Росія поспіхом збудувала залізницю в обхід України. Чи нашкодить це нам

Випередивши строки на 4 роки і витративши $915 млн Росія побудувала залізничну колію в обхід України

Новостворена залізнична гілка через Воронезьку та Ростовську області, яка проходитиме в обхід України, фактично запущена, - про це йдеться в повідомленні джерел російського Інтерфакс. З 7 серпня на цій лінії здійснюється регулярний залізничний рух.

Нова електрифікована залізнична лінія на дві колії йде від Міллерово у Ростовській області до станції Журавка на Воронезькій області. Її довжина – 122,5 км, пропускна здатність – до 140 потягів на добу. На новій гілці 8 станцій: Міллерово, Боченкова, Колодязі, Виноградівка, Кутейникове, Сохрановка, Сергіївка, Зайцівка, Журавка.

Історія проекту дуже показова. Про запуск нової лінії росіяни почали замислюватися ще в 2014 році. Проект передбачав запуск підготовчих робіт в 2018 році, але ділянку вдалося завершити за рік до запланованого початку будівництва. Чому так нагально?

Досі на цій ділянці була лише одна колія, тож громадяни РФ, які збиралися на південь країни, неминуче проїжджали територією України. Значних ускладнень в пасажирів це не викликало: 37-кілометрову ділянку в Луганській області можна було проїжджати без бюрократичних ускладнень з перетином кордону, адже станцію Зоріновка РФ у нас орендувала.

Незручно могло бути хіба жителям навколо самої станції, адже пункту прикордонного пропуску там не було, тож доводилося їхати на сусідні станції.

Було кілька основних проектів, які повинні були вирішити цю проблему. Початковою була ідея побудувати нову колію довжиною в 748 км, однак через високу вартість 479,8 млрд рублів (приблизно $8 млрд) від проекту довелося відмовитися. 

Зрештою, прийнятним визнали варіант альтернативної колії довжиною 122,5 км. Вартість цього проекту в рази менша - 55 млрд рублів ($915 млн). Але сума все одно вражає, адже виходить, що заради невеликої ділянки шляху через Україну розміром 37 км, росіяни вирішили побудувати фактично в три рази довшу колію, щоб цього уникнути.

Головні причини такого рішення, які регулярно звучать з вуст російських чиновників: посилення незалежності транспортного сполучення РФ від взаємин з Україною, уникнення небезпеки для громадян, які проїжджають зоною військових дій, а також “збільшення безпеки Росії шляхом посилення контролю за прибуттям в РФ небажаних осіб з сусідньої країни”.

Будівництво велося ударними темпами, залучили сотні одиниць техніки та військових. Тож не дивно, що будівництво ділянки велося під пильним наглядом міністра оборони РФ Сергія Шойгу, а не звичного для подібних проектів міністра транспорту та інфраструктури чи когось на кшталт. До слова, не обійшлося й без пафосу - Шойгу нагородив бригаду залізничників орденом Жукова.