Фантом, Комбат та БТР. Топ-5 української надсучасної зброї

За останні пару років Україна зробила ривок у гонці озброєнь, а її розробками цікавляться в інших країнах світу. Еспресо зібрало 5 прикладів нової української зброї

Хоча це дико і не по-людськи звучить, але війна приносить і позитивні наслідки. З одного боку, забираючи життя і калічачи долі, вона дає потужний імпульс розвитку, зокрема, військової галузі. І Україна не стала винятком. Якщо ще два роки тому наша оборонна галузь нагадувала руїни, то сьогодні нам уже є чим похвалитися на весь світ.

1. Бойова машина "Фантом"

Нова українська безпілотна бойова машина "Фантом".  Її визнали однією з найцікавіших новинок, представлених на міжнародній виставці озброєнь і військової техніки в Абу-Дабі (ОАЕ), що відбулася в лютому. Український винахід посів 2 місце.

Розробники інтегрували у "Фантом" протитанковий ракетний комплекс "Бар’єр". З таким озброєнням малопомітний та мобільний "Фантом" здатен вражати важко- та легкоброньовані цілі на відстані від 100 до 5000 метрів. Окрім цього, "Фантом" укомплектований стабілізованою поворотною платформою для різних видів озброєнь.

"Фантом" має високі ходові характеристики. Зв’язок між ним та центром керування забезпечує радіоканал радіусом дії до 10.

2. Вертоліт Combat

На цій же міжнародній виставці вперше було представлено легкий бойовий вертоліт КТ112УД, або КТ112 "Combat". Його можна оснастити протитанковими ракетами "Barrier-V" з лазерним наведенням або іншим протитанковим ракетним озброєнням. Вертоліт набирає швидкість до 200 км/год.

Окрім того, КТ112 "Combat" може бути оснащений ракетами "Стріла-2" або "Ігла" для знищення літальних апаратів противника, а також кулеметом ПКТ. Особливістю вертольоту став спеціальний комплекс спостереження, який складається з інфрачервоних камер, що можуть бути використані для наведення.

3. БТР-4М

БТР-4М успішно воює на Донбасі з самого початку конфлікту, де українська бойова машина відзначилась живучістю, ефективністю та багатофункціональністю. БТР постачається до Індонезії. Під час випробувань у цій країні український винахід успішно пройшов випробування у горах і навіть у морі.

БТР-4М відзначається плавним ходом, прохідністю та швидкістю на бездоріжжі, високою маневреністю, точним ураженням цілей.

БТР-4 мають колісну формулу 8×8, оснащується моторами Deutz і трансмісіями Allison, які відповідають стандартам НАТО. Ці двигуни відрізняються надійністю, економічністю та потужністю.

4. Міномет М60

Міномет за стандартом НАТО. 60-міліметровий міномет М60 отримав назву "Камертон" та має дві версії – піхотну і десантну. М60  – призначений для знищення живої сили супротивника і техніки, розташованої в укриттях або окопах.

Дальність ураження ворожих цілей піхотного варіанта – 3,7 км, десантного – до 1 км. Скорострільність зброї – 12 пострілів в хвилину. Вага піхотного міномета 19 кг, десантного – 8 кг. Для стрільби з міномета українські розробники створили нову українську 60-мм осколково-фугасну міну.

5. Ракети 80-мм

Українські розробники розробили і виготовили нове ракетне озброєння. Нові ракети калібром 80-мм призначені для ураження наземних цілей та спроектовані для озброєння ударних вертольотів та літаків із використанням штатних пускових блоків.

Для випробувань задіяли модернізований вертоліт Мі-8МСБ, оснащений новими двигунами, прицільним та навігаційним обладнанням, а також станцією оптико-електронного придушення "Адрос".

Екіпажем вертольоту Мі-8МСБ були проведені пуски нових ракет і одиночно, і чергою. Всі ракети вийшли з пускових блоків штатно та влучили в задані цілі. Розробка вирізняється скорострільністю ракетних стрільб чергою, а на випуск повного блоку з 20 ракет треба лише півсекунди.

Додамо, що багато українських винаходів знаходиться поки що на рівні проектів, чекаючи втілення в життя.

Одна з таких розробок - надсучасний радар, який здатен фіксувати ракети і літаки-невидимки. Дальність роботи радіолокаційної станції МР-18 - до 400 км, робоча висота - до 40. Її перевага перед іноземними аналогами - співвідношення ціни і якості, а також мобільність - розгорнути станцію можна за 5 хв.