Як в Кремлі знову хочуть повісити Донбас на шию України

Росія знову наполягає на введенні особливого статусу Донбасу за "формулою Штайнмайєра"

Тривала пауза в переговорах щодо окупації Донбасу викликає в Кремлі логічне роздратування. Утримання адміністрації на окупованих територіях, за різними оцінками, обходиться бюджету РФ в суму від двох до чотирьох мільярдів на рік.

Додайте до цієї цифри утримання бойовиків, яких понад тридцять тисяч. Їх потрібно годувати, платити зарплату, одягати, забезпечувати паливом. І це було до закриття «націоналізованих» підприємств, де люди отримували якусь зарплату. Тепер витрати зростуть. Плюс збитки від санкцій.

Крадений «чемодан без ручки» нести все важче. Ось і доводиться Москві шукати варіанти вирішення не тільки військові, але й дипломатичні.

У рамках вирішення цієї проблеми представник РФ в контактній групі на переговорах в Мінську Борис Гризлов оголосив, що Росія наполягає на введенні особливого статусу Донбасу за "формулою Штайнмайєра".

Він також заявив, що альтернативи Мінським угодами немає. Якщо хто призабув, то я ризикну нагадати, що так звана "формула Штайнмайєра" - це найоптимальніший сценарій для РФ.

Вона визначає механізм введення в дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей на тимчасовій основі в день виборів і на постійній основі - після опублікування звіту ОБСЄ про підсумки виборів.

Що таке «Особливий статус» для Донбасу? Це фактично вирок незалежності України.


Місцева влада отримує всі права і від Києва практично не залежить. Свої вожді, своя народна міліція (це амністовані бойовики), свої прокуратура і суди. Своя історія, своя освіта.


Практично повна незалежність від України за винятком одного нюансу. Київ зобов'язаний фінансувати все це свято з державного бюджету за захищеною статтею. Можна економити на українських учителях, лікарях, військових, поліцейських - але ОРДЛО копієчку урізати не можна.

Як вишенька на торті депутати Верховної Ради від ОРДЛО трохи крутіше депутатів від інших регіонів - вони мають право вето на рішення з питань зовнішньої політики. Розкішний набір, правда?

Звичайно, таке рішення поставить хрест на європейській і євроатлантичній інтеграції України, надовго повернувши нас в сферу російського впливу. І, природно, спровокує інші регіональні еліти на боротьбу за такі ж права. Закарпаття, частина Одеської області - це перші ластівки. Далі буде більше. Ми неминуче отримуємо проросійську владу і Львів з сусідами теж підуть. В результаті через два роки від України залишиться Київська область.

Хоча, швидше за все, процес піде швидше. Після фінта вухами в Києві і інших містах почнуться масові акції протесту, владу знесуть і на якийсь час запанує анархія. Москву влаштовують обидва сценарії, оскільки фактично означають ліквідацію сильної і незалежної України. Звичайно, «Росія наполягає на якнайшвидшій реалізації цього пункту Мінських угод».

Буду максимально коректним, але крім як «йдіть в пішу еротичну подорож» мені Гризлову сказати нічого. Ми не тупі, ми прекрасно бачимо пастку, в яку ви нас хочете заманити. Україна збережеться, як сильна і незалежна в першу чергу від Росії держава. З Донбасом або без - Україна буде.

І всі ваші хитрі варіанти під загальним грифом «Кінь Троянський, Педальний» не пройдуть. Вони помруть відразу у Верховній Раді, благо «партія війни» у нас досить сильна.

Хочете миру? Забирайтеся з Донбасу і з Криму. Справедливості заради варто повернути вкрадене і прибрати за собою сміття. А поки ви сподіваєтеся нас обдурити, продовжуйте годувати окуповані території. Дурень повинен платити за свою дурість щодня. Це його дисциплінує і стимулює розвиток головного мозку.