Україну затягують у скандал у США, щоб врятувати сина Трампа. Чим це загрожує

Дмитро Гомон
13 липня, 2017 четвер
16:21

В США почали розкручувати історію про те, як Україна намагалася допомогти Клінтон виграти вибори, нашкодивши Трампу. Чому ця тема вилізла саме зараз

На фоні скандалу з сином Трампа його прибічники взялися за історію про те, як український уряд нібито допоміг його головному конкуренту. На світ божий витягли статтю, опубліковану виданням Politico півроку тому під заголовком "Спроби України саботувати Трампа нашкодили їй самій".

У січні 2017 року розслідування журналістів Кеннета Фогеля та Девіда Стерна не набуло значного розголосу. Тепер воно заграло новими фарбами через історію з електронними листами Трампа-молодшого та його зустріч з російським адвокатом Наталією Весельницькою.

Читайте також: Російське досьє сина Трампа. Як нащадок президента домовлявся з кремлівським адвокатом

Він, за власними словами, намагаючись бути "прозорим", опублікував своє електронне листування. Але цим нашкодив ще більше. Якщо раніше потрібно було довести, що оточення Трампа шукало допомоги в російського уряду аби нашкодити Клінтон, тепер це не потрібно. Докази є і надав їх власноручно Дональд Трамп-молодший.

Тож республіканці, оточення Трампа і дружньо налаштовані до нього ЗМІ шукають шляхи для протидії новому скандалу. І тут нагодилася вже підзабута історія про Україну.

ФБР та заява Білого Дому

Трамп та Клінтон після дебатів

"Якщо ви шукаєте приклад кампанії, скоординованої з іншою країною чи закордонним джерелом, погляньте на DNC (Національний комітет Демократичної партії. - Авт.), який справді координував опозиційне розслідування з посольством України", - заявила 10 липня на брифінгу заступниця речника Білого Дому Сара Хакабі Сандерс.

Того ж дня консервативне видання The Daily Caller написало, що історія про зустріч Трампа-молодшого з російським адвокатом "блідне" на фоні того, як союзники Клінтон координували свої дії з представниками українського уряду. Далі воно коротко переповіло вже згадане січневе розслідування Politico.

У коментарі для CNN помічник Трампа в Білому Домі Себастіан Ґорка заявив, що DNC "посилав своїх людей до українського посольства, щоб координувати атаки проти нашого кандидата".

11 липня Сара Сандерс повторила тезу про "змову демократів та українського уряду", коли її спитали про російське втручання і Трампа-молодшого. Тієї ж середи ця тема пролунала на слуханнях в Сенаті, де опитували кандидата на пост директора ФБР Крістофера Рея.

Питання озвучив сенатор Ліндсі Ґрехем. Це доволі несподівано, оскільки він разом із Джоном Маккейном вважається "яструбом", що вороже налаштований до Росії та дружньо - до України.

Ґрехем зачитав уривки зі статті Politico. Про те, як американка українського походження Александра Чалупа, яка консультувала DNC, зустрічалась із високопосадовцями посольства України, намагаючись здобути інформацію про компрометуючі зв'язки Пола Манафорта з проросійськими політиками та Росією. Манафорт на той час очолював передвиборчий штаб Трампа.

"Вам відомо про ці звинувачення?" - запитав Ґрехем у Рея. Претендент на посаду очільника ФБР відповів, що ні, але додав, що "для України було б неправильно втручатись у наші вибори". На питання про те, чи займеться він розслідуванням цих звинувачень, він відповів: "Я буду радий зайнятися цим".

Про що ж писали в Politico

Стаття, про яку зараз згадали, дуже розлога і зачіпає багато аспектів. Розслідування журналістів була зосереджено на одній особі - Александрі Чалупі, дочці українських емігрантів, яка підтримує тісні зв'язки з українською діаспорою.

Вона з 2004 року працювала на DNC. І хоча її завдання полягало в мобілізації етнічних меншин, ще у 2014 році під час роботи на іншого клієнта вона почала досліджувати діяльність колишнього політтехнолога Партії Регіонів Пола Манафорта.

Під час президентських перегонів, особливо коли Трамп призначив Манафорта керівником свого передвиборчого штабу, у пошуках компромату вона звернулася до українського посольства.

У статті з посиланням на слова колишнього співробітника посольства Андрія Теліженка стверджується, що він отримав розпорядження від помічниці посла Оксани Шуляр надавати Чалупі необхідну допомогу.

Манафорт згодом був звільнений з посади керівника передвиборчого штабу Трампа через піднятий у ЗМІ скандал навколо "брудних грошей", які він міг отримати від регіоналів.

Велика частина статті присвячена також звинуваченням на адресу Манафорта з боку народного депутата Сергія Лещенка. Влітку 2016 року останній дав прес-конференцію, яка набула великого розголосу. Там було озвучено, що згідно із записами в "амбарній книзі" регіоналів колишній політтехнолог Януковича міг отримати $12,7 млн нелегальних коштів.

Читайте також: Політтехнолога Януковича вважають корупціонером у США, а в Україні - не вважають. Чому це так

Нещодавно НАБУ та САП опублікували спільну заяву про те, що наявність прізвища Манафорта у списках "чорної бухгалтерії" регіоналів не означає, що він дійсно отримав ці кошти, бо у графі отримувачів містяться підписи інших осіб.

"Розкрутили те, чого слідство не довело, і зробили це ще до того, як слідство почалося", - прокоментував цю історію в одному з телеінтерв'ю очільник САП Назар Холодницький.

Реакція посольства України та демократів

В офіційній заяві українського посольства, яку цитують телеканали CNN та Fox news, сказано, що спікера Білого Дому "неправильно поінформували щодо України та DNC".

"Посольство України у США, як заявлялось раніше, жодним чином не координувало із Демократичним національним комітетом жодних зусиль для проведення досліджень чи будь-яких дій направлених проти кандидатів на виборах Президента США або членів їх команд", - цитує заяву "Голос Америки".

Деякі політики могли обіймати чиюсь сторону, але український уряд цього не робив, запевняє посольство.

Про контакти з Александрою Чалупою в посольстві повідомили, що вона "прибула на зустріч до Посольства України у складі активістів української громади США з метою ініціювання та проведення низки промоційних та культурних заходів на тему України. У ході подальшої комунікації, ніхто із співробітників Посольства не здійснював жодних кроків по лінії згаданого опозиційного дослідження".

У коментарі посольства також нагадується, що стаття в Politico "містить цілу низку невірної інформації". Про це було сказано ще в січні, у листі посла Валерія Чалого, який так само опубліковали в Politico.

В інтерв'ю телеканалу CNN низка нинішніх та колишніх співробітників DNC спростували будь-яку співпрацю з українським урядом і посольством зокрема.

Проте неофіційно вони розповіли, що консультант, чия робота полягала в організації зустрічей з американцями українського походження, розповідала співробітникам DNC про бажання українських посадовців надати інформацію, яка б нашкодила передвиборчій кампанії Трампа та безпосередньо Манафорту.

Але від такої "послуги" у комітеті відмовились, наполягають співрозмовники телеканалу.

Чи нашкодить скандал Україні

Український посол в США Валерій Чалий на інавгурації Дональда Трампа

Опитані сайтом Еспресо аналітики вважають, що тема українського втручання виникла як контраргумент супротивникам Трампа і не нашкодить відносинам, які налагодились між адміністрацією Трампа й українською владою.

"Я не бачу загрози для тієї політики, яку проводять Сполучені Штати на українському напрямку", - зазначив аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

За його словами, тема про можливість втручання України буде розкручуватися з внутрішньополітичних міркувань. 

Він нагадав, що вже кілька місяців ми отримуємо лише позитивні сигнали з Вашингтону. "А коли буде схвалено оборонний бюджет, це буде ще кращим сигналом. Наскільки я розумію, стаття видатків на підсилення обороноздатності України протиріч не викликає", - зазначив аналітик.

Проте скандал може бути використаний адміністрацією Трампа задля тиску на українську владу, вважає старший науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Максим Ялі. Наприклад, щодо виконання політичної частини мінських угод.

Уся ця історія, за його словами, це обриси нової стратегії республіканців. "Скандал (навколо сина Трампа. - Авт.) набув уже таких обертів, що республіканцям не лишається нічого іншого, аніж переключитися на контрстратегію - обидва кандидати мали підтримку іноземних урядів", - вважає Ялі.

Він зауважив також, що, на жаль, українські політики доволі топорно підтримували Клінтон та критикували Трампа. "Але поки не буде серйозних доказів з боку республіканців, великих негативних наслідків чекати не варто", - вважає аналітик.

Таким чином лишається констатувати, що Україна в цій історії стала заручницею внутрішньополітичних розборок у США. Але це не означає, що це різко змінить наші двосторонні відносини, особливо в контексті стримування російської загрози.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
Більше новин