Фріки з мандатом. 10 депутатів, чия присутність у Європарламенті вас здивує

Дмитро Гомон
29 березня, 2017 середа
13:27

Чому до Європарламенту потрапляють нацисти, расисти, блазні та комуністи

В уяві багатьох людей Європейський Парламент - це потужна і авторитетна інституція. Дійсно, це одна з трьох інституцій, яка разом із Єврокомісією та Європейською Радою представляє верхівку влади ЄС. Але звання євродепутата ще не означає, що ця людина справді заслуговує на повагу.

Серед них є нацисти, расисти, блазні, колишні радянські громадяни та їхні союзники-комуністи.

Звідки беруться такі фріки? Причина цього в тому, що для багатьох громадян країн ЄС Європарламент досі лишається малозрозумілою структурою. Вони не бачать, як він може впливати на їхнє життя. Як результат маємо низьку явку на вибори в ЄП. Так було, зокрема, і на останніх виборах у 2014 році.

Політики-фріки, може, й видаються комусь смішними, але добре знаються на тому, як мобілізувати свій нечисленний маргіналізований електорат. Низька загальна явка і активне голосування прихильників допомагають їм отримати завітний мандат євродепутата.

Удо Войгт

Удо Войгт обурюється, що йому не дозволили провести виставку "правдивих" сирійських фотографій. Фото: stahar.com

Літній та милий на вигляд німецький дядечко - справжній, рафінований неонацист. Його слова про те, що ніякий він не нацист, бо не носить нацистську форму і не хоче оживити Гітлера - то просто пил в очі. Насправді він уже наговорив за свою кар'єру достатньо, щоб його погляди були зрозумілі.

Зокрема, вони зрозумілі німецькому правосуддю, яке кілька разів карало його за екстремістські висловлювання та заклики до повалення влади.

У ЄП Войгт представляє Національно-демократичну партію Німеччини - прямого нащадка партії нацистів НСДАП. Сам Войгт - син колишнього офіцера Вермахту. Він публічно говорив, що вважає Гітлера "видатним державним діячем", а заступник фюрера по партії Рудольф Гесс, на його думку, заслуговує на "нобелівку".

У 2007 році в інтерв'ю іранському ТБ він говорив, що жертв Холокосту було не 6 млн, а лише 340 тисяч. У 2015 році Войгт побував у Санкт-Петербурзі на форумі націоналістів, який блогери перехрестили на "форум друзів Росії та Путіна".

"Дивовижно, яке терпіння проявляє Росія. Дивовижно, як вміло і тонко президент Путін уникає збройного протистояння", - цитувала його Російська служба BBC.

Онучка Муссоліні

Алессандра Муссоліні пробувала сили навіть у живописі. Фото: журнал Gente

Італійка Алессандра Муссоліні є онучкою фашистського диктатора Беніто Муссоліні по батьківській лінії. По лінії матері вона племінниця славетної акторки Софі Лорен. Вона і сама акторка, модель і світська левиця. Але також вважає себе політиком.

Її погляди кардинально мінялися - доволі довго її вважали лівачкою та феміністкою, але з 2003 року вона очолила власну політичну силу радикально правого спрямування "Соціальна альтернатива".

У 2014 році вона була обрана до Європарламенту в складі партії Сільвіо Берлусконі Forza Italia ("Вперед, Італія").

Найджел Фарадж

Дуже впертий британський євроскептик. Фото: Reuters

Британський політик давно і послідовно критикує існування Євросоюзу та був одним з головних агітаторів під час кампанії за вихід Великої Британії з ЄС. У Європарламенті британець очолює фракцію євроскептиків, що вже саме по собі є оксюмороном.

Але він не хоче мати жодних справ з Марін Ле Пен, хоча їхні погляди на ЄС ідентичні. Завдяки їхнім протиріччям в ЄП існують цілих дві групи євроскептиків і обидві нечислені.

Свої погляди щодо анексії Криму та війни на Донбасі він ясно виклав у 2014 році. Фарадж заявив, що ЄС має "кров на руках" після того, як спровокував "повстання" в Україні, Сирії та Лівії. За його словами, він не виправдовує анексію Криму, але європейські лідери були "слабкими та марнославними". "Якщо ви штрикатимете російського ведмедя палкою, він відповість", - сказав він.

Тоді в інтерв'ю журналу GQ на питання, який світовий лідер викликає в нього захоплення, британець відповів: "Як оператор, але не людина, я б сказав Путін. Як він зіграв у Сирії. Блискуче. Не те, щоб я схвалював його політично. Скільки там зараз журналістів у тюрмі?"

У січні 2017 року Фарадж повторив свою нехитру метафору: "Ми повернулися до холодної війни. Чи є загрозою Путін, чи ні, але, будь ласка, припиніть штрикати російського ведмедя палкою, це просто немає сенсу".

Януш Корвін-Мікке

Справжній фрік у Європарламенті. Фото: newspix.pl

Польський політик маловідомий багатьом у рідній країні, тим не менш, він регулярно обирається до ЄП. Свої погляди щодо подій на Майдані у всій красі він висловив в інтерв'ю виданню Wirtualna Polska, яке було опубліковано під промовистим заголовком "Снайперів Мадану навчали в Польщі".

Мікке також заявляв, що Росія для Польщі - друг, на відміну від України та Німеччини, які мають до його країни територіальні претензії.

Окрім міцної віри в Путіна Януш має низку інших поглядів, які, м'яко кажучи, не відповідають образу європейського політика. Наприклад, він заявляв, що під час зґвалтування жінки лише вдають, ніби чинять опір. Після розстрілу редакції журналу Charlie Hebdo він сидів у Європарламенті з табличкою "Я не Шарлі".

Жан-Марі Ле Пен

Одне з найбільш яскравих фото Жан-Марі Ле Пена

Вже зовсім старенький (цього року йому виповниться 88 років) засновник французького "Національного фронту" давно та міцно окопався у Європарламенті. Дочка Ле Пена давно перебрала на себе керівництво партії та всіма силами намагається відбілити її імідж від шлейфу ксенофобії, антисемітизму та інших небажаних асоціацій. Усі вони - надбання Ле Пена-старшого.

Загалом Ле Пена засуджували 25 разів за антисемітизм, розпалювання расової ворожнечі й подібні речі. Вперше суд покарав його у 1965 році за випуск платівки з нацистськими маршами. За пропаганду фашизму політик отримав великий штраф і два місяці тюрми.

У 1987 він назвав газові камери "несуттєвим епізодом" Другої світової, за що заплатив черговий штраф. А в 2007 він сказав, що наявність у Саркозі єврейської крові - це недолік.

Народжені в СРСР

Десант до Асада у липні 2016 року. Зліва направо: Яна Тоом, Андрій Мамикін, верховний муфтій Сирії шейх Ахмад Бадреддін Хассун, євродепутат з Іспанії Хавьер Коусо Пермуй та Тетяна Жданок. Фото: yanatoom.ee

У Європарламенті є трійця депутатів, яких можна розглядати як одне ціле. Тетяна Жданок та Андрій Мамикін обралися від Латвії, а Яна Тоом - від Естонії. За світоглядом це "громадяни Радянського Союзу", які називають себе борцями за права людини в країнах Балтії.

Усі троє є безперечними провідниками інтересів Кремля в ЄП. Вони кілька разів їздили в Сирію зустрічатися з Башаром Асадом - і самі, і спільно з російськими депутатами.

Ці візити подавалися проросійською пропагандою як нібито підтримка Європарламентом сирійського диктатора, хоча насправді це така сама маніпуляція, як і відвідини окремими євродепутатами анексованого Криму.

У лютому 2017 року Жданок влаштувала в Брюсселі круглий стіл, на якому подібні їй політики вимагали результатів розслідування "трагічних подій у Києві та Одесі". А її товаришка Яна Тоом майже одразу після того, як потрапила в Європарламент у 2014 році, проголосувала проти санкцій щодо Росії.

Чеський комуніст

Машталка отримав орден від Путіна. Фото: Reuters

Було б неправильно вважати, що фріки водяться лише серед політиків правих поглядів. У нинішньому складі Європарламенту є цілих три депутати від проросійської Комуністичної партії Богемії та Моравії.

Ця політична сила - прямий нащадок Компартії Чехословаччини, хоча після 1989 року змушена була трохи підрихтувати свою ідеологію, аби не зникнути. Її члени підтримують російський дискурс, бувають з візитами в Криму та на окупованій частині Донбасу.

У Європарламенті ця політична сила має трьох депутатів. Найбільш яскравий серед них - Іржі Машталка. Він навчався у Радянському Союзі - у 1980 році закінчив Волгоградський медінститут.

Як і вся його партія, вважає, що в Україні переміг фашистський режим. У Європарламенті Машталка голосує проти українських питань і влаштовує тематичні заходи про "звірства хунти". У 2016 році він отримав особистий орден від Путіна.

Мартін Зоннеборн

Сатирик у Європарламенті. Фото: Sueddeutsche zeitung

Німецький сатирик, який давно висміює інших політиків, також зміг потрапити у Європарламент. Його політичний проект, заснований у 2004 році, називається дуже просто - Партія (Die Partei). Він навіть має розшифровку за першими літерами: Партія праці, права, добробуту тварин, елітного розвитку та демократичної ініціативи.

Її платформа носила яскраво виражений сатиричний характер: вимогу прогнати всіх туристів-іноземців, відновити Берлінську стіну тощо. Нещодавно він висунув власного 75-річного батька кандидатом в президенти Німеччини. А в Європарламенті продовжує те, чим займався завжди, висміює політичну еліту.

Юссі Халла-ахо

Юссі Халло-ахо. Фото: mtv.fi

Фінський політик представляє у Європарламенті Фінську партію (колишні "Істинні фінни"). Порівняно зі "старшими товаришами" колишній блогер виглядає підлітком, але й він встиг напрацювати собі скандальне реноме.

У 2012 році суд змусив його заплатити 400 євро штрафу за розпалювання етнічної ненависті та порушення релігійного спокою. Покарання Юссі отримав за свої записи в блогах у 2008 році, де він стверджував, що пророк Мухаммед був педофілом, а грабунок і життя за рахунок платників податків - національна та ледь не генетична властивість сомалійців. Халла-ахо - послідовний критик мультикультуралізму та імміграції.

У 2011 році Халла-ахо на два тижні виключили з партії "Істинні фіни". Його покарали за запис у Facebook, в якому він стверджував, що для подолання грецької кризи потрібна "військова хунта", яка б "танками подолала страйкарів". Свій запис політик видалив.

У 2017 році він збирається поборотись за лідерство в рідній партії, яка на даний час входить в урядову коаліцію.

Бела Ковач

Угорський "Кегебела". Фото: index.hu

Активний член угорської партії Йоббік, яка вважається крайньо правою партією. Ковач був "спостерігачем" під час так званого кримського референдуму в березні 2014 року. Це дозволило російській пропаганді стверджувати, що там були "міжнародні спостерігачі", а не лише російські автоматники.

У 2015 році Європарламент позбавив Ковача іммунітету за запитом угорських прокурорів. Вони звинуватили політика в шпигунстві на користь Росії. У ЗМІ він отримав прізвисько "Кегебела". Розслідування тягнеться й досі.

Маріо Боргезе

Маріо Боргезе - дивак з ксенофобськими поглядами. Фото: ANSA

У Європарламенті політик представляє Лігу Півночі - італійську праву партію, яка виступає за незалежність частини північних регіонів Італії. Боргезе - один з найбільш яскравих її представників на міжнародній сцені.

Прославився він, зокрема, словами про те, що вважає патріотом сербського генерала Ратко Младича, винного в геноциді у Сребрениці. За його словами, "серби могли зупинити просування ісламу в Європу, але їм не дозволили цього зробити".

Боргезе був тимчасово виключений з власної партії у 2011 році за схвальні коментарі на адресу норвезького терориста Андерса Брейвіка. "Деякі ідеї, які він висловив, хороші, за винятком насильства. Деякі з них чудові", - заявив італієць.

А в 2013 його виключали з фракції євроскептиків у Європарламенті за расистські висловлювання на адресу першого чорношкірого міністра в італійському уряді Сесіль Кієнге. А ще Боргезе наполягав, що Євросоюз має заснувати власний інститут та архів для вивчення НЛО.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні задачі російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
Більше новин