Як українка Світоліна ставить тенісний світ "на вуха"

Українка Еліна Світоліна у неймовірному стилі дісталася до чвертьфіналу престижного тенісного турніру "Ролан Гаррос" та зупинятися на досягненому не збирається

Найкращий сезону у кар'єрі

Нинішній сезон вже можна назвати для тенісистки Еліни Світоліної найкращим у кар'єрі. Завдяки своїм блискучим виступам вона у свої 22 роки цілком заслуговує на звання найсильнішої тенісистки України у історії. До одеситки ніхто з наших жінок не підіймався так високо у світовому рейтингу – на шостий рядок.

Жодна з українських тенісисток не видавала такого вражаючого сезону. Рік лише добігає екватору, а Світоліна вже виграла чотири турніри WTA (Жіночої тенісної асоціації). Розпочала Еліна з перемоги на змаганнях у Тайпеї, потім тріумфувала на турнірах у Дубаї, Стамбулі та Римі.

Особливо обнадійливим виявився успіх українки в Італії, напередодні "Ролан Гаррос" – одного з чотирьох турнірів найпрестижнішої серії "Великого шолому", який ще називають неофіційним чемпіонатом світу на ґрунті. Саме на цьому покритті Світоліна продемонструвала відмінну форму у Римі.

Перша у світі

Головне, що для нашої тенісистки взагалі не існує на корті авторитетів. Першу ракетку світу – Анжелік Кербер українка лише цього сезону перемагала тричі. Це не дивино, якщо зважити, що Світоліна найкраща тенісистка безпосередньо цього року – у чемпіонській гонці WTA, де враховуються виключно результати 2017 року, вона посідає перше місце.

Читайте також: Хто така найбагатша спортсменка України Еліна Світоліна

Сума призових Еліни цього сезону вже сягнула $1,5 млн, і це без врахування грошей, які вона заробила за вихід у чвертьфінал у Парижі, де призовий фонд "Ролан Гаррос" сягає $20 млн.

Тож враховуючи цьогорічні результати Світоліної, її можна сміливо назвати однією з головних претенденток на перемогу у Відкритому чемпіонат Франції.

Складний шлях до перемог

Проте доводити цей статус українці доводиться у кожному матчі, навіть із суперницями, які у світовому рейтингу займають значно гірші позиції. У стартовому колі Світоліна поступалася у першому сеті Ярославі Шведовій з рахунком 1:3, і лише потім змогла перехопити ініціативу і довести матч до перемоги у двох партіях – 6:4, 6:3, помстившись представниці Казахстану за поразку на минулорічному "Вімблдоні".

Не уникла проблем українка і у наступному матчі, взагалі віддавши болгарці Цветані Піронковій перший сет, але потім знову зібралася та довела свою перевагу – 3:6, 6:3, 6:2.

Не вдалося уникнути схожих проблем у 1/16 фіналу, де українка грала проти Магди Лінетт з Польщі та після переможного першого сету, поступалася суперниці у другій партії 4:5. Але й цього разу Світоліна знайшла вихід зі складного становища та виграла - 6:4, 5:7.

"З роками я навчилася включати приховані резерви, силу волі на вирішальних м'ячах, як, було в другому сеті за рахунку 5:4 на користь Магди і 0:30 на моїй подачі. Це мій досвід, моя сила волі", - відзначила після перемоги українка.

Фантастичний камбек

На усі сто відсотків вмикати свої резерви Еліні Світоліній довелося у 1/8 фіналу, коли вона перебувала за два невдалих розіграші від поразки у матчі проти хорватки Петри Мартіч.

290-та ракетка світу стала однією з головних сенсацій "Ролан Гаррос" та створила українці величезні проблеми. Вона виграла першу партію, була слабшою у другій, а у вирішальному третьому сеті вигравала з рахунком 5:2 та ще й вела у геймі - 30:0.

Читайте також: Як українка Світоліна захоплює світовий тенісний трон

І ось саме тут українка продемонструвала свою зрілість та у вирішальний момент змінила тактику.

"Можливо було пізно, але саме це допомогло мені виграти матч. Я увімкнула "режим Світоліної". Я намагалася бути агресивною, але не допускати невимушених помилок. У мене завжди можуть бути труднощі у матчах, але я неодмінно намагаюся відшукати той момент, коли я починаю відчувати впевненість у своїй грі", - розповіла українка.

До всього вона зізналася, що впродовж усього матчу їй дошкуляв біль у спині, який вона відчула за півгодини до гри. Це додає перемозі ще більшої ваги.

Чого чекати від чвертьфіналу "Ролан Гаррос"

Між тим, ушкодження може стати для Світоліної суттєвою проблемою у чвертьфінальній грі проти румунки Сімони Халеп, яка відбудеться 7 червня у Парижі.

Принаймні, букмекери вважають фавориткою саме Халеп, яка перебуває вище українки у світовому рейтингу – на 4-й позиції. Також на користь румунки той факт, що вона у 2014 році вже грала у фіналі "Ролан Гаррос" та цього разу підійшла до турніру у Парижі у відмінній формі. Халеп поки не віддала суперницям жодного сету.

Проте й на боці Світоліної вагомі аргументи. Саме у Халеп вона виграла на травневому турнірі у Римі – 4:6, 7:5, 6:1 – і запевнила, що має план на гру проти румунки й у чвертьфіналі Відкритого чемпіонату Франції.

"У Римі проти Халеп була запекла боротьба, але я винесла з того матчу багато позитивних моментів. У мене є план на чвертьфінал "Ролан Гаррос" проти Сімони. Подивимося, чи спрацює він" – сказала Світоліна.

У будь-якому випадку вона може занести собі паризький турнір до активу. Світоліна вкотре переписала історію українського жіночого тенісу – до неї двічі діставатися до 1/4 фіналу турніру "Великого шолому" не вдавалось жодній нашій тенісистці.

Еліна дійшла до цієї стадії "Ролан Гаррос" вдруге у кар'єрі. В 2015 році подолати 1/4 фіналу не вдалося, але українка вже не раз довела, що на корті вона вміє творити справжні дива.