.

Шевченко у цьому відборі довів, що не боїться довіряти молода, але існує велика ймовірність, що зліва все ж зіграє хтось із номінальних правих захисників – Богдан Бутко, Артем Федецький, чи Микола Морозюк.

Читайте також: Хорватія-Україна. Чому Шевченку потрібно вирвати перемогу для нашої збірної

Що стосується безпосередньо самого правого флангу, то кваліфікацію там розпочинав Бутко, який розігрався у "Шахтарі", коли травмований був його конкурент за місце у складі хорват Даріо Срна.

Але капітан донеччан одужав і знову відправив українця на лаву запасних. Федецький, навпроти, восени не мав стабільного місця у складі, а зараз постійно грає у чемпіонаті Німеччини за "Дармштадт". Проте у підсумку досвідченого захисника не виявилося навіть у заявці на матч. 

Найвірогідніше Шевченко не стане чіпати зв'язку Богдан Бутко – Андрій Ярмоленко на правому фланзі, діями якої він був задоволений у попередніх матчах. 

Центральні півзахисники

Тарас Степаненко

Шевченко навіть у гостьовій грі з Туреччиною обмежився одним руйнівником у центрі поля – Тарасом Степаненком. Власне хавбек "Шахтаря" має непохитні позиції у збірній, а тому обов'язково вийде на поле й у Загребі.

А от хто розташується поруч з ним – запитання. У попередніх іграх найчастіше це були Віктор Коваленко та Олександр Зінченко, які більше орієнтувалися на атаку. Однак зараз Зінченко взагалі грає за дублю голландського ПСВ, а одразу кілька футболістів демонструють кращу форму.

Тож поруч зі Степанеком цілком може з'явитися Євген Шахов, що є гравцем основи грецького ПАОК. Якщо ж Шевченко обере більш захисну модель гри, то можна чекати появи на полі Максима Малишева, Руслана Ротаня, чи Сергія Сидорчука. А от Руслан Малиновський до заявки на матч не потрапив, оскільки у нього напередодні гри піднялася температура. 

Флангові півзахисники

Андрій Ярмоленко

Шевченкові буде легко зробити вибір тільки на правому фланзі. На цій позиції незамінним у збірній в півзахисті є Андрій Ярмоленко, якого взагалі називають головною надією збірної України у Загребі.

Раніше такий епітет був прийнятний і стосовно лівого вінгера збірної Євгена Коноплянки, але зараз він взагалі не потрапляє навіть у склад німецького "Шальке", а тому може залишитися на лаві запасних й у національній команді.

Читайте також: Дебют Шевченка, "сліпий" суддя та допінг. Як Україна раніше грала з Хорватією

Головний кандидат на заміну Коноплянці – півзахисник "Зорі" Іван Петряк, який стабільно грає за луганський клуб. Є також 19-річний талановитий Віктор Циганков, але він останнім часом переживає певний спад і за "Динамо" грає нерегулярно.

Форвард

Євген Селезньов

У матчі з Хорватією Андрій Шевченко зіграє з одним "чистим" нападником. У попередніх іграх цю позицію найчастіше займав Артем Кравець з іспанської "Гранади" . Але зараз він перебуває не в найкращій формі, через те, що у лютому лікувався після травми, а після одужання лише двічі виходив на заміну.

Головним претендентом на його заміну є Євген Селезньов, який постійно забиває за турецький "Карабюкспор" і завдяки своїм голам повернувся до збірної. Слабшими виглядають позиції Артема Бесєдіна з "Динамо", якому бракує досвіду виступів на високому рівні.

А Роман Зозуля взагалі залишився без ігрової практики через скандал з ліворадикальними фанами іспанського "Райо Вальєкано" і зараз займається у "Бетісі" виключно тренуваннями.

Орієнтовний склад збірної України: П'ятов – Матвієнко, Кучер, Ордець, Бутко – Степаненко, Коваленко, Зінченко - Коноплянка, Ярмоленко – Селезньов.