Підрив авто ОБСЄ на Луганщині. Все, що відомо про трагедію

Усі подробиці підриву авто СММ ОБСЄ біля населеного пункту Пришиб на Луганщині, в результаті якого загинув американський представник місії

Що сталося на Луганщині 

Вибух стався близько 10-ї години ранку, коли патруль місії у складі 6 людей на двох броньованих автомобілях пересувався по території в районі селища Пришиб, яке контролюють бойовики.

Вибух, ймовірніше за все, стався через те, що автомобіль наїхав на міну, розповів заступник очільника СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг. При цьому міни були розміщені на дорозі, яка знаходиться близько до лінії розмежування. 

На цій території взагалі не повинно бути мін.  Про це йдеться в угодах сторін щодо розмінування територій.

В результаті трагедії загинув представник ОБСЄ - громадянин США. Його тіло було евакуйовано з окупованих бойовиками територій вчора о 10-тій годині вечора на територію, підконтрольну українській владі.

Двох постраждалих членів місії з Німеччини та Чехії направили на медичний огляд до Луганська. Троє інших представників патруля, які знаходилися в другому авто, не постраждали.

ОБСЄ та ЄС готові покарати винних

Винні будуть притягнуті до відповідальності, пообіцяв очільник місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан. Він додав, що цей інцидент потребує прозорого розслідування. 

ОБСЄ не залишить Донбас та сприятиме встановленню миру в Україні, попри вибух автомобіля організації, наголосив Апакан.

Всі сторони конфлікту несуть відповідальність. 24 квітня ОБСЄ розпочало розслідування цього інциденту. В організації закликали співпрацювати зі слідством та зауважили, що і Україна, і сепаратисти несуть відповідальність за безпеку спостерігачів.

Події на Луганщині засудила і Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні. Вона також наголосила, що необхідно знайти винних у цій трагедії та зауважила, що ЄС буде підтримувати з ОБСЄ тісний контакт у цьому питанні.

Терористи традиційно звинуватили Україну

Бойовики "ЛНР" заявили, що українська армія у неділю обстріляла територію поблизу Пришиба, в результаті чого і стався вибух.

ЗСУ жодного разу не порушували режим припинення вогню в цьому районі 23 квітня. У прес-центрі штабу АТО інформацію сепаратистів спростували, посилаючись на дані української сторони у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК)

відео сепаратистів "ЛНР" з місця підриву авто ОБСЄ

Реакція України та світу

Порошенко: винні повинні бути покарані. Президент засудив дії бойовиків, які постійно перешкоджають роботі місії ОБСЄ на Донбасі.

Запровадити на Донбасі міжнародний миротворчий контингент під егідою ООН запропонував Порошенко під час телефонної розмови з Державним секретарем США Рексом Тіллерсоном.

Представники Держдепартаменту закликали російську владу використати вплив, який вона має на окупованих територіях, щоб дозволити ОБСЄ провести повне, прозоре і своєчасне розслідування.