Довгий список книжок для дорослих на участь у конкурсі “Еспресо. Вибір читачів”

4 липня, 2017 вiвторок
10:32

Оргкомітет премії “Еспресо. Вибір читачів” сформував список книжок, які увійшли до “довгого списку”. Участь у наступному етапі братимуть більше сотні видань

Протягом червня надійшло близько 150 заявок на участь від премії. Після ретельної перевірки їх на відповідність вимогам, до конкурсу увійшли більше сотні книжок. З них 54 - це книжки для дорослих. 

Представляємо список у номінації “Доросла література” (книги, розраховані на аудиторію віком старше 18-ти років).


nullАМОР[Т]Е (Олександра Іванюк)
"Видавництво 21"


Після невдалих спроб пошуку щастя в рідній Італії й Англії молода італійка Франческа вирушає до екзотичного Донецька вчити російську мову. Непривітне місто швидко відлякує дівчину, яка вже готова повернутися до сонячної Італії, якби не зустріч із Юрієм. Він не лише пробуджує у Франчески сильні почуття, а й знайомить її з українським Донецьком, про існування якого італійка навіть не здогадувалась. Не в змозі розлучитися з хлопцем, вона опиняється в епіцентрі боротьби за місто під час Євромайдану.
Роман побудовано на реальних подіях та написано зі згоди Франчески Леонарді. 

 

 

 

 

 

 

nullБаборня (Лаюк Мирослав)
"Видавництво Старого Лева"


Марія Василівна, 71-річна вчителька біології, підсумовує своє життя й виправдовує його вагомість тим, що в нім була присутня велика любов, хоч і в далекому минулому. Одначе те кохання, а за ним і решта фактів, стає сумнівним, коли в шафі свого покійного чоловіка-підполковника літня жінка знаходить подвійне дно… Організація клубу юних атеїстів і розслідування факту з’яви Богоматері, дві мертві людини і безліч тварин у формаліні, зйомки у музичному фільмі з популярною співачкою і пошук порозуміння з найріднішими, краса буднів, жах буднів...

 

 

 

 

 

 

nullБагряний рейд (Андрій Кокотюха)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Максим Коломієць стає командиром рейдової групи УПА, яка з Волині скеровується на схід України. Група має завдання вербувати невдоволених радянським режимом людей, займатися агітаційною роботою, аби підготувати збройне повстання проти «совєтов». Та все пішло не так...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullБлагослови Тебе Боже! Чорний Генсек (Олексій Жупанський)
"Видавництво Жупанського"


«Благослови Тебе Боже! Чорний Генсек» – це примарна хроніка містичних пошуків, які для випадкового журналіста починаються у вугільній житниці на сході країни, продовжуються у його власному дитинстві, що виявляється зовсім не таким, яким він його завжди вважав, і закінчуються у столиці зловісним крещендо потойбічної гри, ставки в якій доволі заплутані і невизначені, але однозначно – найвищі.

 


 

 

ВЕРТЕП. #РоманПроМайдан (Захарченко Олена)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


Кожне історичне дійство відбувається на двох поверхах вертепу. На верхньому — героїзм, зрада, самопожертва та національні символи. На нижньому — прості людські взаємини: нерозділена любов, дитячі пустощі, відчай, дрібні шахрайства і задавнені комплекси. Обидва поверхи нероздільні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullГалицькі оповідки діда Тео (Галицькі оповідки діда Тео)

Вид-во "Апріорі"

У книзі подається розгорнута і докладна картина життя Галичини від початку ХХ століття до початку нового тисячоліття. Історична доля краю переплетена з яскравими долями окремих людей у перипетіях буремних подій боротьби галицьких українців за свободу і незалежність України. Деталі і колорит галицького життя підсилює специфіка наддністрянського діалекту.

 

 

 

 

 

 

 

nullДванадцять місяців (Анна Тарнава)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


Чи вірити у казки? Коли надворі ХХІ століття, коли ти розлучена, коли сама із двома дітьми, коли «зашиваєшся» на роботі, коли залякує колишній чоловік і на додачу до всього вляпалась у кримінальну історію? Звичайно, ні! А що натомість? Натомість не зраджувати своїм принципам, йти вперед попри труднощі і проблеми, вірити у себе, сміятись над собою, допомагати іншим. Роман описує рік із життя сучасної жінки. 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullДіва Млинища (Володимир Лис)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Таємнича Діва Млинища, що іноді являлася жителям невеличкого поліського села Загоряни, що мешкали на кутку понад річкою Мережкою, навіть своєю незримою присутністю берегла їх від найстрашнішого — зради своєї совісті. Бо великі війни, революції, круті повороти історії часто ставили їх перед вибором, від якого залежало — жити чи померти. А ще було кохання — жертовне і руйнівне, вірне і підступне, щире і надумане, красиве, як квітка, і темне, як осіння ніч — але кохання… Дивно переплетуться долі, розлетяться світами, аби на початку ХХІ століття зійтися у рідному селі — і знову летіти вільними птахами… 

 

 

 

 

 

nullДНК (С. Жадан, М. Кідрук, Фоззі, І. Карпа, Ю. Винничук, А. Кокотюха, В. Рафєєнко)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки.

 

 

 

 

 

nullДовгі часи (Володимир Рафєєнко)
"Видавництво Старого Лева"


Міська балада, казка для дорослих про життя і смерть в часи війни. Роман складається з двох частин. Перша — це моторошна казка, де на околиці Z у триповерховій лазні «П’ятий Рим» без сліду зникають окупанти і щоранку лунає гімн України, де колорадські жуки з ногами-кинджалами перетворюють роздачу гуманітарної допомоги на бійню, де, врешті, аби потрапити у Київ, потрібно прийняти смерть. Друга частина — новели, написані у реалістичній манері та вплетені у тло казки. Новели про людей, які живуть і виживають у Донецьку. Реальні долі, реальні історії, від яких стискається серце.

 

 

 

 

 

nullДорога до Храму (Марія Рись)
Вид-во "Криниця"


Роки XX століття проносились, як шпали залізничної дороги. Сліпі і глухі до голосу дисидентів, стогону патріотів у в’язницях, таборах і психушках, – дружньо греблися маси в гігантській купі матеріалізму під назвою Радянський Союз. Перемін не передбачалося ні в душі, ні в державі. Та в історії вічних п’єс не буває. Третє покоління проклятої Небом влади комуністів голосом хамелеона звинувачувало дідів, що підняли меч революції; батьків – за повалену церкву і репресії; своїх сучасників – що поклонялися ідолам атеїзму. Кидало камінь у всіх, крім себе, і не відмитими ногами сунулося у майбутнє. 

nullЕвора (Віталій Портников)
Вид-во "АКТА"


Книжка про кохання і тугу, поезію й історію, Португалію і Україну, про єврейську долю і українську мрію.

 

 

 

 

 

 

 

 

nullЖиття моє (Марина Єщенко)
Вид-во "Пенмен"


Збірка 28 новел, що вміщує 28 історій пошуків, сумнівів, невдач і любові. Новели об’єднує головна героїня, для якої усі інші персонажі – не більше ніж досвід і не менше ніж декорації, які потрібно вчасно змінити. Можливо, тому деякі персонажі цілком безглуздо помирають. Але ця книжка не про сум, а про переродження і становлення. Або про дорослішання. Про те, що щирість – це інколи усього лиш здоровий цинізм. Або ні про що з вище написаного.


 

 

 

 

nullЖуйка (Марія Козиренко)
Вид-во "Кальварія"


Ця невелика книжка аж ніяк не претендує охопити щось більше, ніж одну людську мрію. Тут забагато випадковостей, вигадок, колонаукових нісенітниць і настільки очевидної правди, що інакше, ніж «казка для тих, хто не став дорослим», цю історію не назвеш… Повість є одночасно алегорією сучасного світу, майбутнього та витоків першого й другого. Тут не лише передбачено суспільні катаклізми — від війни на Донбасі, але й є відповідь на питання «як подолати то все конкретній людині».

 

 

 

 

 

 

nullЗаговорено на любов (Катерина Бабкіна)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Збірка поезій — це радше збірка емоцій, щасть, сокровенних таємниць та сердечних ран, аніж вірші. Зображується туга, радість, гіркота, біль, страхи та надії. Тут із граничною відвертістю постають перед читачем і найсильніші почуття, і сучасна буденність, і свято душі, і війна, котра непомітно, але невідступно пронизує мрії, переживання і вплітається у кожен наш день, у кожну думку, кожен порив серця.

 

 

 

 

 

 

 

nullЗазирни у мої сни (Макс Кідрук)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


У дворічного Тео під час нескладної операції раптово зупинилося серце. Упродовж тридцяти шести секунд малюк тримався на межі між світом мертвих і живих. А тоді повернувся. Спливло два роки, перш ніж Мирон Белінський зрозумів, що його син повернувся не сам. У відчайдушних намаганнях урятувати сина Мирон виїжджає до Америки, де найновіші досягнення нейротехнологій дають змогу зазирнути в людський сон. Він не здогадується, що бажання допомогти веде до катастрофи, адже найгірше почнеться, щойно той, хто оселився у снах маленького Тео, збагне, що за ним спостерігають.

 

 

 

 

 

nullЗамкнене коло (Світлана Талан)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Ще дитиною Мирослава втратила дім і бабусю — єдину рідну людину — та опинилася в дитячому будинку. Біда й людська жорстокість — усе звалилося зненацька на дівчинку, яку не навчили боронитися від зла… Мирослава виросла, стала дружиною й матір’ю, і заприсяглася — її родина ніколи не зазнає горя та нестатків. Але не вміла відрізнити невдачі від справжньої біди… Усе йде не так, як мріялося Мирославі. І одного дня вона вирішує послухатися поради примарної бабусі — продати свої нещастя…

 

 

 

 

 

 

 

 

nullЗемля загублених, або маленькі страшні казки (Катерина Калитко)
"Видавництво Старого Лева"


Земля Загублених щодня дрейфує морями альтернативної географії строго паралельно із нашою щоденною, звичною географією. Земля Загублених виникла для того, щоб надто інші люди, витіснені з «нормального» світу, мали куди піти. Виросла з потреби в укритті та оперті. Вона перероджується і розростається щоразу, коли черговий інакший переживає свою відкинутість, і тому постійно оточена водою, як ембріон. Тому й усі неймовірно різні люди цього малого світу — так чи інакше родичі, так чи інакше повторюють долі одне одного. 

 

 

 

 

 

 

 

nullІ тим, що в гробах (Бондар Андрiй)
"Видавництво Старого Лева"


Збірка с— яскраве відображення суб’єктивних, дуже особистих вражень автора. Це підслухані історії та розмови, галерея небанальних сюжетів про звичайне життя пересічних людей. Але крізь цей химерний калейдоскоп спостережень раз по раз виринають нетривіальні, такі, на перший погляд, непоєднувані образи, як-от смішний і трішки недоречний Папа Римський на Святошині, тб-серіальний комісар Рекс і навіть наймудріша з мишей.

 

 

 

 

 

 

 

 

nullІсторія, варта цілого яблуневого саду (Максим Дупешко)
"Видавництво 21"


Цей роман - історія одного (не)звичайного чоловіка, який казав про себе: «Ich bin ein Czernowitzer». Але дехто побачить у цій книжці насамперед історію міста з украденою душею, що протягом ХХ століття побувало у складі півдесятка держав. Той, хто шукає велике в малому, знайде тут недавню історію всієї Європи. Ще інший - свою особисту історію в декораціях минулого. Для декого цей текст буде романом-екскурсією місцями далеко не тільки туристичними. Хоч на перший погляд - це одна із мільйонів історій кохання, яку автор усе ж оцінив у цілий яблуневий сад.

 

 

 

 

 

 

nullКорабель шаленців (Лютий Тарас)
"Видавництво Старого Лева"


У суспільстві завжди були такі особистості, які своїм психоемоційним станом суттєво відрізнялися від загалу. Їх часом називали божевільними чи психічно хворими безумцями — але де межа між безумством та геніальністю? Іноді таких людей іменували юродивими. Мандрівка «Кораб­лем шаленців» є унікальною нагодою простежити історію розвитку і трактування понять шаленства, ейфорії, манії, екстазу, юродства, мудрості і глупоти у літературі, живописі, психології, у суспільній та релігійній думці від античних часів до сьогодення — крізь різні культури та епохи.

 

 

 

 

 

 

 

nullКуркуль (Максим Бутченко)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Трагічний 1930 рік, Україна, Харківщина. Історію однієї сім’ї написано на основі реальних подій. Родина Шевченків переживає буремні часи. Федот не хоче мовчки коритися новій владі, а його брат Петро — підлабузник, плазує перед совєтами й потай домагається Федотової дружини Сашки. Особисте накладається на суспільне. Червоноармійці швидко потопили в крові невеличке повстання селян проти колективізації. У Шевченків знайшли приховані запаси, хитро випитавши про них у дитини. Сім’ю в нелюдських умовах етапують на заслання в Карелію.

 

 

 

 

 

 

nullЛегенди нескореної зими (Сергій Ухачевський)
Вид-во "Кальварія"


Жорстка й відверта розповідь про події на Майдані та поза ним, про маловідомі подвиги інсургентів та їх побут, про «героїв» антимайдану та його спонсорів. Події роману відбуваються на вулицях та площах Києва, у майданівських та антимайданівських наметах, готельних апартаментах Відня та Парижу, владних кабінетах Банкової та Кремля. За подіями, котрі вирують у романі, стоять ще одні персонажі — політики. Для них Революція — лише розмінна монета у досягненні власних цілей. 

 

 

 

 

 

 

 

nullЛовець океану (Єрмоленко Володимир)
"Видавництво Старого Лева"


Одіссей, воїн і мандрівник, повертається на Ітаку після двадцяти років блукань. Але вдома не знаходить ані своєї дружини Пенелопи, ані свого сина Телемаха. Він розуміє, що став на хибний шлях і тепер мусить виправити свої помилки. Одіссей здійснить свою подорож у зворотному напрямку, від Ітаки до Трої. Він знову зустрінеться з Сиренами, знову відвідає землю Навсикаї, знову буде на островах Каліпсо та Цирцеї, знову спуститься в царство Аїда. 

 

 

 

 

 

 

 

nullЛьвів. Смаколики. Різдво (Д. Корній, А. Рогашко, Н. Нікалео, А. Хома, В. Гранецька та ін.)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


У святковій різдвяній колотнечі на площі Ринок вони можуть раптово опинитися поряд з вами – герої оповідань, що кохали, страждали, раділи. Це наче уривки сповіді, випадково підслуханої у затишній кав’ярні за філіжанкою духмяної кави та теплим марципаном… Наче святковий львівський пляцок, де яскравими начинками, з любов’ю зібраними добрими чарівницями-господинями.

 

 

 

 

 

 

 

nullМелодія кави в тональності сподівання (Наталія Гурницька)

Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"

Чарівна мелодія кави, що розповідає історію юної городянки, яка жила і кохала серед кам’яниць і брукованих вулиць міста Лева в середині позаминулого століття, зазвучить знову. У новій тональності — тональності сподівання… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мікрорентгени української пам'яті (Ярослав Тарас)
Вид-во "Апріорі"


Висвітлюється діяльність комплексної історико-етнографічної експедиції в 1994—2003 рр. в радіоактивно забруднених територіях Полісся, дається характеристика зони відчуження, описується життя поліщуків в екстремальних умовах, описується враження від окремих сіл, висвітлюється робота міліції, влади, водіїв у зоні, змальовані окремі портрети членів експедиції, показано природнє самовідновлення екосистем, зафіксовано новітній фольклор який витворився під час роботи членів експедиції з респондентами.

 

 

 

 

 

 

nullМірки і лекала (Оксана Смерек)
Вид-во "Кальварія"


Ця книжка про реальність із різними обличчями, очима, язиками і мовами. Про внутрішній конфлікт у зоні зовнішнього комфорту, фізіологічної ситості та емоційного голоду. Це спроба показати світ у точках його дискомфорту, порівняти «щасливі нації» з тими, що безпросвітно перебувають у пошуку самого визначення щастя. Спроба наблизити закордоння в його щоденному вимірі, без охів, замилування тамтешніми дизайнами, архітектурою, структурою, тощо.

 

 

 

 

 

 

 

nullНазови мене своєю (Оксана Кузів)
Вид-во "Апріорі"


Пристиглі важкі грона винограду промовисто глипають на мене з-поміж листя. Обережно зриваю їх, стараючись не зранити бодай ягідки чужої душі, а вдома вже чавлю-витискаю з нього сік, що аж бризкає навсібіч. У величезний бутель із грубого скла, що стоїть на видному місці, вперлося, аби перепочити, сонце — і сік заграв, зашумів, заговорив, забулькав… День, тиждень, місяць, а там, гляди, і вино вистоялося, очистилося, посвітліло та стало міцне й ароматне. Пригублюю — і згадую кожну ягідку зокрема, кожну чужу мелодію, кожне словечко, що вибродило, викристалізувалося у посудині моєї душі і вилилося благодатним хмільним напоєм на папір. 

 

 

nullНеболови (Юлія Ілюха)
Вид-во "Vivat"


Живі, болючі, чесні новели про дуже реальних людей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullНічні купання в серпні (Осока Сергій)
"Видавництво Старого Лева"


Збірка вибудувана на буттєвих сюжетах і образах людей, що за дитинства чи молодості пережили голодовку, а в часи своєї старості переживають інші напасті: недуги, безсилля, черствість, безвихідь, непорозуміння, відчуження. Автор пов’язує їх у стосунки з дітьми, онуками й правнуками. Ці зв’язки, скріплені непозірною, непоказною любов’ю. Графічний реалізм і тонка лінія містики, неусвідомлене пробудження потягу до любощів і усвідомлення минущості любовних зваб, врода молодості і потворність старості, муки пізнання й гіркота розчарувань, — все згармонізовано разками слів на міцній волосіні задуму.

 

 

 

 

 

nullОсь відкрита долоня (Галина Вдовиченко)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Оповідання, з яких складається книжка, – маленькі епізоди, незначні щоденні події, з яких і складається людське життя… Чоловіки й жінки, чужі та найрідніші, діти, брати і сестри… Вони даватимуть поради, чи, радше, пропозиції, які варто почути у швидкоплинному повсякденні. Вони тягтимуть три роботи в Італії та уникатимуть життєвих мелодрам. Вони гратимуть в історію на львівській площі Ринок і випадково передбачатимуть майбутнє. Збиратимуть тіло по шматках у військовому шпиталі і намагатимуться зібрати розбиті душі, малюючи зелене дерево… 

 

 

 

 

 

 

nullП’ять секунд, п’ять днів (Положій Євген)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


Головний герой, який все життя — у Вільних профспілках, на обох Майданах — бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в «Іловайський котел». Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації. Після піврічного лікування, восьми операцій, емоційно виснажений, він приймає рішення, що прийшов час відпочити. Але коли старий товариш — народний герой, той, хто разом з ним пліч-о-пліч боровся за правду, тепер силою і страхом створює в рідному місті свою бізнес-імперію, стає очевидним, що боротьба триває...

 

 

 

 

 

 

nullПадре Балтазар на прізвисько Тойво (Гримич Марина)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


Бразилія. Кінець ХІХ ст. До української колонії «Нова Австрія» випадково потрапляє авантюрист Никитка, який, назвавшись Балтазаром, видає себе за святого отця. Разом із загадковим засновником колонії Габріелем він створює в південнобразильських лісах майже ідеальне суспільство. Роман зображує захопливий, подеколи іронічний, подеколи зворушливий, а іноді й жорстокий світ.

 

 

 

 

 

 

 

 

nullПаперовий міст (Махно Василь)
"Видавництво Старого Лева"


Книжка про реальність із різними обличчями, очима, язиками і мовами. Про внутрішній конфлікт у зоні зовнішнього комфорту, фізіологічної ситості та емоційного голоду. Це спроба показати світ у точках його дискомфорту, порівняти «щасливі нації» з тими, що безпросвітно перебувають у пошуку самого визначення щастя. Спроба наблизити закордоння в його щоденному вимірі, без охів, замилування тамтешніми дизайнами, архітектурою, структурою, тощо. Чужоземство та досвід «вростання» там у звичному, периферійному, навіть іноді маргінальному вигляді.

 

 

 

 

nullПесиголовець (Олександр Завара)
"Видавництво Жупанського"


Письменник Юрко Побиван, чия популярність стрімко йде на спад, у пошуках нового приголомшливого сюжету навідується з родиною на Прикарпаття до таємничої Галявини вічної роси, де колись було поселення наших предків полян – там і досі побутують міфи про таємничих людей із головами псів. Одного з таких Юрко пам’ятає з дитячих років – це ікона Святого Христофора із зображенням чоловіка-песиголовця, бачена ним колись у храмі на Франківщині. Чим не сюжет для майбутнього бестселера? Утім, з творчої відпустки Побиван привозить не лише фотографії й нотатки для нової книги…

 

 

nullПоліт золотої мушки (Волошин Богдан)
"Видавництво Старого Лева"


Книга детально знайомить читача з вигаданими — чи то пак легендарними — галицьким містечком Бурачковичами та сусіднім селом Лопушною. Крізь призму «життя й діяльности» персонажів усіх історій перед нами поступово розкриваються інтимні подробиці приватного та громадського чину видатних бурачківчан, як-от мера містечка Романа Задупського, секретарки маґістрату Теклі Мілєрової, авторитетного сторожа Ладзьга Микуличина, митця трагічної долі Влодка Фарнеґи, грабаря Мерлюня та інших достойників і достойниць. 

 

 

 

 

 

 

nullСамостійна дитина, або як стати лінивою мамою (Анна Бикова)
Вид-во "BOOKCHEF"


Усі бажають своїм дітям щастя. Хочуть бачити їх здоровими, успішними, радісними. Іноді батькам здається, що вони краще за дітей знають змерзли вони чи потерпають від спеки, ситі чи голодні. Батьки записують дітей до гуртків, які подобаються їм, а потім дивуються, чому дитина не хоче їх відвідувати. Або чому не завжди виконує домашнє завдання і чому не переймається подальшим навчанням. Авторка наводить приклади зі свого життя і роботи, ділиться спостереженнями і роздумами, запрошує разом поміркувати.

 

 

 

 

 

 

nullСестра моя, Софія (За загальною редакцією Лариси Івшиної)
Вид-во "ТОВ "Українська прес-група"


Що об'єднує Київ і Софію? Перше, що спадає на думку - віра і азбука. Буква Аз зі створеною Кирилом і Мефодієм болгарської глаголиці набуває значення символу. Адже вона має в основі хрест. Це спонукає шукати глибше, де з'ясовується, що собор Софії в столиці Болгарії, подібно Ая-Софії в Константинополі, є хрестоподібної базилікою, і таким чином є, як би, двоюрідною сестрою Софії Київської. Тому Аз не випадкова, а цілком закономірний символ на початку відновлення нашого спорідненості з Болгарією.

 

 

 

 

nullСни неофіта (Вольвач Павло)
"Видавництво Старого Лева"


Соковита панорама життя, у яку вписаний учорашній кримінал-початківець, пролетар, різночинець, а нині — молодий поет і журналіст, сповита туманцем надій, крізь які ясніє Київ — як реалізація мрії та можливість подальших трансформацій. Перед читачем — провінційний простір, в якому є все: грабіжники й журналісти, махновці й губернатори, бійці «Спасу» й поети-літстудійці. Легендарний поет-дисидент Холодний сусідує з авторитетом Медведéм, а містик Чудін якось поєднується з секс-символом Наталкою Шамоніною. І над усіма ними панує Місто. Наразі Запоріжжя...

 

 

 

 

 

nullСупергерої (Гусейнова Олена)
"Видавництво Старого Лева"


Буденна недосконалість обертається в книзі джерелом для знаходження (або втрати) суперсили. Герої рухаються містом, яке то засинає, то прокидається. Любовне життя, особиста міфологія, потреба і неможливість дому зникають в недосяжному «там». І проявляються в невиразному «тут» як круті костюми та маски, як неослабна рішучість йти проти натовпу, як закони гравітації та квантової механіки. Головна суперсила героїв книжки в тому, щоби знати і пам`ятати. Бетмен пам’ятає, що не може просто вбити Джокера. Спайдермен знає, що просте життя не починається ніколи.

 

 

 

 

 

nullТам, де живе душа (Юрій Николишин)
Вид-во "Апріорі"


Античні мислителі вважали, що після смерті людські душі оселяються на островах, які в той час називалися Благословенними, а Платон припускав, що вони є залишками Атлантиди. Та де ж все-таки живе душа? І що саме до нас промовляє Ель-сільбо Канар – ця таємнича мова-свист?! Ця книга створена для того, аби передовсім почути себе – свою душу… І де ж це потрібно побувати, щоб мати благословенну душу?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullТам, де Південь (Олесь Ульяненко)
Вид-во "Люта справа"


Збірка повістей Олеся Ульяненка «Там, де Південь» містить у собі чотири зовсім різні, але рівно яскраві, драматичні й кримінальні розповіді з життя українців доби розпаду Радянської імперії. Кожну з них із багатьох причин могла би заборонити моральна комісія. Кожна з них ще довго зберігатиме актуальність. За кожною можна було би зняти фільм. І з приводу кожної з цих повістей їхній автор міг би сказати: «Наш державний устрій побудований за принципом прямої кишки: у нас влада одразу переходить у злочинність».

 

 

 

nullТочка нуль (Артем Чех)
Вид-во "Vivat"


Ця книжка виходить у люди після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п’ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій, і тепер він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового ― не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullТут і тепер (Ірен Роздобудько)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


Чотири подруги — головні героїні роману вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи. Колись давно на запитання: «Чого б ви хотіли для себе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?», кожна з них відповіла по-своєму: смерті, слави, свободи... Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullХатідже Турхан: Ковилі вітри не страшні (Шутко Олександра)
Вид-во "Навчальна книга - Богдан"


За правління сина Хатідже українські козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Петром Дорошенком отримали османський протекторат та діяли спільно з яничарами і кримськотатарським військом проти польського й московського гніту. Постать цієї українки-султани є маловідомою. Олександра Шутко на основі історичних фактів, архівних матеріалів та досліджень турецьких, американських і західноєвропейських учених написала про Хатідже Турхан роман, в якому реальними є не лише події та герої, а й навіть їхні діалоги, що дійшли до наших часів завдяки османським літописцям.

 

 

 

 

 

nullХвоя (Коробчук Павло)
"Видавництво Старого Лева"


Книжка про війну, любов і мудрість. Саме в такій послідовності. І вірші, ці гілочки хвої - як підказки на шляху до знаходження себе, до умиротворення. І хочеться, щоб завершальним, сотим віршем, сотим поколінням, сотою гілочкою збірки став читач. Йому навіть підготовлене місце за фортепіано.

 

 

 

 

 

 

 

nullЧереп (Олег Шинкаренко)
Вид-во "Люта справа"


Роман досліджує ірраціональне коріння так званого «Русского мира». Персонажі роману — архетипова трійця билинних богатирів, сатирично трансформована сучасною російською дійсністю — подорожують із крайнього сходу Російської Федерації до України на танку Т-34, розфарбованому під гжель, щоб побороти міфічних бандерівців, придуманих піарниками московських медіахолдингів. В дорозі вони потрапляють у казкову реальність, яка пручається всім законам фізики, логіки та здорового глузду. Поступово герої втрачають всі гуманістичні орієнтири та зберігають єдину здатність — підкорятися гіпнозу пропаганди, який пестить монстра їхнього ресентименту. 

 

nullЧигиринський сотник (Леонід Кононович)
Вид-во "ФАБУЛА"


Захоплююча розповідь про пригоди маленького козачка Михася та козака-характерника Обуха. У романі оживають легенди і міфи з української демонології, усі події часів козацтва відбуваються в атмосфері казковості, таємничого пророцтва. Запорожці воюють із перевертнями і відьмами, які їздять верхи на вепрах, борються з драконами й іншою нечистю, що живе в нетрях стародавньої історії. А маленький хлопчик з великим серцем, не вагаючись, вирушає в небезпечну подорож, щоб урятувати рідну Україну.

 

 

 

 

 

 

nullШизґара (Батурин Сергій)
Вид-во "НОРА-ДРУК"


70-ті роки ХХ століття, Печерський район, Київ, СРСР. На країну, котрою править старезний генсек Брежнєв, насувається «застій», але молодь не надто переймається політикою, її більше цікавлять значно важливіші речі: де взяти кругленьку суму на справжні джинси, пісні під гітару на традиційному місці збору, названому «п’ятаком», і, звісно, кохання та поцілунки.

 

 

 

 

 

 

 

 

nullШипшинове намисто (Савка Ірина)
"Видавництво Старого Лева"


Герої цих новел — прості звичайні люди, зі складними, часто поламаними долями і зраненими душами. Їхні історії нанизуються одна на одну і творять справдешнє шипшинове намисто — червоного кольору кохання, з гострими колючками болю, розчарування, втрати. У цих новелах так багато правди життя, як у самому житті. І стільки ж любові до людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nullЯ, ти і наш мальований і немальований Бог (Тетяна Пахомова)
Вид-во "Клуб Сімейного Дозвілля"


Драматична та зворушлива сімейна сага, що пробуджує віру в добро та милосердя. У гамірний Львів, де поряд жили вірмени і поляки, українці і євреї, прийшла страшна війна, родині маленької Міри дивом вдалося врятуватися з гетто. Її з матір’ю та сестрою визволяє селянин, на чию померлу доньку Мар’яну вона так дивовижно схожа. Тепер її життя – у темному підвалі, з іграми на нічному сільському кладовищі, у постійній небезпеці… Вона чекає на кожну нову весну, що приходить до єврейської родини з християнськими пасками, і просить подарувати на день народження сонце…

 

 

 

 

 

 

nullЯблуко в тайстрі (Чорней Валерія)

 

 

"Видавництво Старого Лева"

Чого тільки не сховаєш до гуцульської тайстри! Скажімо, яблуко — чарівне яблуко пізнання найважливіших для людини цінностей. Або маленьку жінку з трепетним серцем, настільки ж природну, як гірська яблунька, відкриту до світу, вдячну своєму народу, уважну до найменших дрібниць, адже довкола нас стільки знаків, які треба вміти відчитати. Вона шукатиме свою справжню любов, вона рятуватиме митця від сліпоти душі. Бо так, це насамперед роман про людську душу — яка доти жива, доки людина вміє бачити істинну красу.

 

 

 

 

nullFAITHBOOK (Бєглов Володимир)
"Видавництво Старого Лева"


Тексти збірки сповнені особливої віри – в людину, в людство, в можливість творення добра просто так, заради того, щоб його творити. Вони водночас стислі, як пости у Фейсбуці, як дороговкази на знайомому шляху, і глибокі, бо мають дивовижну здатність нагадувати про головне просто і зворушливо.


Другий етап стартував 1 липня. Протягом місяця експертне журі визначить 5 книжок, які перейдуть до останнього третього етапу. Головне слово залишиться за читачами, які зроблять свій вибір у бібліотеках. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
13:38
форма ЗСУ
Держоператор тилу почав закуповувати зимову форму для ЗСУ
13:17
Кирило Буданов
Буданов: у червні РФ почне наступ, щоб захопити більше територій Донеччини та Луганщини
13:06
Жозеп Боррель
"Не можемо покладатися лише на США": Боррель закликав країни ЄС передати Україні системи ППО з власних арсеналів
12:58
Оновлено
Вибух у Криму
Удар по військовому аеродрому в Джанкої: ГУР розповіло деталі
12:52
Чорноморський флот РФ
Британська розвідка проаналізувала активність Чорноморського флоту РФ після заміни командувача
12:47
Возив окупантів у Білгород і зброю з РФ: водієві школи з Харківщини оголосили підозру
12:45
На фото: Бріжит Макрон
Французька кінокомпанія Gaumont зніме серіал про Бріжит Макрон
12:40
Оновлено
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії заявила, що ветуватиме закон про "іноагентів", схвалений парламентом
12:37
Оновлено
Вибух
РФ запустила по Україні ракети: в Дніпрі прогриміли вибухи, є постраждалі
12:29
ракета "IRIS-T"
Виробник Iris-T заявив, що Україна найближчими тижнями отримає ще одну систему ППО
12:29
Ексклюзив
Ірина Федорів
Соратницю Табачника призначили на керівну посаду в митниці, - громадська активістка Федорів
12:18
фейк
Зеленський "зруйнував країну", а Путін "не планує захопити Європу": добірка фейків у світі за 18 квітня
12:14
Ігор Коломойський
Росіяни пустили з молотка недобудований пансіонат Коломойського в окупованій Алушті
12:11
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня
12:09
OPINION
Віктор Шлінчак
Законопроєкт про допомогу США: Джонсон ставить ультиматуми
12:00
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві прощаються з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
11:55
літній дощ
Можливий мокрий сніг: Наталка Діденко розповіла, де 19 квітня ймовірні опади, а де - заморозки
11:45
Енергосистема, електроенергія, обстріли
Україна застосовує аварійну допомогу з трьох країн: ситуація в енергосистемі станом на 18 квітня
11:36
Бердянськ
В окупованому Бердянську прогримів вибух, - МВА
11:35
На фото: Квентін Тарантіно
Квентін Тарантіно передумав знімати "Кінокритика" та займеться іншим фільмом
11:28
Ексклюзив
окупанти
Два основні напрямки та два допоміжні: полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог атакуватиме влітку
11:14
новини Львова
Видавав себе за монаха, освячував військову техніку росіян, здавав будинки односельців: на Київщині засудили 76-річного чоловіка
11:01
новини
Росіяни зранку вдарили по Селидовому: загинула жінка
10:53
«20 днів у Маріуполі»
Український фільм "20 днів у Маріуполі" показали в Європарламенті
10:46
Німеччина
У Німеччині затримали двох російських шпигунів, які планували зірвати військову підтримку для України
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
Більше новин