Знущання над росіянами в прямому ефірі

Володимир Путін погрався у демократичного царя, відверто знущаючись над проблемами росіян та переконуючи, що санкції - це добре

Пряма лінія - це такий вигаданий кремлівськими технологами формат реклами Путіна, коли він нібито спілкується з простим народом, відповідаючи на його питання. Ідея тут закладена дуже проста - людям дають можливість поскаржитись "доброму царю" на "поганих бояр". Роблять це в ефірі двох наймасовіших російських телеканалів "Россия" та "Первый канал".

Цього року ведучі навіть прикрасили Пряму лінію бунтівними СМСками - це, напевно, мало огорнути все дійство легким духом вільнодумства та фронди.

Мовляв, навіть ці відретушовані та блискучі рупори Кремля дозволяють собі критику на адресу царя. І хай ті західні журналісти казяться від заздрощів, спостерігаючи це буяння свободи слова.

І, можна припустити, що велика кількість злободенних питань не була підставною. Молода вчителька з невеликого містечка в Іркутській області цікавилась, як жити на зарплату в 16,5 тисяч рублів (це приблизно 6600 грн). Ведуча сюди додала, що вихователька в дитсадку та пожежник скаржились у запитаннях на зарплату 8000 рублів (3200 грн), листоноша - 3600 рублів (1400 грн).

Путін відреагував обіцянкою проіндексувати зарплати з січня 2018 року, а вчительці сказав, що доплати - то справа школи. Порозбираємося, резюмував він. Так він "розбирається" щороку, але росіяни-бюджетники чомусь весь час незадоволені і щороку продовжують скаржитися.

І так майже весь ефір. Путіну скаржилась жінка з затопленого будинку, де вона мешкає з трьома дітьми. Скаржились мешканці московської Балашихи на звалище сміття в 50 гектарів. Скаржились з Ханти-Мансійська та Іжевська на те, що живуть в аварійних бараках. Порозбираємося лунало їм усім у відповідь.

Або ще гарний приклад. Хлопець дзвонить з Краснодару та показує розбитий асфальт на місцевій вулиці. "Такого не повинно бути", - відповідає Путін. А далі... Далі він розводиться про те, що взагалі то "77% федеральних трас приведені до нормального стану". Отак от.

Так що ваша ота вуличка з розбитим асфальтом не в тренді. Насправді все у нас чудово. Але і з вашим випадком порозбираємося. Тільки потім, коли в Сирії довоюємо та Європу і США санкціями задушимо.

Сайт Газета.Ru, який дозволяє собі час від часу легку критику на адресу Кремля і цього разу зауважив, що з 2001 року, коли Пряма лінія з Путіним була проведена вперше, інтерес до неї впав. "Вочевидь росіяни вже настільки добре знають свого президента, що приблизно уявляють собі його відповіді на будь-які можливі питання", - робить висновок видання.

Але де точно не було підготовлених заздалегідь дзвінків - це, безумовно, геополітичний блок. Один дядечко, що вирощує овочі, радісно розповідав, як гарно стало жити під санкціями. З Києва додзвонився хлопець, який регулярно бере участь в акціях "Безсмертний полк" і запитав: "Чого ж ви нас кинули?"

А з американського штату Арізона подзвонив чоловік, який спитав, що ж робити з "оголтелой русофобией" американців.

Після швидкої перевірки товариш на ім'я Джеремі Боулінг виявився любителем російської соцмережі Вконтакте, теорії змов, конспірології та боротьби з американським імперіалізмом. Класичний приклад "західного ватника", яких так люблять на "Раша тудей". А так, звісно, і хлопець з Києва, і з Арізони додзвонилися в ефір до Путіна абсолютно випадково.

Усі ці міні-вистави потрібні були лише для того, щоб Путін міг реалізувати свої домашні заготовки. Найсмішніші з них - це розповідь, що Віктор Медведчук насправді український націоналіст та цитування Тараса Шевченка. Останнє - то була типу поетична відповідь Петру Порошенку, який нещодавно цитував вірш Лєрмонтова про "немиту Росію".

"Новий тренд топ-дипломатії - поетичний двобій. Уявляю як в адміністрації Путіна штудіювали Шевченка у пошуках відповіді", - іронізує з цього приводу український дипломат Дмитро Кулеба.

І ще звертає на себе увагу факт, що Путіна чомусь весь час заносить у тему геїв у Європі. Ось у тут він чомусь, згадуючи вірш Лєрмонтова зачепився за "голубі мундири" - мовляв, у Європі їх більше, ніж у Росії.

Так що нічого у росіян не міняється. Жити їм доведеться за царя, який любить познущатися над мешканцями інших країн, але лише тоді, коли впевнений, що не дістане гідної відсічі. Та нагадати росіянам принагідно, що злий Захід має одну єдину ідею-фікс - не дати Росії встати з колін. А свої чиновники-крадії, корумповані губернатори - то все не проблеми, а проблемки. Порозбираємося.