Матір всіх бомб. Як Трамп робить Америку знову великою

Невдовзі після нищівного удару по сирійській авіабазі Пентагон скинув супербомбу на терористів Афганістану

Американці вперше застосували один зі своїх найпотужніших боєприпасів на полі бою. "Мати всіх бомб" скинули 13 квітня на систему тунелів і печер в афганській провінції Нангархар. Було знищено 36 терористів "ІД", жоден цивільний не постраждав.

Що таке "Мати всіх бомб"

Бомба, яку застосували американці, - це найпотужніший боєприпас неядерної дії. Називається вона GBU-43/MOAB, що розшифровується як Massive Ordnance Air Blast. У перекладі - важкий боєприпас фугасної дії. Альтернативна розшифровка Mother Of All Bombs, у перекладі - "мати всіх бомб".

Її сконструювали в 2003 році. Тоді ж боєприпас двічі успішно випробували, але без бойової частини та взяли на озброєння. Є дані, що загалом США мають на озброєнні 15 таких "матусь".

MOAB готують до тестів у березні 2003 року. Фото: Reuters

Поширена думка, нібито MOAB - це об'ємно-детонуюча, або ж "вакуумна" бомба. Насправді, це дуже потужна фугасна авіабомба вагою в 9,5 тонн. Вона має довжину трохи більше 9 метрів та діаметр більше 1 метра.

Значна частина ваги (8,5 тонн) припадає на вибухову речовину H-6. Це суміш гексогену, тротилу та алюмінієвого порошку. Сила вибуху становить 11 тонн в тротиловому еквіваленті. Радіус ураження MOAB - близько 140 метрів. Але руйнування відбуваються навіть на відстані 1,5 км від епіцентру.

Кого атакували супер-бомбою

Це територія, що межує безпосередньо з пакістанським регіоном, відомим як Зона племен. Фактично неконтрольована офіційною владою територія вже багато років слугує базою для талібів та інших радикальних терористів-ісламістів.

Метою атаки стали бойовики "Ісламської держави" з так званого Вілаяту Хорасан. Це територія, яку "іділівці" відбили в терористів Талібану в 2015 році й додали до свого "халіфату".

Хорасан - історична область, що охоплює частково території Афганістану та сусіднього Пакістану. Це регіон, де на початку 2000-х переховувався Осама бін-Ладен.

В Афганістані до "ІД" долучились польові командири, які були розчаровані планами керівництва талібів проводити мирні переговори з афганською владою та відсутністю військових успіхів. За даними американських військових в регіоні діє від 600 до 800 бойовиків.

Покінчивши зі спротивом талібів, загони "ІД" почали атакувати афганську поліцію, прикордонників та іноземні місії. Лише в 2017 терористи вже здійснили чотири теракти. Останній стався 8 березня - група бойовиків розстріляла в лікарні Кабула 49 людей. А в лютому терористи вбили шістьох афганців, які співпрацювали з Червоним Хрестом.

Трамп спустив "яструбів"

"Ще одна успішна робота. Ми дуже, дуже пишаємося нашими військовими", - заявив журналістам президент США Дональд Трамп. Схоже, він відчув смак натискання на спуск, охарактеризував подію телеканал CNN.

Трамп формує собі імідж головнокомандувача. Удар супербомби продемонстрував готовність застосувати найпотужнішу зброю в разі потреби. Раніше MOAB вважался не стільки бойовою, скільки психологічною зброєю - сама її наявність в арсеналі мала залякувати супротивника.

Трамп вбив кількох зайців одразу. По-перше, він покращив імідж в очах прихильників, яким обіцяв зробити Америку знову великою. Опитування Washington Post/ABC News показало, що удари Трампа по Сирії схвалює 51% американців. Це більше, ніж його загальний рівень підтримки, який у березні склав 42%.

Сам Трамп не забув похвалитися своєю військовою рішучістю. "Якщо ви поглянете на те, що сталось за останні вісім тижнів та порівняєте з тим, що відбувалося останні вісім років, побачите вражаючу різницю", - сказав президент журналістам.

По-друге, американський президент змушує інших глобальних гравців міняти свої розрахунки. Телеканал CNN зауважує, що йдеться перш за все про Китай, від якого Трамп вимагає вплинути на КНДР.

Північній Кореї приготуватися

Наступним місцем, куди може нанести удар Пентагон, може стати Північна Корея. Країна днями попередила, що готується провести чергові ядерні випробування. Якщо це станеться, США готові нанести попереджувальний удар. Про це повідомив телеканал NBC з посиланням на джерело в американських спецслужбах.

Точна дата випробувань невідома. Американська розвідка вважає, що це може статися вже на цих вихідних.

США доправили до Корейського півострова два військові кораблі з "томагавками" на борту. На базі на острові Гуам вже розташовані важкі американські бомбардувальники. Також до регіону спрямована ударна група на чолі з авіаносцем "Карл Вінсон".

У КНДР заявляють, що готові вдарити по США, якщо побачать хоч якісь ознаки підготовки до атаки. Їхньою жертвою у першу чергу може стати сусідня Південна Корея. Там уже панує напружена атмосфера через військові маневри американців.

Голова МЗС Південної Кореї заявив, що США обіцяли не проводити удар без попередніх консультацій з ними. Загалом ситуація дуже крихка.