Перше побачення. Як пройшла довгоочікувана зустріч Путіна і Трампа

Дмитро Гомон
8 липня, 2017 субота
11:31

Путін нарешті досяг рожевої мрії та потиснув руку Дональду Трампу на саміті Великої двадцятки в Гамбурзі. Проте є сумніви, що особистий контакт принесе йому суттєвий зиск

З року в рік саміт Великої двадцятки (G20) все більше від питань економіки переходить на питання геополітики. Ось і цього разу з подачі світових ЗМІ чи не головною інтригою дійства стала перша зустріч очі-в-очі Дональда Трампа та Володимира Путіна.

Хоча були й інші не менш видовищні події. Зокрема, саміт супроводжували протести антиглобалістів, які проводили їх під гаслом "Ласкаво просимо в пекло". Вони кидали порожнім пляшками в поліцію, палили автівки непричетних до саміту німців та грабували магазинчики, які траплялись їм на шляху.

Фото: Reuters

Щоб протидіяти хуліганам довелось задіяти сили поліції з інших німецьких міст. Міністр юстиції Хейко Маас повідомив, що під час сутичок було поранено 160 поліцейських та заарештовано 40 учасників протестів. Пожежна охорона Гамбурга повідомила, що поранено 11 учасників протестів, які впали зі стіни під час протистояння з поліцією.

Через демонстрантів дружина американського президента Меланія Трамп довго не могла вийти з готелю. А таблоїд Bild розповсюдив чутки про те, що протестувальники напали на охорону готелю, де зупинився Путін.

На "сімейному фото" учасників саміту Трампа й Путіна помістили в перший ряд, але з протилежних сторін.

Путін ліворуч від Меркель, Трамп - праворуч. Фото: Reuters

А ввечері, під час банкету, Путін, якій зараз подорожує без дружини, опинився за столом поруч із Меланією Трамп. Перша леді США на своїх шпильках виявилася на півголови вищою за російського лідера.

Фото: Reuters

"Позитивна хімія"

Зустріч Трампа й Путіна, як висловилося агентство Reuters, розглядалася ледь не під мікроскопом: журналістів цікавили вирази обличь, жести та інші дрібниці поведінки Путіна й Трампа. Рахували, скільки вони тисли один одному руки та скільки тривала зустріч перед камерами та за зачиненими дверима.

Російські ЗМІ, звісно, вразили своїм умінням перевзуватися на льоту. Кудись раптом поділися нещодавні критичні відгуки на адресу Трампа, який ще недавно "грав під дудку русофобів".

Американський президент в їхній інтерпретації тепер ледь не кращий друг Путіна, з яким вони тепер будуть відбудовувати все те, що сплюндрував Обама. А що їм лишається, окрім як шукати позитив там, де по суті ніяких суттєвих проривів не відбулося.

Тіллерсон, Трамп, Путін, Лавров і перекладачі. Фото: Reuters

Головне, звісно, не сам факт зустрічі, а плоди, які вона може принести. Більше того, важлива не єдина зустріч, а вибудова загального напрямку зовнішньої політики. А він для Росії вимальовується в сумних тонах, незважаючи на те, що зустріч президентів тривала дві години та 15 хвилин, замість запланованих 30 хвилин.

З них, незважаючи на згадану держсекретарем Тіллерсоном "позитивну хімію", яка виникла між обома президентами, слід відмінусувати чималий шмат часу, коли говорили перекладачі.

Для довідки, зустрічі Обами й Путіна також не раз тривали довше запланованого. Так було і під час їхнього першого побачення в 2009 році (більше двох годин), і під час минулорічної зустрічі "на полях" саміту G20 в Ханчжоу (година й 20 хвилин).

І, до речі, той же Тіллерсон у неділю прибуває в Київ. Хочі і ненадовго, але все одно, це гарний знак, що після переговорів з Путіним він поінформує про них українську сторону.

А незабаром до України навідається ще й міністр оборони США Джеймс Меттіс, який на відміну від свого президента не має жодних ілюзій щодо Кремля. Тож скоріш за все він привезе з собою якісь оборонні угоди, які згадував у Вашингтоні Порошенко.

"Оці тебе ображали?"

Перед зустріччю за закритими дверима Путін з Трампом як заведено позували кілька хвилин перед камерами. За цей час вони встигли обмінятися люб'язностями. Трамп був у своєму звичному репертуарі та заявив: "Ми очікуємо на багато позитивних речей для Росії, для Сполучених Штатів та для всіх, кого це стосується".

Путін на це відповів, що вони говорили по телефону, але "телефонних розмов завжди недостатньо". "Радий познайомитися особисто", - завершив він.

Загалом Путін намагався балансувати між запопадливістю та розв'язаністю. Як написав журналіст кремлівського пулу Дмитро Смирнов у Twitter, вказуючи пальцем на журналістів він сказав Трампу російською: "Ось ці тебе ображали?" Не дуже зрозуміло, чи второпав президент США, що його російський візаві мав на увазі, але, можна не сумніватися, що з приводу американських "акул пера та мікрофона" в них думки сходяться.

Про хід та результати зустрічі, яку за словами Тіллерсона не вдалося перервати своєю появою навіть Меланії Трамп, журналістам розповідали очільники дипломатичних відомств.

Перед тим російський президент, якого вже годину чекав японський лідер Сіндзо Абе, встиг швиденько відзвітувати: "Накопичилось багато питань - там і Україна, і Сирія, й інші проблеми, деякі двосторонні питання. Ми знову повернулися до питань боротьби з тероризмом, кібербезпеки".

Спецпредставник Курт Волкер

Тіллерсон, який проводив зустріч з журналістами без камер, нічого про Україну не сказав. А от за словами Лаврова, коли обговорювали Україну, американська сторона повідомила, що "призначила спеціального представника зі сприяння зусиллям з врегулювання української кризи". А також є домовленість створити "канал зв'язку" між представником США та РФ.

Йдеться про канал, аналогічний формату Нуланд-Сурков, який мала адміністрація Обами. Тільки замість пані Вікторії переговори з "сірим куратором" окупованих територій вестиме Курт Волкер.

Для Росії це не дуже гарна новина, зважаючи на послужний список спецпредставника. Колишній посол США в НАТО Волкер також працює виконавчим директором Інституту МакКейна - того самого сенатора, який постійно нагадує Трампу про загрозу, яку являє собою путінська Росія.

Окрім того, як пише в своєму блозі директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, новоспечений спецпредставник є також старшим радником з міжнародних питань BGR Group - лобістської структури, яку найняла Національна рада реформ для промоції України у Вашингтоні.

9 липня Курт Волкер прибуде в Київ разом із Тіллерсоном. А Лавров заявив, що сподівається на те, що "найближчим часом американський представник з українського врегулювання прибуде в Москву для консультацій".

В уяві міністра закордонних справ Росії, Волкер має натиснути на Київ для виконання мінських домовленостей. Але зважаючи на персоналію спецпредставника, цього не буде.

Та не варто сподіватись на те, що формат Волкер-Сурков спрацює краще, ніж Нуланд-Сурков. Ані Росія, ані Україна не збираються поступатися ключовими позиціями по мінським домовленостям. Для нашої сторони вони полягають у першочерговості безпекових питань: виведення російських військ та повернення контролю за кордоном. У Кремлі ж вимагають виконання політичної частини мінських угод.

З Польщею за дужками

Напередодні зустрічі з Путіним американський президент побував у Польщі, де зробив, напевно, найбільш різку заяву щодо Росії. За його словами, співпраця з Польщею відбувається "у відповідь на дестабілізуючі дії Росії". Це було підтверджено ще й практичними заходами: США погодились продати польській стороні зенітно-ракетні комплекси Patriot у найсучаснішій версії.

Окрім того, Трамп і польський президент Анджей Дуда натякнули, що скоро може бути підписаний довгостроковий контракт на постачання з Америки скрапленого газу. Його мета - зняти залежність Польщі "від єдиного постачальника, монополіста", пояснив Трамп. І хоча він не назвав ім'я постачальника, навряд чи хтось сумнівається, що лідер США мав на увазі не російський "Газпром".

Окрім того, під час виступу з промовою перед поляками Трамп згадав про підтримку Штатами принципу колективної безпеки НАТО. Хоча ще під час виборів відгукувався про організацію критично і називав її "застарілою".

Власне, оцю мінливість висловлювань Трампа треба мати на увазі, коли намагаємося аналізувати дії нинішнього очільника Білого Дому. Часто він говорить те, що вважає правильним саме в цей конкретний момент, а вже завтра може висловлюватись зовсім інакше.

Російські дачі, американські вибори, Сирія та Північна Корея

Для американських ЗМІ ключовою темою, звісно, було питання, чи підніматиме Трамп на зустрічі з Путіним тему про втручання РФ у хід американських президентських виборів 2016 року. І Тіллерсон, і Лавров запевнили, що така розмова була.

Але версії про її перебіг у верховних дипломатів розбігаються. За словами Тіллерсона, Трамп "натиснув на нього більше, ніж один раз".

Лавров же сказав, що за словами Трампа "ця кампанія вже набула дивного характеру". Американського президента, сказав міністр, цілком влаштували запевнення Путіна, що Росія не втручалась.

Згідно з цитатою журналіста телеканалу CBS Марка Ноллера, держсекретар США також розповів, що Трамп і Путін не бачать особливої цінності в тому, щоб "повторно судити минуле" і хочуть, аби відносини Росія-США запрацювали. Але президенти погодились створити робочу групу для напрацювання рамкової угоди про кібербезпеку та невтручання у вибори, стверджує Reuters.

Єдина конкретика за результатами переговорів - початок перемир'я у Сирії з 9 липня. Проте, далеко не факт, що ця чергова домовленість про чергове перемир'я спрацює.

Тим не менш, на думку Тіллерсона, якого цитує журналістка Bloomberg Дженніфер Якобс, саме ця домовленість є "першим свідченням того, що Росія та США здатні працювати разом у Сирії". Якщо вірити держсекретарю, то Путін навіть не особливо заперечував щодо необхідності усунення сирійського президента Башара Асада від влади. Єдине, що дві країни бачать різні шляхи для досягнення цієї мети, сказав він.

Схожий результат переговорів і щодо проблеми Північної Кореї, яка напередодні саміту G20 провела випробування міжконтинентальної ракети.

"Росіяни бачать її трохи інакше, аніж ми, тож ми збираємося продовжити ті дискусії та попросити їх зробити більше. Росія веде економічну діяльність з Північною Кореєю", - розповів Тіллерсон.

Нагадаємо, США обрали жорстку лінію поведінки та збираються й надалі проводити спільні військові навчання з Південною Кореєю. Зокрема, американські військові хочуть випробувати на Алясці свою систему протиракетної оборони THAAD. Одна з таких розгорнута саме у Південній Кореї. Цілком зрозуміло, що головним адресатом демонстрації можливостей ракет-перехоплювачів має стати північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

Росія ж разом із Китаєм наполягає на протилежному - припиненні військових навчань у Південній Кореї.

Ще одне цікаве питання, яке непокоїло росіян - це повернення двох дач, які належали посольству РФ, але були вилучені в рамках санкцій, введених Обамою.

"Питання піднімалося. Ми будемо продовжувати добиватися справедливості", - сказав Лавров. Що в переладі з дипломатичної мови на людську означає, що жодного успіху Путін у цьому питанні не досяг. Адміністрація Трампа не має наміру, всупереч чуткам, йти на послаблення санкцій.

Втім, Україну зараз мають цікавити не санкції, а послідовність американської політики щодо нашої країни, особливо в питаннях війни на Донбасі та анексії Криму. Саме на це, сподіваємося, будуть спрямовані зусилля українських можновладців та представників громадськості під час зустрічі з Тіллерсоном у Києві.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:30
Україна_Словаччина
Маринович, Жадан, Вакарчук, Забужко: українська громадськість написала лист подяки словацькому народу
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
Більше новин