"Дюнкерк". До смерті красива війна у стилі техно

У прокат виходить один із найочікуваніших фільмів року - воєнна драма від режисера Крістофера Нолана відомого за фільмами "Початок" та "Інтерстеллар"

"Дюнкерк" - це заснована на реальних подіях історія порятунку понад 300 тисяч солдатів, які потрапили в оточення на березі моря під час Другої світової війни.

Можливо, якби режисером був не Нолан, а хтось інший, то б в результаті глядачі дивились черговий епос з відважними героями і злодіями.

Проте, Нолана не цікавила історія героїзації окремо взятої людини на війні. В його заснованому на реальних подіях фільмі найголовніше - це атмосфера постійного неспокою десятків героїв, які щомиті можуть зникнути або ж, навпаки, врятуватись.

Від самого початку і до кінця нас тримають у напрузі, у стані шоку від того, якою ж, насправді, вражаючою та до смерті красивою може бути війна.

Нолан навіть не приховує, що його цікавив лише один шмат насиченої історії війни: без посилань у минуле чи майбутнє героїв, без звичного виокремлення "одного бравого солдата."

У "Дюнкерку" блискучий акторський склад (Кеннет Брана, Том Гарді, Кілліан Мерфі, Майк Райленс), але ніхто з зірок не висунутий на перший план.

Цим фільмом Нолан вирішив зламати стереотип того, яким має бути воєнне кіно. І він це робить для того, щоб наблизити цей світ до глядача, змусити останнього пережити страх, безвихідь і тривогу.

Вишуканий і вражаючий "Дюнкерк" можна критикувати за порожнечу діалогів, відсутність мексиканців, афроамериканців і жінок на екрані. Проте, годі було й чекати цього, коли Нолана цікавило, насамперед, максимально правдоподібне відтворення жаху війни через останні досягнення науки і техніки.

Саме тому Нолан знімав стрічку на камери ІМАХ із мінімальною кількістю спецефектів. Саме тому більшість сцен з авіацією і суднами є реальністю, а не комп'ютерною графікою. За незабутню атмосферу на екрані відповідає також вражаючий саундтрек у стилі техно від Ганса Циммера.

Його музика просто в'їдається у свідомість та разом з довершеним візуальним рядом ламає стереотипи пафосних воєнних фільмів.

Попри вдавану беземоційність, хаотичність "Дюнкерка", це стрічка про боротьбу за життя, про воїнів, які повернулися звідти, звідки немає повернення.

До вручення нагород "Оскар" ще майже рік, але, більшість оглядачів, схиляються до думки, що новий фільм Нолана буде визнано одним з найкращих у 2017 році.

Дивитись "Дюнкерк" в українському прокаті можна вже 20 липня.