Як з нардепів знімали недоторканність. Всі подробиці

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 11 липня, зняла недоторканність з 3 народних депутатів України

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Першим, народні депутати розглядали подання на народного депутата від "Народного фронту" Євгена Дейдея.

За версією слідства, Дейдей, будучи нардепом, діючи умисно з метою незаконного збагачення набув у власність активів у значному розмірі.

Дейдей закликав нардепів розглянути подання Генпрокуратури щодо надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності "по совісті і по закону".

За подання на Дейдея проголосувало 192 народних депутата, проти: 11, утрималися: 32, не голосували: 60.

БПП дав 86 голосів "за", "Народний фронт" 44 "за", позафракційні: 26 "за", "Самопоміч": 26 "за", "Батьківщина": 9 "за", Радикальна партія: 1 "за". Інші фракції і групи не дали голосів.

У Раді відхилили подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від "Народного фронту" Євгена Дейдея.

Наступним нардепом, подання на якого розглядали під куполом, був депутат від "Волі народу" Олесь Довгий

Спікер парламенту уточнив, що правоохоронці здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом зловживанням службовцями Київської міськради владою в інтересах третіх осіб, чим заподіяно тяжкі наслідки інтересам територіальної громади Києва.

Довгий закликав парламент підтримати подання Луценка для того, щоб дати йому можливість "поставити крапку у всіх звинуваченнях, які лунають на його адресу".

За зняття депутатської недоторканності з Довгого проголосував 251 народний депутат, проти: 3, утрималися: 16, не голосували: 39.

БПП дав 107 голосів "за", "Народний фронт": 64 "за", позафракційні: 28 "за", "Самопоміч": 25 "за", Радикальна партія: 16 "за", "Батьківщина": 11 "за".

Таким чином Верховна Рада підтримала подання щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата групи "Воля народу" Олеся Довгого.

Після цього Рада розглянула подання на зняття депутатської недоторканності з нардепа від Радикальної партії Олега Ляшка Андрія Лозового.

За версією слідства, Лозовий у період з 2007 до 2015 року умисно ухилився від сплати податків, що призвело до ненадходження до держбюджету коштів у великих розмірах.

Лозовий під час засідання заявив, що подання щодо нього є "навколо юридичною самодіяльністю" Луценка, а також назвав справу щодо нього спробою "політичної помсти".

БПП дав 76 голосів "за", "Народний фронт": 42 "за", позафракційні: 24 "за", "Самопоміч": 26 "за", "Батьківщина": 9 "за", 

Верховна Рада не підтримала подання щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата Андрія Лозового.

Згодом, парламент перейшов до розгляду подання на нардепа від "Народного фронту" Максима Полякова.

За версією слідства, Поляков у період із 2 жовтня 2016 по 28 листопада 2016 року чинив кримінальне правопорушення у сфері легалізації видобутку бурштину. Нардеп висловив свою аргументацію, де заявив про свою невинуватість.

За подання про притягнення до кримінальної відповідальності Полякова проголосували 250 народних депутатів. За затримання Полякова - лише 125. За арешт - 111.

За арешт Полякова проголосував 41 нардеп від БПП, 22 позафракційних, 1 "опоблоківець", 25 нардепів "Самопомочі", 7 нардепів "Батьківщини", 15 "радикалів" Ляшка.

Верховна Рада так само підтримала подання щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата від БПП Борислава Розенблата, але подання про його арешт було відхилено.

Розенблат також є фігурантом "бурштинової справи". У діях Розенблата вбачаються ознаки зловживання впливом і хабарництво на загальну суму $280 тис.

За подання про зняття з Розенблата депутатської недоторканності проголосували 296 народних депутатів. За затримання нардепа - 183. Подання про арешт підтримав 181 народний депутат.

За арешт Розенблата голосувало 48 депутатів БПП, 47 нардепів "Народного фронту", 26 позафракційних, 2 "опоблоківців", 25 з "Самопомочі", 2 нардепів з "Відродження", 10 нардепів "Батьківщини", 16 "радикалів" Ляшка, 5 нардепів "Волі народу".