Чому в Росії не відберуть чемпіонат світу з футболу

Дмитро Марценишин
17 червня, 2017 субота
13:30

Проведення в Москві, Санкт-Петербурзі, Сочі та Казані Кубка конфедерацій свідчить, що ФІФА остаточно вирішила залишити Росії чемпіонат світу-2018

Що таке Кубок конфедерацій

17 червня у Росії стартує Кубок конфедерацій, який має стати генеральною репетицією чемпіонату світу з футболу-2018. Турнір, який прийматимуть Москва, Санкт-Петербург, Сочі та Казань, став остаточним свідченням того, що у ФІФА навіть не припускають думки про перенесення ЧС-2018 з Росії, попри економічні санкції проти цієї держави, запроваджені цивілізованим світом через агресивну зовнішню політику Кремля.

На Кубку конфедерацій виступлять 8 збірних. Господар турніру – Росія, чемпіон світу – Німеччина, та чинні переможці континентальних першостей – Португалія, Мексика, Чилі, Камерун, Нова Зеландія та Австралія (виступає у азійській конфедерації).

Кубок конфедерацій проводиться з 1992 року. Чотири рази переможницею турніру ставала збірна Бразилії, двічі – Франція, по одному разу – Аргентина, Данія та Мексика.

З великою долею вірогідності цьогорічний кубок стане останнім – ФІФА має намір скасувати змагання через їхню непопулярність та перевантаженість міжнародного календаря. Саме втома футболістів стала причиною того, що Німеччина привезла до Росії другий склад, надавши гравцям основи відпочинок.

Чому Росії залишили ЧС-2018

Надія на те, що у Росії відберуть право на проведення чемпіонату світу, набула реальних обрисів у червні 2015 року, коли через звинувачення у корупції у відставку подав президент ФІФА Йозеф Блаттер.

Саме за головування швейцарця у 2010 році Росії віддали ЧС-2018. Пізніше росіян звинуватили у купівлі голосів під час виборів країни-господарки, а ФІФА у 2014 році навіть провела з цього приводу розслідування. Але за його підсумками порушень не було виявлено і росіяни вийшли сухими з води. Тим не менш, навіть Блаттер після відставки підтвердив, що Росія отримала ЧС-2018 внаслідок таємних домовленостей.

Попри очевидні факти порушень, сподівання, на те, що нове керівництво ФІФА повернеться до російського питання, не виправдалися. Ще під час виборчої кампанії головні претенденти на президентську посаду – швейцарець Джанні Інфантіно та Салман бін Ібрагім аль-Халіфа з Бахрейну заявили, що підстав для перенесення чемпіонату світу з Росії до іншої країни немає.

Новим президентом ФІФА на початку 2016 року став Інфантіно, якого називають креатурою екс-президента УЄФА Мішеля Платіні, також звільненого через звинувачення у фінансових махінаціях. Тому не дивно, що колишній генеральний секретар УЄФА продовжив у ФІФА притримуватися стосовно Росії лінії, яку проводила європейська футбольна влада.

Інфантіно вже кілька разів зустрічався з Володимиром Путіним, та заявив, що Росія проведе найкращий чемпіонат світу у історії та навіть пообіцяв вивчити російську мову. Показовий і той факт, що вже за каденції Джанні Інфантіно одним із офіційних спонсорів чемпіонату світу-2018 став "Газпром", з яким впродовж останнього десятиріччя тісно співпрацює УЄФА.

Хто може зіпсувати росіянам свято

За рік до чемпіонату світу можна з впевненістю констатувати, що ФІФА на чолі з Інфантіно турнір у Росії не відбере. Проте заспокоюватися росіянам ще рано, оскільки у кількох державах продовжують лунати заклики бойкотувати чемпіонат світу.

Якщо хоча б одна з провідних збірних проігнорує російський "мундіаль", турнір вже можна буде назвати неповноцінним та зіпсованим. Саме такою через бойкот багатьма країнами світу у 1980 році стала московська Олімпіада.

У березні, після масових затримань учасників протестів у Росії, із закликом бойкотувати чемпіонат світу виступили представники німецького Бундестагу. Зокрема, заступник голови фракції ХДС/ХСС Міхаель Фукс звернув увагу на численні правопорушення в Росії.

"Країна, у якій не дотримуються елементарні громадянські права, в принципі не повинна проводити будь-які чемпіонату світу", - переконаний Фукс.

А у квітні, після російських кривавих атак на Сирію, закликав перенести чемпіонат світу американський сенатор Річард Блюменталь. "Право на проведення чемпіонату світу - більше, ніж просто символічний жест - це нагорода для Росії. Вона дозволяє Путіну бути на вершині і підтримує його в скоєнні найжахливіших і найогидніших дій, які коли-небудь бачив світ", - сказав Блюменталь.

Після доповіді незалежного експерта Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА) Річарда Макларена про допінгові фальсифікації під час Олімпіади-2014 у Сочі, про те, що Росія не місце для проведення чемпіонату світу з футболу заявив і екс-глава ВАДА Річард Паунд.

У цьому контексті слід нагадати, що на заклик МОК чимало федерацій із зимових видів спорту цього року перенесли змагання з Росії до інших країн. Проте зимовими видами спорту поки все й обмежилося. Далеко не факт, що ФІФА до МОК би прислухалася й у разі подібних рекомендацій, адже футбол з його багатомільйонними фінансовими вливаннями займає у світовому спорті особливе становище.

Яка позиція України

Постає питання доречності участі у чемпіонаті світу у Росії й перед Україною. Вже неодноразово лунали заклики бойкотувати турнір на території агресора. Зокрема, пролунали вони й від президента України Петра Порошенка. "Я думаю, що має бути бойкот цьому чемпіонату світу. Поки російські війська в Україні, я вважаю Кубок світу в цій країні немислимим", - сказав Порошенко.

Висловив сподівання, що чемпіонат світу відбуватиметься не в Росії, й президент Федерації футболу України Андрій Павелко. Водночас він заначив, що якщо збірна України потрапить до фінальної частини, то остаточне рішення про участь у турнірі залишиться за виконкомом ФФУ.

"Давайте спочатку здобудемо право на участь у фінальній частині чемпіонату світу, а потім будемо вирішувати - їхати чи ні. До цього часу, може, щось і станеться, допінгові та інші розслідування можуть мати свої наслідки", - сказав Павелко.

Обережність президента ФФУ легко  пояснити. Викликана вона загрозою санкцій з боку ФІФА у разі відмови від участі в турнірі. Різкий крок може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до позбавлення членства у ФІФА.

Втім питання може відпасти саме собою, якщо збірна України не подолає відбіркового турніру ЧС-2018. Наразі вона йде у своїй групі четвертою, але зберігає непогані шанси на путівку до фінальної частини. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
Більше новин