Ще один польський реформатор. Хто такий Юзеф Станчак, що відповідатиме за українську газову трубу

Поляк Павел Юзеф Станчак став новообраним президентом державної компанії “Укртрансгаз“. Хто він такий

Рішення одностайно погодила наглядова рада НАК “Нафтогаз Україна“, яка є власником 100% акцій “Укртрансгазу”.

Непросте підприємство

Призначення польських громадян на ключові посади в українській економіці зазвичай супроводжується резонансом. Так було у випадку з рокером Войцехом Бальчуном (з квітня 2016 року очолює “Укрзалізницю”) та поціновувачем годинників Славомиром Новаком (керівник “Укравтодору” з жовтня минулого року). Цього разу персона Станчака не викликає жодного обурення, а знайти скандальний шлейф в його біографії дуже складно. Чого не скажеш про підприємство, яке він повинен реформувати.

Нагадаємо, що публічне акціонерне товариство “Укртрансгаз“ створене після розпорядження Кабінету Міністрів у 2012-му році як дочірня компанія НАК “Нафтогаз України“ та правонаступниця ДК “Укртрансгаз“. Серед головних завдань компанії: транспортування природного газу до українських споживачів, транзит через територію України, обслуговування магістральних газопроводів та газосховищ.

Компанія, яка контролює подачу російського газу через Україну до країн Європи, лише в 2017 році втрапила в кілька гучних скандалів.

До березня 2017 року цю структуру очолював Ігор Прокопів, якого зі скандалом звільнили за махінації з грошима. Незалежний аудитор Deloitte&Touche виявив низку порушень під час офіційної перевірки фінансових документів "Укртрансгазу".

Тимчасово обов’язки президента “Укртрансгазу“ до цього часу виконував Мирослав Химко. Віце-президентом та головним інженером підприємства до 1 серпня був Ігор Бурак, однак після нового скандалу в липні його теж довелося звільнити. Генпрокуратура звинуватила керівництво “Укртрансгазу” в присвоєнні 140 млн грн.

Новий досвідчений шеф

По суті, президентська посада в ПАТ “Укртрансгаз” була вакантною ще з березня. Кандидатуру Станчака запропонував голова НАК “Нафтогаз України“ Андрій Коболєв. До того він просував на цю посаду Віллема Коппулса, але керівництво компанії не підтримало рішення.

Павел Юзеф Станчак має за плечима 25-річний досвід роботи в галузі транспортування, розподілу та зберігання газу. Станчак народився в 1963 році, здобув інженерно-технічну освіту в інституті ім. Еміліана Конопчинського (Варшава), закінчив Варшавську політехніку та Головний торговельний інститут у Варшаві. Згодом пан Павел здобув ступінь МВА у Бредфордському університеті та Академії Леона Козмінського (Варшава).

Професійна кар’єра Станчака найкраще свідчить про його фаховість. У 2003-2004 роках він відповідав за відокремлення функції оператора газотранспортної системи та утворення незалежного оператора ГТС Gaz-System S.A у польській державній нафтовій компанії PGNiG.

Згодом Станчак став технічним директором Gaz-System S.A. На цій посаді він відповідав за розробку та виконання інвестиційних планів, поточну технічну підтримку газотранспортної системи, координацію процесів отримання дозволів та ліцензій з відповідними державними регуляторами та органами.

З 2008 року  Станчак - технічний директор PGNiG Technologie S.A.(польський аналог “Укргазенергосервісу“ - структурної одиниці "Укртрансгазу", яка здійснює ремонти та будівництво енергетичної інфраструктури). Основна сфера відповідальності - за проектування та будівництво нових газопроводів. На цій посаді Павел Станчак працював й досі.