Перемоги над слабаками ламають кар'єру Ломаченка. Що робити боксеру

Чому українець Василь Ломаченко через відсутність достойних суперників втрачає позиції у світовому боксі

Чому потрібно хвилюватися

5 серпня Василь Ломаченко здобув свою чергову перемогу. У Лос-Анджелесі українець переконливо виграв у колумбійця Мігеля Маррьяги, влаштувавши супернику справжнє побиття та примусивши бідолаху здатися після сьомого раунду.

Ломаченко втретє захистив титул чемпіона світу у другій напівлегкій вазі за версією WBO (Всесвітньої боксерської організації). Здавалося б за нашого боксера варто лише радіти. Але, насправді, зараз існує набагато більше приводів для занепокоєння тим, як розвивається кар'єра дворазового олімпійського чемпіона.

Читайте також: Як Ломаченко знищив Маррьягу в чемпіонському бою

Між тим, Ломаченко третій рік поспіль марно намагається отримати бій проти одного з чемпіонів за іншими версіями і об'єднати пояси. Натомість, він вимушений битися із нікому невідомими посередностями, перемоги над якими нікому, крім українських вболівальників, нецікаві.

Як Ломаченко вирішував проблему

Наш боксер це сам добре розуміє і не сидить склавши руки. Після того, як йому наприкінці 2015 року підсунули чергового ноунейма – мексиканця Ромуло Коасіча, Ломаченко вирішив перейти з напівлегкої ваги (до 57,2 кг) у другу напівлегку категорію (до 59 кг).

Це справило певний ефект і українець отримав бій із чинним чемпіоном WBO - пуерторіканцем Романом Мартінесом та зустрівся із небезпечним ямайцем Ніколасом Волтерсом. На цьому список суперників з іменами вичерпався і у квітні 2017-го Ломаченко знову зустрічався із маловідомим американцем Джейсоном Сосою, а минулої неділі бився із Мігелем Маррьягою, якого промоутери українця підписали за місяць до поєдинку від безвиході.

Це сталося після того, як зірвався бій-реванш із мексиканцем Орландо Салідо, а кубинця Гільєрмо Рігондо, який погоджувався його замінити, примусили проводити обов'язковий захист титулу WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) у другій найлегшій вазі (до 55,2 кг).

Про поєдинки із чемпіонам світу за іншими версіями – панамцем Хесреелем Корралесом (WBA), мексиканцем Мігелем Берчельтом (Всесвітня боксерська рада – WBC) та американцем Джервонтою Девісом (Міжнародна боксерська федерація – IBF) навіть не йшла мова.

Чому промоутер не хоче платити

Із табору Ломаченка все виглядає так, ніби суперники уникають поєдинків із українцем, боячись втратити свої титули. Український боксер звернувся до чемпіонів із закликом об'єднувати титули і навіть висунув їм ультиматум – якщо цього не відбудеться, то він знову змінить категорію та перейде у легку вагу (до 61,2 кг). Але чи допоможе це Ломаченку досягти бажаного – велике питання.

Звичайно, українець серед усіх чемпіонів вирізняється і недаремно займає 5 місце у списку найкращих боксерів світу, незалежно від вагової категорії –P4P. Але нарешті слід визнати, що проблема не лише у "боягузливих" суперниках Ломаченка.

Боб Арум - власник промоутерської компанії Top Rank, вкладати великі гроші в українця чомусь не ризикує. Заздалегідь запланований на 5 серпня бій, свідчить про те, що із чемпіонами за іншими версіями він навіть не планував домовлятися.

Читайте також: Чому від українського боксера Ломаченка втікають суперники

Корралес та Бречельт свої попередні бої провели у липні і виходити за місяць знову на ринг не могли фізично. Джонс, промоутером якого є Флойд Мейвезер, битиметься 26 серпня у андеркарті мегафайту свого боса проти бійця змішаних єдиноборств Конора Макгергора.

Та й взагалі - складно повірити у те, що за три роки у двох категоріях не знайшлося жодного чемпіона за іншими версіями, який би за гарні гроші не погодився вийти у ринг проти Ломаченка.

Яким був бюджет бою

Чемпіон світу WBC у легкій вазі американець Майкі Грасія, який також виступав за Top Rank, але зі скандалом залишив компанію, відверто порадив Ломаченку змінити промоутера.

"Якщо Ломаченко втомився від відсутності великих боїв, йому потрібно змінити промоутера. Причина того, що Ломаченко не проводить боїв із висококласними боксерами проста – на його поєдинки виділяються маленькі бюджети. Адже щоб організувати поєдинок двох класних боксерів, платити потрібно обом", - пояснив Гарсія.

Про те, що Грасія має рацію свідчить той факт, що Маррьяга за бій проти Ломаченка отримав лише $50 тис. Та й гонорар самого українця дуже скромний, як для одного із найсильніших боксерів світу – $750 тис.

Для порівняння – головна зірка Top Rank – славетний філіппінець Менні Пак'яо за свій попередній поєдинок, у якому він програв австралійцю Джефу Хорну, отримав $10 млн, а у "Бою століття" проти Мейвезера у 2015 році заробив $140 млн.

Чого чекати далі

Попри те, що Ломаченко надзвичайно популярний в Україні, де його бій з Маррьягою подивилися 4 млн телеглядачів, у США він лише один з багатьох сильних боксерів. Витонченою технікою українця скільки завгодно можуть захоплюватися експерти, але пересічний глядач за трансляцію бою із заздалегідь очевидним результатом не заплатить.

Наразі мова про те, щоб виставляти бої Ломаченка у платний сегмент взагалі не йде. Понад те - від трансляції поєдинку українця проти Маррьяги відмовився навіть спеціалізований HBO Boxing, який навпіл із Showtime показує у США всі найголовніші боксерські поєдинки. Тож бій йшов на менш статусному ESPN, але навіть там був винесений за межі прайм-тайму на пізній вечір суботи за місцевим часом.

Очевидно, що Василю Ломаченку у його кар'єрі необхідно щось змінювати. У якому напрямку вона рухатиметься далі – стане зрозуміло найближчими місяцями. Боб Арум після перемоги над Маррьягою знову завів свою стару пісню про неймовірний талант українця, грудневий бій із Салідо, чи Рігондо, та об'єднавчий поєдинок із Берчельтом. І якщо промоутер свого слова знову не дотримає, тоді за нереалізований сповна талант Ломаченка стане насправді страшно.