Топ-5 досягнень Сергія Реброва у "Динамо"

Що виграв і чого досягнув Сергій Ребров за три роки роботи головним тренером київського "Динамо"

31 травня головний тренер "Динамо" Сергій Ребров оголосив про відставку. Еспресо пригадує найбільші перемоги та досягнення фахівця у київському клубі.

Врятував провалений Блохіним сезон

Сергій Ребров очолив "Динамо" у квітні 2014 року. Це сталося після домашньої поразки киян від "Шахтаря" та відставки з поста головного тренера Олега Блохіна, за якого команда поринула у глибоку кризу. Новому наставнику не вдалося врятувати провалений попередником чемпіонат країни – динамівці вперше у історії залишилися без медалей та фінішували четвертими.

Проте, провальний сезон Ребров таки врятував. У фіналі Кубка України кияни перемогли "Шахтар", а фахівець позбувся приставки "виконувач обов'язків головного тренера" та підписав з "Динамо" повноцінний контракт.

Повернув "Динамо" чемпіонський титул

Перший повний сезон Сергій Ребров взагалі провів вище всіляких похвал. "Динамо" стало чемпіоном України, випередивши "Шахтар" на 10 очок. Особливо цей титул був важливий, через те, що кияни повернули його собі після п'ятирічної перерви, яка позначилася домінуванням головних конкурентів з Донецька.

Читайте також: Топ-5 подій українського футбольного сезону: Провал "Динамо" та тріумф "Шахтаря"

До всього "Динамо" ще й вдалося здобути Кубок України та оформити таким чином "золотий дубль". У драматичному фінальному матчі команда Сергія Реброва перемогла у серії післяматчевих пенальті "Шахтар".

Закономірність свого успіху команда Сергія Реброва підтвердила наступного сезону, відстоявши чемпіонський титул.

Вперше за 17 років вивів "Динамо" до плей-офф Ліги чемпіонів

Найяскравіше за часів Реброва "Динамо" себе проявило у Лізі чемпіонів-2015/16. Кияни не знітилися у складній групі із англійським "Челсі" та португальським "Порту", та переконливо довели свою перевагу у класі над "Маккабі" з Тель-Авіву.

Найкращий матч динамівці зіграли у гостях проти міцного "Порту", перемога у якому відкрила команді Реброва шлях до 1/8 фіналу. Це був перший плей-офф ЛЧ для команди за останні 17 років, що особливо підкреслило вагомість цього досягнення.

Хоча, зіграти у 1/8 фіналу на рівних з англійським "Манчестер Сіті" киянам не вдалося, ту єврокубкову кампанію вони занесли собі у актив.

Примусив "Динамо" грати у сучасний футбол

Сергій Ребров працював у "Динамо" з 2010 року асистентом головного тренера – спочатку у росіянина Юрія Сьоміна, а потім – у Олега Блохіна. Але це не завадило йому сформувати власні погляди на футбол, які суттєво відрізнялися від традиційних уявлень про динамівський стиль.

Очоливши команду у 2014-му Ребров одразу запросив у помічники іспанця Рауля Ріанчо, та разом з ним докорінно перебудував гру, зробивши ставку на володіння м'ячем, короткий та середній пас – манеру притаманну кращим сучасним командам.

Читайте також: Від любові до ненависті. Злети та падіння Сергія Реброва

І навіть у останній кризовий сезон, Ребров довів, що він уважно слідкує за останніми тенденціями у світовому футболі. Про це свідчить хоча б перехід на гру у три центральних захисника, з латералями на флангах. До слова - саме так будує оборону фіналіст Ліги чемпіонів – італійський "Ювентус".

Дозволив реалізуватися українській молоді

Сергій Ребров прийняв "Динамо" переповнене легіонерами, які попри претензії на зірковий статус, не давали результату. Новий тренер влаштував велику чистку складу від іноземців, натомість зробивши ставку на українських футболістів.

Одразу після приходу Реброва основними стали Сергій Сидорчук, Сергій Рибалка, Віталій Буяльський. А минулого сезону у команду прийшла ще одна хвиля талановитої молоді – Віктор Циганков, Артем Бесєдін, Володимир Шепелєв, Роман Ярмечук.

Тобто, Сергій Ребров залишив непогане підґрунтя для свого наступника, відштовхуючись від якого можна будувати нову команду, фундамент якої вже закладено.