Полковник "Беркуту", що зачищав Майдан, тепер розганяє мітинги в Москві. Хто він

Колишній командир київського "Беркуту" полковник Сергій Кусюк тепер розганяє мітингарів у центрі Москви. Що про нього відомо

Вчора 12 червня у центрі Москви полковника Кусюка побачили у формі ОМОНу із незмінною рацією. Він командував затриманням активістів під час антикорупційного мітингу та особисто вказував, кого потрібно "пакувати".

В російській столиці 50-річний Сергій Миколайович Кусюк, уродженець невеличкого села на Вінниччині, переховується від українських правоохоронців, які підозрюють його у співучасті в масових вбивствах під час Революції Гідності.

Затримати його Генпрокуратура України розпорядилася ще 28 лютого 2014 року.За наявною інформацією, Кусюк також причетний до приховування ключових речових доказів. Зброю, з якої розстрілювали людей на Майдані, він нібито вивіз до Росії.

Як заявляв Геннадій Москаль, "35 автоматів і одну снайперську гвинтівку пан Кусюк забрав і повіз до Криму".

Обличчя "Беркуту": усім керую, але… нічого не бачу і нічого не чую

Особисту участь у розгонах "Беркуту" Кусюк брав протягом усієї доби Януковича і домінування донецьких кадрів у керівництві силових органів.

Обличчя полковника й ту особливу жорстокість, з якою він підходив до власних обов’язків, знали чи не усі протестні групи: футбольні фанати, "Дорожній контроль", націоналісти, захисники української мови і політрепресованих, афганці, віруючі, борці з нелегальними забудовами, невдоволені мером-"регіоналом" Поповим, парламентська опозиція та інші.

Кусюк завжди був у самому вирі подій і швидко став достатньо впізнаваною (чи, як би зараз сказали, медійною) персоною. Хоча, у відповідь на прохання журналістів називатися і пред’являти службове посвідчення, полковник зазвичай ховався за спинами рядових.

Вимушено говорити на камеру Кусюк почав говорити вже під час Євромайдану, тобто тоді, коли коментарів було не уникнути. Й коли виявилася задокументованою його особиста причетність до багатьох злочинів.

Він "засвітився" під час провокації біля КМДА у жовтні 2013-го, коли першим почав кидати димові шашки у натовп. Це він безпосередньо командував "зачисткою" студентів біля Монументу Незалежності.

Його бачили й 1 грудня на Банковій. Фіксували, як він командував штурмом Майдану в ніч з 10 на 11 грудня 2013 року зі сторони Європейської площі.

"Я прийняв", - відповідає він у відомому радіоперехваті, після того як йому доповідають "Майдан зачищено. Як прийняв?". На відзнятому ж тієї ночі відео добре видно, як він (єдиний без шолома й обладунків) особисто керує "беркутівцями".

Вже наступного ранку у відповідь на пряме питання, чи це його бійці застосовували насилля, Кусюк хитав головою: "Є ж "Беркут".. "Беркута" багато". А на прохання уточнити щодо наказу "бити людей" обурювався: "Цього не може бути".

За кілька днів, а саме 5 грудня, він відхрестився від звірячого побиття студентів, і взагалі заявив, що жодного "побиття" тієї ночі не було.

"Ніхто наказу не давав… Майдан команду розганяти ніхто не давав", - заперечував очевидні факти Кусюк й переходив на особисті образи: "Це ви".

Однак при цьому осікся: "Що ви спрашуєте?…у Вас відео є, що ви спрашуєте ще!".

Але коли йому показали відео, він "не впізнав" ні себе, ні свого підлеглого, командира 3-ої роти київського "Беркуту" Євгена Антонова: "Не видно".

Досі не з’ясованою є вірогідна причетність Кусюка до сутичок на Банковій, коли дуже подібний до нього чоловік (щоправда, у цивільному й цього разу без рації) супроводжував той самий загадковий бульдозер, яким провокатори пішли на таран міліцейського кордону, і вів за собою невідомих радикалів. "На штурм!", - закликав той чоловік, схожий на Кусюка.

На журналістський запит до уряду з проханням надати записи з камер зовнішнього спостереження з метою кращої ідентифікації "вусатого полковника", у Азарова тоді не відповіли.

У свою чергу, полковник стверджував, що сам він тоді перебував на подвір’ї у Кабінеті міністрів.