В Україні наберуть 1000 держслужбовців із зарплатнею 60 тис. грн. Навіщо

Уляна Букатюк
17 серпня, 2017 четвер
11:47

Уряд збирається привабити нових реформаторів на держслужбу. Чи потрібно Україні ще більше чиновників

Восени уряд планує доповнити кожне міністерство так званими генеральними директоратами. Спочатку тисячею працівників поповнять 10 міністерств, а згодом подумають, як діяти з рештою державних органів.

Закон про реформу державних службовців працює в Україні ще з травня 2016 року. Однак системних зрушень так і не відбулося. Коли реформу лише починали, опитування 2015 року засвідчило, що 44% населення вважає чиновників гальмом реформ, до того ж основним. Навіщо збільшувати кількість чиновників та до чого це приведе Україну

Службовців у нас достатньо

Попри те, що в Україні кількість держслужбовців на душу населення є доволі високою (один чиновник обслуговує 170 громадян), наша країна традиційно посідає дуже низькі позиції в рейтингу якості врядування (114 місце за показником Public-sector performance рейтингу Global Competitiveness Index WEF).

А неефективна бюрократія є четвертою серед причин, що стримують розвиток бізнесу в нашій країні.

null

Очікується, що в 2017 році видатки на оплату праці в державному секторі сягнуть 10,8% ВВП. У ЄС частка видатків на оплату праці державних чиновників у 2016 році в середньому становила 10,2% національного доходу. Тобто, видатки навіть вищі, аніж в розвинутих країнах.

Водночас, статистика свідчить, що за останні 15 років витрати на оплату праці часто зростали швидше, аніж ВВП. За розрахунками Центру економічної стратегії, з травня 2016 року фонд оплати праці чиновників та їх середні зарплати зросли більш ніж вдвічі, а в 2017 році очікують зростання ще на 48%.

Середня зарплата працівників центральних апаратів органів державної влади у 2016 році була на 11,4% вищою за середню зарплату у промисловості, але на 31% нижчою від середньомісячної зарплати у секторах фінансових послуг та IT.

null

Зміна номінального ВВП та видатків на оплату праці працівників сектору державного управління, 2001-2016 роки, % за рік

Оплата праці для держслужбовців залежала від місця роботи. Для різних міністерств в 2016 році вона варіювалася в межах 2 882 - 9 377 грн. Тобто, подекуди не сягала навіть рівня мінімальної.

З початку реформи проведено 26 тис. кадрових конкурсів, а держслужба стала однією з трьох найбільших сфер на ринку праці за кількістю розміщених вакансій. Та все ж держслужба в очах українців не надто приваблива для працевлаштування - лише 2% нових працівників прийшли з секторів, не пов’язаних з державним, стверджує Національне агентство з питань державної служби.

Що стримує українців від кар'єри в державній службі

Найчастіше перепоною зайняти державний пост для громадян стає низька заробітна плата, надмірна зарегульованість системи та непрозорі конкурси.

За словами  експерта Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександри Бетлій, в Україні відсутня єдина база держслужбовців, яка б показувала, скільки працівників в якому міністерстві і яку зарплатню отримують.

Тетяна Ковтун, заступниця Державного секретаря КМУ, під час обговорення «Кадрова революція влади: як Уряд буде набирати нових фахівців-реформаторів та шукати шляхи зробити систему більш ефективною», заявила що основною причиною звільнень державних чиновників залишається низька заробітна плата.

Найбільше непорозумінь викликає структура нарахування заробітної плати, яка змінилася з початку реформи незначно -  посадовий оклад з 26% у 2015 році зріс до 34% у 2016 році. Решта заробітку (близько 70%) по суті залежить від особистого ставлення керівництва. Навряд чи людина, яка постійно переживає, чи заробить достатньо за місяць, буде ефективно реформовувати країну.

null

 

Менеджер групи «Публічна адміністрація» Реанімаційного пакету реформ Сергій Сорока вважає, що ще одна проблема гальмування реформи захована в кадрах, які працюють на державних посадах досі: “Оскільки 25 років у державній службі відбувався так званий “негативний відбір” і залишалися там здебільшого дві категорії людей. Перша категорія: не висовуйтеся, робіть собі якусь “текучку” і не заважайте іншій категорії “тирити”.

Посилили недовіру громадян до державної служби випадки не зовсім прозорого конкурсу на вакантні посади, як от минулорічний скандал навколо посади керівника Миколаївської ОДА. Майбутній переможець допустив 45 помилок в 7 реченнях презентації своєї конкурсної роботи. А конкурсна комісія, між іншим, визнала цю роботу найкращою з-поміж кількох десятків інших. Ще одним фактором підозр стало те, що потенційний держчиновник зумів надати відповіді на 40 питань всього лише за 6 хвилин та 4 секунди.

null

Презентація конкурсанта на посаду керівника Миколаївської ОДА

Після Євромайдану бажання змінити країну привело на державні посади чимало прогресивних людей, однак система швидко “вбила” їх запал та відбила бажання щось змінювати.

Саме тому зараз склалася ситуація, що реформа державної служби ніби-то триває, але по факту проводити її нікому.

Яких змін чекати 

Осіннім нововведенням до реформи стане створення при кожному міністерстві так званих генеральних директоратів, які поділятимуться на управління та відділи й адміністративно підпорядковуватимуться держсекретарю міністерства.

Міністр КМУ Олександр Саєнко  пояснює: кожен директорат відповідатиме за одну або кілька сфер політики. Генеральний директор буде керувати командою рівних між собою фахівців та відслідковувати ситуацію у своїй галузі, визначати проблеми та розробляти альтернативні рішення. Після цього відомство  пропонуватиме міністру ухвалити відповідне рішення, моніторитиме його результати.

Як пояснює на своїй сторінці у Facebook співзасновник Громадянської Платформи “Нова Країна” Валерій Пекар, фактично у кожному міністерстві створиться невеличка "теплиця", де буде вирощуватися майбутнє міністерство, а решта функцій поступово скорочуватиметься. Нові люди в першу чергу мають змінити самі міністерства, налагодити нові процеси, принести нову культуру.

Тобто, нові чиновники повинні стати своєрідним фундаментом для змін. Після того, як вони налагодять основу реформи, система буде відсіювати держслужбовців "старої закалки". Тож зрештою кількість чиновників в Україні вдасться скоротити, як це й прописано в законі реформи. 

null

Уряд планує залучити 1000 нових працівників в 10 міністерств, зокрема:

1. Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ

2. Міністерства охорони здоров’я

3. Міністерства соціальної політики

4. Міністерства культури

5. Міністерства освіти та науки

6. Міністерства юстиції

7. Міністерства фінансів

8. Міністерства інфраструктури

9. Міністерства енергетики та вугільної промисловості

10. Міністерства  аграрної політики

Гроші на реформу планують залучати зовні - Європейський Союз виділить понад 100 млн євро на реформування системи державного управління в Україні.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко повідомив, як нараховуватиметься зарплатня:

Керівник директорату матиме заробітну плату в межах 70 тис. грн, керівник експертної групи в директораті – трохи більше 60 тис., державний експерт, який працює в директораті, – в межах 50 тис. грн.

Загалом нововведення матиме кілька етапів:

З 16 серпня уряд готує до запуску веб-портал для нових вакансій для фахівців з питань реформ, після цього повинні сформуватися конкурсні комісії.

22 серпня - Секретаріат Кабміну та Офіс реформ КМУ проведуть неформальну зустріч, присвячену питанням щодо конкурсів на урядові посади фахівців з питань реформ в 10 міністерствах першої хвилі.

З 1 вересня повинен стартувати рекрутинг.

А вже 1 листопада за сприятливих обставин міністерства поповняться новими фахівцями з питань реформ.

Детальні вимоги до конкурсантів обіцяють оприлюднити найближчим часом. Важливими нововведеннями повинні стати відеофіксація відбору та оновлений склад комісії з залученням іноземних фахівців. Також документи на вакантні посади можна буде подавати онлайн.

Тетяна Ковтун під час круглого столу заявила що, серед вимог до конкурсантів відповіді на 800 запитань на знання законодавствана на перше місце не виносимуться. Ухил робитимуть на так звані “м’які” навички (лідерство, мотивація тощо). Також конкурсантів тестуватимуть на знання української мови - потрібно буде підтвердити свої знання атестатом.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42
    Продаж 42.74
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
05:11
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. Ситуація у ніч на 18 квітня
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
22:15
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
"Не дуже хороша новина для Єрмака": політолог Бобиренко про рейтинг найвпливовіших політиків світу TIME
22:01
Ексклюзив
обстріл Часів Яр
Часів Яр має не лише політичне значення: генерал-майор запасу Кривонос про важливість захоплення міста до 9 травня
21:45
Ексклюзив
Експерт з енергетичних питань Рябцев розповів, чи очікувати в Україні стабілізаційних вимкнень світла
21:42
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
21:27
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
РФ може повторити наступ на північ України, але з урахуванням помилок 2022 року, -  генерал-майор запасу Кривонос
21:25
Ексклюзив
путін
Почався процес підриву легітимності путінського режиму, - політичний експерт Розумний
21:25
Передаємо на фронт 2 тисячі одиниць РЕБу ближньої дії
Українські розробники Brave1 передали на фронт 2 тис. РЕБів
20:42
Оновлено
Динамо
УПЛ: "Динамо" перемогло "Минай" і впритул наблизилось до "Шахтаря", "Олександрія" зіграла внічию з "Оболонню"
20:34
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Окупанти змінюють тактику штурмів біля Часового Яру та успішна атака ЗСУ на аеродром в Джанкої. Колонка Сергія Згурця
20:33
Георгій Судаков (ліворуч), Шахтар - Антверпен
Гендиректор "Шахтаря" анонсував трансфер зірки українського футболу у європейський топ-клуб
20:32
НАТО
Українці візьмуть участь у навчаннях НАТО з кібероборони Locked Shields 2024
20:06
OPINION
Ігор Бондар-Терещенко
Побачити Париж
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 784-го дня війни: удар по військовому аеродрому в Джанкої, знищення Мі-8 у Самарі та атака на авіазавод у Татарстані
19:59
Греція
Греція планує побудувати ППО, подібну до "Залізного купола" в Ізраїлі
19:52
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
Українські воїни за добу відбили 19 атак на Бахмутському напрямку
19:45
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
РФ запустила по Україні ракети: в Чернігові є загиблі та поранені. Оголошено День жалоби
19:35
людиноподібний робот
Boston Dynamics презентувала повністю електричного робота-гуманоїда Atlas
Більше новин