10 найкращих фільмів за романами Стівена Кінга

В Україні вийшла на екрани стрічка "Темна вежа" за мотивами цикла видатного Стівена Кінга. Загалом за романами письменника було знято більше 100 фільмів. Еспресо обрало 10 найкращих

“Керрі” (Carrie, 1976), режисер Брайан Де Пальма

Перша екранізація роману Стівена Кінга, з якого почався його успіх як письменника. У фільмі розказана історія сором’язливої школярки, з якої жорстоко насміхаються і знущаються однокласники і яка стикається з нерозумінням вдома, де мешкає деспотична матуся.

Здається, що головна героїня назавжди приречена бути невдахою, але ж вона володіє даром телекінезу...

“Сяйво” (The Shining, 1980), режисер Стенлі Кубрик

Культовий фільм одного з найбільш шанованих режисерів всіх часів і народів. “Сяйво” - це вільна інтерпретація роману Кінга, знята у жанрі психологічного трилера. Головну роль письменника у фільмі грає Джек Ніколсон.

Він шукає натхнення і разом з сім’єю вирушає у відлюдькуватий готель, в якому раз за разом траплятимуться часом непояснювані, але страшні події.

“Мертва зона” (The Dead Zone, 1983), режисер Девід Кроненберг

Викладач літератури Джон Сміт потрапляє в аварію та протягом п'яти років перебуває в комі. Проте, прийшовши до тями, він відкриває у собі дар пророцтва. Його унікальними здібностями спочатку цікавиться поліція, а потім і політична еліта.

“Залишся зі мною” (Stand by Me, 1986), режисер Роб Райнер

Події розвиваються влітку 1959 року. У провінційному містечку зникає підліток, який відправився в ліс по чорниці, але так і не повернувся. Тим, хто знайде хлопця обіцяють винагороду.

Компанія підлітків, якій стало відомо про можливе місцезнаходження безвісти зниклого, вирушає у дводенний похід на пошуки, які будуть сповнені несподіваних і страшних відкриттів.

“Мізері” (Misery, 1990), режисер Роб Райнер

На сьогодні це єдиний фільм за романом Стівена Кінга, який був удостоєний статуетки “Оскар”. Її отримала актриса Кеті Бейтс за роль самотньої жінки, яка рятує відомого письменника, що потрапив у ДТП.

Жінка витягує його з розбитого автомобіля і привозить до свого дому. Письменник навіть уявити собі не міг, чим для нього обернеться цей “порятунок”.

“Втеча з Шоушенка” (The Shawshank Redemption, 1994), режисер Френк Дарабонт

Один із найбільш популярних фільмів за мотивами роману Стівена Кінга. Як можна здогадатися із назви, мова йде про втечу з вигаданої тюрми Шоушенк, в якій відбувають покарання особливо небезпечні злочинці.

Головний герой нібито помилково отримує два довічних терміна ув’язнення та змушений переживати жорстокі випробування, незважаючи на які він все одно залишиться людиною.

“Долорес Клейборн” (Dolores Claiborne, 1995), режисер Тейлор Гекфорд

Важка психологічна драма з прекрасними актрисами Кеті Бейтс та Дженніфер Джейсон Лі. У фільмі розказана історія служниці, яку звинуватили у вбивстві свого роботодавця - літньої заможної пані.

Служниця намагається довести свою невинуватість, проте, всі до останнього в місті впевнені, що вона - вбивця.

“Здібний учень” (Apt Pupil, 1997), режисер Брайан Сінгер

У фільмі розказана історія 16-річного школяра-відмінника, який на уроці історії зацікавився темою Голокосту. Юнак починає багато читати про Другу світову війну і концентраційні табори.

Хлопець випадково виявляє, що його літній сусід, насправді, нацистський військовий злочинець, який в роки війни служив комендантом концтабору.

“Зелена миля” (The Green Mile, 1999), режисер Френк Дарабонт

Культова містична драма з Томом Генксом у головній ролі. Як і у “Втечі з Шоушенка” сюжет розвивається у тюрмі. Генкс грає наглядача у найбільш похмурому відділенні федеральної в'язниці, де утримуються ув’язнені, які очікують страту на електричному стільці.

Фільм був висунутий на здобуття 4 “Оскарів”, зокрема, у найбільш престижній номінації “найкращий фільм року”.

“Імла” (The Mist, 2007), режисер Френк Дарабонт

Фільм жахів за мотивами роману, який був написаний ще у 1980 році. Провінційне містечко накриває надприродний туман, що відрізає людей від зовнішнього світу.

Групі героїв, що опинилися в цей момент у супермаркеті, доводиться вступити в нерівний бій з монстрами, що живуть у тумані.