Зручний тренер для Мессі. Хто такий новий наставник "Барселони" Вальверде

Еспресо розповідає про нового головного тренера "Барселони" Еренсто Вальверде, на якого покладено задання достойно завершити у клубі "еру Ліонеля Мессі"

Як "Барса" зупинилася на Вальверде

"Барселона" розпочала пошуки нового головного тренера одразу після того, як у березні про відставку оголосив Луїс Енріке, який допрацював з командою до кінця сезону.

Окрім Ернесто Вальверде, на посаду претендували асистент Луїса Енріке у "Барсі" – Хуан Карлос Унсуе та тренер "Севільї" Хорхе Сампаолі.

Від кандидатури Унсуе довелося відмовитися, через його конфлікт із одним із лідерів команди - бразильцем Неймаром, який заявив, що у разі призначення залишить "Барселону". Хорхе Сампаолі зробив вибір на користь збірної Аргентини.

Чому обрали саме цього тренера

У свої 53 роки Ернесто Вальверде не має світового імені, тому його призначення у команду рівня "Барселони" викликало запитання. Проте саме такого фахівця на цьому етапі шукало керівництво каталонського клубу, яке прагне, щоб "ера Ліонеля Мессі" тривала якмога довше.

Ні для кого не таємниця, що гра каталонців будується саме навколо видатного аргентинця, а до його думки боси клубу прислухаються передовсім. Подейкують, що саме непорозуміння з Мессі стали справжньою причиною відставки Луїса Енріке.

Читайте також: Злий геній. Чому у звільненні тренера "Барселони" винен Мессі

Вальверде важають людиною, яка вміє гострі кути згладжувати і з головними зірками команди не конфліктуватиме. Тобто його завданням є створити ідеальні умови для Мессі, який попри те, що йому виповниться 30 років, все ще демонструє гру найвищого класу і цілком здатен протриматися на подібному рівні ще кілька років.

Чи змінюватиме Вальверде тактику

Обираючи нового тренера у "Барселоні", безперечно, звертали увагу й на те, якої ігрової філософії притримується фахівець. Ламати у каталонському клубі нічого не хочуть.

Тактика Вальверде у цю схему вписується ідеально. Цей тренер прихильник атакувального стилю із активним використанням флангів – футболу, який традиційно пропонує каталонська команда.

Як зміниться трансферна політика

Сильною стороною Ернесто Вальверде вважається його вміння працювати з молодими талантами. Для "Барселони" це особливо актуально у світлі кількох провальних трансферних кампаній, коли сотні мільйонів виявилися викинутими на вітер, а потенційні зірки – такі, як Арда Туран, чи Жеремі Матьє, основним не стали.

Водночас, у клубі незадоволені тим, що до головної команди потрапляє мало вихованців "Барселони", зрощування яких завжди було традиційною чеснотою каталонців.

Вальверде ж виховував футболістів у набагато скромнішому "Атлетику" з Більбао із специфічною трансферною політикою клубу в якому, переважно, грають баски за національністю. Тож досягти успіху у таких умовах – дорого вартує.

Які досягнення має Вальверде

У 2015 році саме Вальверде він приніс "Атлетику" перший за 31 рік титул. У матчі за Суперкубок Іспанії баски вдома розтрощили "Барселону" 4:0, що також, без сумніву, привернуло увагу каталонців до тренера.

Цікаво, що Вальверде раніше тричі міг очолити "Барсу", а вперше потрапив до списку кандидатів ще у 2008 році. За рік після того, як вивів скромний "Еспаньол" до фіналу Кубка УЄФА, де він лише у серії післяматчевих пенальті поступився іншій іспанській команді – "Севільї".

А ще у активі Вальверде три чемпіонські титулі у Греції з "Олімпіакосом". Клубом, який так і не зміг впоратися на чолі з іспанцем з "Металістом" Мирона Маркевича, поступившись харків'янам на груповому раунді Кубка УЄФА у 2008 році, та 1/8 фіналу Ліги Європи-2012.

Інша команда Вальверде – "Атлетик" у 2014 році грала проти "Шахтаря" на груповому раунді Ліги чемпіонів більш успішно і зігравши вдома з донеччанами внічию 0:0, у Львові перемогла – 1:0. Власне потрапляння із клубом із Більбао до групового раунду головного єврокубку, це ще один вагомий аргумент, який завжди зараховують у актив Вальверде.

Що пов'язує Вальверде з "Барселоною"

Ернесто Вальверде за часів його ігрової кар'єри за невеликий зріст – 167 см та працелюбність прозвали Мурахою. Правий вінгер привернув до себе увагу завдяки успіхам у "Еспаньолі" разм з яким він дійшов у 1986 році до фіналу Кубка УЄФА.

Футболіста ще тоді помітив тренер "Барселони" Йохан Кройф, який запросив Вальверде до команди у 1988 році. Проте за два роки у каталонському суперклубі футболіст по-справжньому своїм так і не став.

Він здобув разом із "Барсою" лише Кубок кубків 1989 року, а свою першу Лігу чемпіонів у 1992 році каталонці вже вигравали без Вальверде, який перейшов до "Атлетика".

Так чи інакше, Йохан Кройф запам'ятав працелюбність Вальверде та завжди відзначав його тренерські успіхи. Вважається, що саме легендарний голландець, який мав величезний вплив на керівництво "Барселони", неодноразово радив призначити цього тренера. І ось час Ернесто Вальверде нарешті настав.