Від Київської Русі до Незалежності. Як змінювався український прапор

23 серпня в Україні відзначають День прапора. Офіційним стягом нашої держави є жовто-синє полотно, однак за його столітню історію він змінювався не раз

За часів Київської Русі прапори, здебільшого, були червоного кольору, адже його легко можна було помітити під час бою.

Однак в той же період князь Володимир Великий (Хреститель) мав власний герб - золотий тризуб на синьому фоні. Саме цей стяг і міг слугувати основою для теперішнього синьо-жовтого прапора.

Згодом синьо-жовті мотиви на державних символіках можна побачити на прапорі засновника Львова Данила Галицького - золотий лев на синьому полотні.

Ще пізніше, коли українські міста почали здобувати Магдебурзьке право, вони також використовували стяги таких кольори.

В Запорізьких козаків були різні прапори, в тому числі яскраво-малинового та червоного кольору. До прикладу, в Богдана Хмельницького був малиновий стяг із традиційними символами – зірками та срібним хрестом над місяцем.

Однак багато козаків використовували все ж сині стяги із золотими символами на них.

За часів Гетьманщини в українців знову з’являються прапори синьо-жовтого забарвлення із різноманітними символами на них.

Вперше, звичний для нас двоколор, з’явився у 1848 році, коли жителі Галичини під час революційних подій використали синьо-жовтий прапор як національний. Вони також визначили національний герб - золотий лев на синьому фоні.

Коли у 1917 році до влади прийшов Михайло Грушевський, він вирішив змінити розташування кольорів – жовтий поставити зверху. Однак насправді такий порядок кольорів на прапорі тоді не був остаточно затверджений, тож українці використовували обидва варіанти — і з верхньою блакитною смугою, і з жовтою.

У голови УНР також було кілька інших ідей для прапора, наприклад, жовті зірки на синьому фоні та велика буква "У" на такому ж полотні. Жоден з них також не затвердили.

Коли після Грушевського до влади прийшов Павло Скоропадський, він офіційно затвердив традиційне для нас положення кольорів: синя смуга зверху.

Читайте також: Древня історія молодого синьо-жовтого прапора

Після створення Радянського союзу, прапором УСРС визнали червоний стяг, в лівому верхньому кутку якого було крихітне зображення синьо-жовтого стягу. Пізніше український прапор визнали "ворожими" та протизаконним, а зберігання такої символіки вважалось злочином.

Тоді прапор республіки змінили на червоний стяг, а в кутку золотими літерами набито абревіатуру УРСР. 

Згодом символіка змінювалась: додавася серп та молот, змінювалась абревіатура, додавали синю змугу знизу тощо.

Вперше прапор України вивісили 14 березня 1990 року в місті Стрий, що на Львівщині. Згодом естафету підхопили інші міста. Зокрема, 24 липня 1990 року він був піднятий над будівлею Київської міської ради.

Через рік, 24 серпня 1991 року, в ніч проголошення Незалежності, прапор України урочисто внесли до Верховної Ради України. Цей прапор, як реліквія, зберігається під склом у музеї Ради.