Чому кримчанин з російським паспортом судить топові українські футбольні матчі

Перед матчем за Суперкубок України між "Шахтарем" та "Динамо" спалахнув скандал, через призначення суддею Анатолія Жабченка, кримчанина з російським паспортом

Хто такий Жабченко

Анатолій Жабченко народився у Сімферополі у 1979 році. У Криму він почав займатися футболом та грав на позиції голкіпера. На початку кар'єри вважався перспективним воротарем та навіть грав у складі збірної України на юнацькому чемпіонаті Європи для 16-річних футболістів.

Проте на дорослому рівні Жабченко нічого не досягнув та погравши за "Динамо" з Саків, "Дніпро-2" та російські "Текстильник" і "Балаково" у 20 років завершив кар'єру.

Уже незабаром екс-футболіст почав судити місцеві кримські футбольні змагання, а в 2003 році обслуговував матчі аматорського та дитячого чемпіонату України. Арбітром Прем'єр-ліги Жабченко став у 2010 році, а з 2013 року є арбітром ФІФА.

У чому звинувачують арбітра

На сайті "Миротворець", який збирає інформацію про злочини проти нацбезпеки України, Анатолій Жабченко та ще один український суддя Юрій Вакс фігурують у розділі "Чистилище".

Арбітрів звинувачують у отриманні російського паспорта після анексії Криму та перетині державного кордону через непідконтрольні Україні пункти. Зокрема, зазначається, що Жабченко неодноразово літав із Сімферополя до Москви.

Вперше звинувачення на адресу Жабченка та Вакса пролунали ще у 2016 році. Тоді на телеканалі "2+2" вийшов фільм журналіста Костянтина Андріюка "Золотий свисток" у якому йшлося про те, що судді з 2014 року мають російські паспорти та живуть у Сімферополі, хоча формально представляють Хмельницький.

Чому судді уникнули покарання

Ще навесні 2016 року звинувачення на адресу рефері розглядала Федерація футболу України. Жабченко і Вакс зізналися, що отримали російські паспорти, та пояснили це тим, що без цих документів жити у анексованому Криму неможливо.

На захист суддів став голова суддівського комітету ФФУ італієць Лучано Луччі, який заявив, що вихованих федерацією арбітрів такого високого рівня не можна відпускати. У офіційній заяві ФФУ зазначила, що не вважає порушення отримання суддями російських паспортів, оскільки Жабченко та Вакс набули громадянство примусово і за форс-мажорних обставин. Тож обоє продовжували спокійно працювати на матчах чемпіонату та Кубка України й у сезоні 2016/2017.

Так Анатолій Жабченко відсудив 11 матчів чемпіонату України та у грудні минулого року обслуговував у Києві ключовий матч турніру між "Динамо" та "Шахтарем", у якому, по-суті, вирішувалася доля золотих нагород.

Крім цього, Жабченко представляв Україну й на міжнародному рівні. Він судив матчі кваліфікації Ліги Європи та Юнацької Ліги УЄФА.

Чи змінилася позиція у новому сезоні

Попри потрапляння Анатолія Жабченка у базу "Миротворця", його суддівська кар'єра надалі успішно розвивається й у новому сезоні. Зокрема, він отримав від УЄФА призначення на матч кваліфікації Ліги чемпіонів між македонським "Вардаром" та шведським "Мальме".

Показове й призначення Жабченка на матч за Суперкубок України, яким ФФУ підкреслила, що й надалі має намір просувати арбітра кар'єрними щаблями.

Лучано Луччі, коментуючи це призначення заявив, що в Україні є лише 4 судді, які здатні впоратися із матчем такого рівня – Анатолій Жабченко, Олександр Дердо, Юрій Можаровський та Анатолій Абдула. Однак перевагу було віддано Жабченку, через те, що на відміну від інших арбітрів, він у попередніх матчах між "Шахтарем" та "Динамо" не припускався помилок.

Сам Жабченко заявив, що хоче й надалі представляти Україну, яка йому дала все. "Ця країна дала мені все. Не можна так просто перекреслити 26 років життя і опинитися десь, незрозуміло ким. Я стараюся йти до своєї мети і достойно представляти Україну на міжнародному рівні", - запевнив Жабченко.

Хто може покарати Жабченка

Можна констатувати, що у ФФУ вважають питання Жабченка закритим. Проте, через резонанс навколо останнього призначення судді, перевіркою інформації стосовно Анатолія Жабченка та Юрія Вакса найближчим часом готова зайнятися Держприкордонслужба. Про це заявив її речник Олег Слободян.

"Ми інформацію черпаємо з двох джерел – спецслужби і власні перевірки. Якщо така інформація надійде до нас через наш сервіс "стоп лист", або по лінії правоохоронних органів, ми візьмемо до уваги і будемо на неї реагувати", – сказав Слободян.

Тож попри позицію ФФУ, у скандалі із Анатолієм Жабченком та Юрієм Ваксом, ставити крапку рано. Після перевірок правоохоронців на обох суддів можуть чекати великі неприємності, уникнути яких зв'язки у футбольних колах вже не допоможуть.

У п'ятницю по обіді стало відомо Анатолій Жабченко не обслуговуватиме матч за Суперкубок України. У комітеті арбітрів ФФУ повідомили, що він звернувся із листом, у якому попросив зняти його з матчу через пресинг у ЗМІ. Судити гру буде Костянтин Труханов. 

Також читайте наш матеріал про 11 російських артистів, яким заборонили в'їзд в Україну