Відкриття NASA про позаземне життя у Сонячній системі. Що потрібно знати

Під крижаними океанами супутників Юпітера та Сатурна знайшли всі умови для виникнення життя

Вчора агентство NASA оголосило про те, що знайшло докази існування життя в нашій Сонячній системі. Поки що це теорія, і її треба перевірити. Але вчені впевнені, що на шостому за величиною супутнику Сатурна - Енцеладі, існує життя.

Під шаром льоду, на океанському дні є геотермальні джерела, температура яких вище 20 градусів за Цельсієм. Подібні до геотермальних джерел на Землі, вони можуть бути місцем для життя мікробів. З точки зору придатності для проживання, Енцелад має всі необхідні компоненти життя.

NASA також заявило про подібні підводні джерелах на супутнику Юпітера - Європі.

Енцелад і його океан

У Сатурна всього 62 зареєстрованих супутника, а Енцелад - один із найбільших. Вчені давно придивляються до нього. Ще в 2005 році NASA спільно з європейськими аерокосмічними агентствами приступили до вивчення супутника за допомогою зонда.

За 20-річний стаж роботи міжпланетний зонд Кассіні відкрив, що супутник фонтанує водним струменем і парою на південній півкулі. Шостий за величиною супутник Сатурна - це 20-кілометровий крижаний масив, під яким знаходиться океан з рідкої води. Температура зовнішнього шару океану досягає  -45 градусів за Цельсієм. Але чим глибше, тим тепліше - в глибині температура плюсова.

Знімок водних шлейфів Енцелада

У 2011 році було встановлено, що вода в океані солона. Вчені вважають, що пар з Енцелади спільно з космічним сміттям є причиною появи крижаних кілець Сатурна. А зараз зонд Кассіні виявив велику кількість молекул водню в струменях води, що піднімаються з тріщин у південній півкулі. Це доводить, що на дні океану відбуваються гідротермальні процеси, простіше кажучи, гаряча вода з джерел нагріває камені навколо, змінює їхні властивості. Подібні процеси відбуваються на Землі.

Енцелад

Але чому такою важливою є наявність водню? Тому що мікроорганізми повинні брати звідкись енергію, харчуватися. Водень у по'єднанні з вуглекислим газом виділяє необхідну енергію, щоб мікроорганізми могли існувати.

 «Тепер Енцелад займає перше місце в списку придатних для життя в рамках Сонячної системи», - сказав Хантер Уайт, керівник дослідницької групи Енцелада.

Що там у небесній Європі

У супутника Юпітера - Європи знайшли подібні водні фонтани. Але у Європи ще все попереду, до нього лише збираються посилати зонд. Поки що вчені з NASA вивчають його за допомогою телескопа Хаббл.

Європа, так само як і Енцелад, покрита крижаною корою. Під нею ховається солоний океан. Це вже вдруге, коли за допомогою телескопа вчені бачать водний шлейф з поверхні Європи.

Теплі зони на супутнику Європа

Чому це важливо

Тому що на цих супутниках найбільш сприятливі умови для виникнення життя поза Землею. І як добре, що цей процес можна спостерігати в межах Сонячної системи. Необхідними інгредієнтами для життя є рідка вода, джерела енергії та хімічні речовини (вуглець, водень, кисень, азот, сірка і фосфор). Європа і Енцелад мають всі необхідні компоненти в своїх океанах.

Швидше за все там не буде надрозумної позаземної цивілізації іхтіандрів, а лише найпростіші мікроорганізми. Але навіть наявність найпростіших мікроорганізмів доведе, що умови для появи життя - не така вже й рідкість, і ми вийшли не випадково завдяки вселенській помилці. А значить, ймовірність появи інших цивілізацій в далеких-далеких галактиках підвищується.