Вибух у метро Санкт-Петербурга. Головне про теракт

Головне про теракт в Санкт-Петербурзькому метрополітені

Сьогодні, 3 квітня, у Санкт-Петербурзькому метрополітені стався теракт. Близько трьох годин дня між станціями метро Технологічний Інститут і Сінна площа стався вибух. Вибухівка була в третьому вагоні потяга. Вибух стався відразу після відправлення від станції, двері у вагоні були закриті. Вибух був один.

Зазначимо, що ці станції метро пересадочні. Тобто трафік на них можна порівняти з трафіком київської станції Хрещатик. Незважаючи на глибину Санкт-Петербурзького метро, очевидці розповідають, що сила вибухової хвилі відчувалася на ескалаторі. 

За даними джерел російського «Інтерфаксу» це був саморобний вибуховий пристрій потужністю 200-300 грамів у тротиловому еквіваленті.

Пізніше стало відомо, що відеокамери спостереження в метро Санкт-Петербурга зняли можливого організатора вибуху. За попередніми даними, вибуховий пристрій, начинений елементами ураження, було залишено в вагоні поїзда в портфелі.

А російський телеканал РЕН ТВ та газета "Фонтанка" оприлюдни фото ймовірного петербурзького терориста. Як видно на кадрі, зробленому камерою спостереження, чоловік носить бороду. На ньому була шапка.

За даними міністра охорони здоров'я Вероніки Скворцової, в результаті теракту загинули 10 осіб. Сім померли на місці, один помер у машині швидкої допомоги, ще двоє - в лікарні. Близько 40 осіб постраждали. Стан шістьох постраждалих лікарі оцінюють як важкий.

Також повідомлялося про знайдений саморобний вибуховий пристрий, начинений гвинтами на іншій станції метро "Площа Повстання". Як повідомив Національний антитерористичний комітет РФ, вибуховий пристрій було знешкоджено. За даними «Інтерфакс» потужність вибухівки на станції метро "Площа Повстання" оцінюється в один кілограм у тротиловому еквіваленті. З'явилася інформація про знайдену вибухівку на станції Купчино, проте інформацію офіційно не підтверджено.

Представник генпрокуратури Олександр Курінний офіційно назвав інцидент терактом. Версій події ні Генпрокуратура, ні правоохоронні органи не представляють. Відповідальність за теракт поки ніхто не визнав.

На місці вибуху працюють 41 бригада швидкої допомоги і два вертольоти.  На даний момент евакуацію людей з метро завершено. Усі станції метро в Санкт-Петербурзі закрито. Наземний громадський транспорт працює безкоштовно. Сервіс Uber надає таксі безкоштовно. У центрі міста транспортний колапс.

Правоохоронні органи побоюються повторення теракту і просять людей не збиратися великими групами. Заходи безпеки в Московських і Санкт-Петербурзькому аеропортах та на залізничних станціях посилено.

У момент теракту в Санкт-Петербурзі перебував президент Росії Володимир Путін на зустрічі з білоруським президентом Олександром Лукашенком. Путін заявив, що серед версій вибуху в метрополітені Санкт-Петербурга розглядаються всі, в тому числі і терористичний акт.

Читайте все по темі: Вибух у метро Санкт-Петербурга