Путін, Хусейн та інопланетяни. Як росіянин розвалює Міжнародну федерацію шахів

Дмитро Марценишин
28 березня, 2017 вiвторок
19:06

У світових шахах спалахнув скандал навколо відставки з посади президента ФІДЕ одіозного росіянина Кірсана Ілюмжинова

Чи була відставка

На початку цього тижня у світових шахах спалахнув скандал. У понеділок вдень на офіційному сайті Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) з'явилося повідомлення про те, що президент організації - росіянин Кірсан Ілюмжинов йде у відставку.

"Наприкінці засідання президентської ради ФІДЕ, яке відбулося у неділю у Афінах, пан Ілюмжинов оголосив про свою відставку", - йшлося у тексті заяви. Крім цього, повідомлялося, що інформація про відставку доведена до відома усіх членів ради, а в квітні буде скликане екстрене засідання ФІДЕ, на якому розглянуть питання відставки президента.

Читайте також: Поразка "путінофіла" Карякіна. Росії поставили політичний мат на шаховій дошці

Проте найцікавіше розпочалося одразу після заяви ФІДЕ. Ілюмжинов одразу ж спростував інформацію про свою відставку та запевнив, що це питання на президентській раді ФІДЕ взагалі не підіймалося.

"Деякі члени президентської ради намагалися схилити мене до цього - ті сили, які включили мене до списку санкцій і вимагають моєї відставки. Вони обговорювали питання кулуарно, але на президентській раді ФІДЕ це питання не піднімалося", - запевнив Ілюмжинов, назвавши події навколо своєї відставки провокацією Федерації шахів США.

Пізніше з'ясувалося, що Ілюмжинов дійсно про відставку на засіданні говорив. Про це розповів виконавчий директор ФІДЕ Найджел Фрімен.

"Під час засідання президентської ради в Афінах ви кілька разів погрожували піти у відставку, і в кінці зустрічі три рази повторили: "Я йду у відставку", перш ніж покинути зал", - написав Фрімен у офіційному листі до Ілюмжинова, текст якого розміщено на сайті ФІДЕ.

Фігурант санаційного списку

Кірсан Ілюмжинов потрапив у санкційний список США ще у листопаді 2015 року. Це сталося через те, що функціонер є акціонером банку "Російський фініковий альянс", звинуваченого у підтримці сирійського президента Башара Асада та участі у схемах з купівлі його режимом нафти у угрупування "Ісламська держава".

Природно, що у американській шаховій федерації одразу ж зажадали відставки російського чиновника з посту президента ФІДЕ, оскільки він перебуває під санкціями.

Проте Ілюмжинов ці вимоги очікувано проігнорував, завівши стару російську пісню про руку Вашингтону та запевнивши, що до наступних чергових виборів глави ФІДЕ у 2018 році свій пост залишати не збирається.

Хоча зміни у світових шахах давно вже на часі. ФІДЕ є однією з найзаскорузліших спортивних федерацій у світі. Досить показово, що Ілюмжинов очолює організацію більше 20 років – з 1995 року.

Коли росіянин її очолив, його посада вже не мала колишньої ваги, оскільки у світових шахах панував розкол. У 1993 році було організовано Професійну шахову асоціацію, під егідою якої тогочасний чинний чемпіон світу росіянин Гарі Каспаров захищав своє звання у поєдинку з британцем Найджелом Шортом.

Саме Каспарова, який виграв той матч більшість фахівців вважала справжнім чемпіоном світу, на противагу володарю титулу, який паралельно почала розігрувати ФІДЕ.

Втрачений авторитет

Двовладдя у шахах тривало до 2004 року, коли було вирішено провести об’єднавчий поєдинок, на організацію якого пішло два роки і от нарешті у 2006 році росіянин Володимир Крамнік переміг болгарина Веселіна Топалова і став першим повноцінним чемпіоном світу за більш ніж 10 років.

Так чи інакше - шахи за час розколу втратили колишній авторитет. Багаті спонсори від гри відвернулися, а матчі за світову шахову корону з культових подій, за якими стежив весь світ, перетворилися на нецікаві більшості змагання.

Читайте також: Чому Україна тепер найсильніша шахова держава світу

Показово, що призовий фонд останнього матчу за світову шахову корону між норвежцем Магнусом Карлсеном та екс-українцем Сергієм Карякіним, який зараз виступає за Росію, склав лише $1 млн. Навіть у 1990-ті роки шахісти отримували за чемпіонські матчі більше – від $1,5 млн до $2,5 млн.

А найбільшим призовий фонд матчу за світову шахову корону міг стати у далекому 1975 році, коли мали зустрітися Анатолій Карпов із СРСР та американець Боббі Фішер. Але матч так і не відбувся через відмову легендарного шахіста зі США.

Кремлівський ставленик

На плачевний стан популярності шахів у світі Кірсану Ілюмжинову неодноразово вказували його опоненти на виборах президента ФІДЕ. Проте, ні Анатолію Карпову у 2010 році, ні Гаррі Каспарову у 2014 році, перемогти Ілюмжинова не вдалося.

Каспаров пояснює це небажанням керівництва багатьох федерацій шахів різних країн проводити реформи та наближеність Кірсана Ілюмжинова до кремлівської верхівки. А то й відвертий підкуп чиновників, які мають на виборах право голосу.

За словами того ж Каспарова екс-президент Калмикії неодноразово виконував роль своєрідного путінського емісара, там де було небажано світитися офіційним особам.

У 2003-му році він зустрічався з іракським президентом Саддамом Хусейном, у 2011-му відвідував лівійського диктатора Муаммара Каддафі, а пізніше зустрічався з Башаром Асадом.

Крім того, Ілюмжинов здійснив своєрідне світове турне до представників футбольних федерацій різних країн, таким чином намагаючись зберегти за Росією право на проведення чемпіонату світу-2018 року.

А ще Ілюмжинов відомий своїми одіозними вчинками. Так він обіцяв добитися включення шахів до програми зимової Олімпіади-2018. Збирався балотуватися на пост президент ФІФА після відставки Йозефа Блаттера.

Відомий він і розповідями, про те, що у 1997 році спілкувався з інопланетянами та побував на їхньому космічному кораблі.

 
Хиткі позиції

Попри наявність впливових покровителів цього разу Кірсан Ілюмжинов може не втриматися за посаду президента ФІДЕ. Цього разу проти нього в середині самої організації сформувалася потужна опозиція, представники якої наполягають, що Ілюмжинов через санкції не може повноцінно виконувати свої обов’язки.

Приміром, він наприкінці минулого року не міг бути присутнім у Нью-Йорку на матчі Карслен – Карякін. Тому сьогодні оперативним управлінням ФІДЕ фактично займається віце-президент організації – грек Георгіос Макропулос.

Читайте також: Українка у хіджабі. Хто така віце-чемпіонка світу з шахів Анна Музичук

А Ілюмжинов у ролі "весільного генерала" світовим шахам жодної користі не приносить. Навпроти – зіпсований авторитет російського чиновника лише ФІДЕ шкодить.

Сьогодні зранку на офіційному сайті ФІДЕ було опубліковано лист Ілюмжинова із спростуванням інформації про його відставку. Водночас, стало відомо, що анонсоване раніше екстрене засідання президентської ради ФІДЕ все таки відбудеться. Воно заплановане на 10 квітня. Тоді й стане відомо, чи керуватиме надалі росіянин світовими шахами. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
06:20
Оновлено
безпілотник, дрон
Росіяни скаржаться на атаки БПЛА в трьох областях: є влучання по нафтобазі
06:01
Хезболла вдарила ракетами по півночі Ізраїлю
05:42
Китай
Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії, - індійсько-тихоокеанське командування США
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
04:00
Оновлено
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
Більше новин