Син українського офіцера поїхав на побачення в Білорусь і зник. Що це за історія і до чого тут ФСБ

19-річний українець Павло Гриб поїхав на побачення з дівчиною з Сочі та зник безвісти. Його батько переконаний, що хлопця могла викрасти російська ФСБ

Син колишнього українського прикордонника та учасника АТО, а нині військового капелана Павло Гриб поїхав до Білорусі та безслідно зник. Його батько Ігор Гриб вважає, що хлопця викрала ФСБ через його патріотичні дописи у соцмережах.

Батько зниклого українця Ігор Гриб. Фото: Facebook / Ігор Гриб

Тим часом Генпрокуратура відкрила справу по статті навмисне вбивство. Заступник генпрокурора Євген Єнін закликав українців бути пильними.

Він не уточнив, що саме мав на увазі. Але на фоні спільних російсько-білоруських військових навчань, які відбуваються зараз, це очевидно: українським військовим, учасникам АТО, активістам, волонтерам та членам їхніх родин варто утриматися від поїздок не лише до Росії, але й до Білорусі.

Зник на День Незалежності

До Гомеля 19-річний Павло Гриб відправився у День Незалежності. Український кордон він перетнув без проблем, але що з ним було далі невідомо. Білоруські прикордонники стверджують, що в них немає даних про Павла.

Батько забив тривогу 27 серпня. У своєму дописі на Facebook він розповів, що хлопець поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спочатку спілкувався через мережу Вконтакте, а потім через Skype. Особисто вони не були знайомі. Повернутися Павло мав у той же день. Коли цього не сталося, батько поїхав на пошуки.

В міліції Гомеля йому розповіли, що сина оголошено в розшук за запитом ФСБ по Краснодарському краю (місто Сочі) за статтею "терористичний акт". Але про затримання не сказали нічого.

Так само інформацію про затримання не підтвердили й в Гомельській прикордонній групі. "Мені передали, що ніякої інформації стосовно сина прикордонники не мають, що є відвертою брехнею! І зустрічатись зі мною прикордонне керівництво відмовилось", - написав Ігор Гриб.

Він вважає, що ФСБ виманила Павла до Гомеля під виглядом зустрічі з дівчиною та провела затримання.

"І це при тому, що Павло участі в бойових діях на Сході України не брав, та й служити в силових структурах, за станом здоров’я, йому заборонено. Він має інвалідність. Павло постійно змушений приймати підтримуючи препарати", - написав батько.

Загадкова дівчина

Чи існувала та загадкова дівчина, на зустріч з якою поїхав Павло Гриб, достеменно невідомо. Журналіста телеканалу ТСН вдалося поговорити з тією особою, яка ховається під ніком 44 Ruthenia.

За її словами, вона запросила хлопця на зустріч до до Білорусі під тиском ФСБ: "Усе було підлаштовано. Мене туди шантажем направили, в цю Білорусь. Ми піднімали такі теми, як націоналізм чи щось подібне. Ну, взагалі-то й проти мене справа порушена. Можна сказати, що через розмову з ним тоді і... Я от про це не можу розказувати, бо підписала папір про нерозголошення".

За словами сестри хлопця Ольги Гриб, її брат дуже переживав за свою віртуальну подругу.

"Він згадував про те, що ця дівчина перебуває у складній ситуації, що батьки якось неправильно з нею поводяться, що вона хвора, бере якісь таблетки, їй потрібна допомога", - розповіла Ольга в інтерв'ю опозиційному білоруському телеканалу Белсат.

Нота протесту та кримінальна справа

Розслідування зникнення Павла Гриба розпочала Прокуратура Чернігівської області. Попередньо справу кваліфіковано за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Прокуратура готує клопотання про надання міжнародно-правової допомоги до білоруських колег.

Проте навряд чи Павло Гриб знаходиться десь на території Білорусі. Принаймні, український консул в Мінську Олександр Новосьолов розповів "Радіо Свобода" 28 серпня, що хлопця немає серед затриманих чи заарештованих у білоруських СІЗО.

Станом на 29 серпня ситуація не змінилася: Павла Гриба немає серед затриманих МВС Білорусі. Про це начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби українського посольства Василь Кирилич розповів BBC Україна.

Українське посольство в Білорусі 28 серпня передало ноту щодо встановлення місцезнаходження зниклого українця Павла Гриба.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян заявив, що Держприкордонслужба 28 серпня направила звернення білоруським прикордонникам щодо підтвердження факту перетину кордону Павлом Грибом, однак відповіді ще не отримала.

Наявна інформація дає привід припускати, що Павло Гриб став жертвою ФСБ, розповів у ефірі телеканалу Еспресо голова благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

За його словами на фоні спільних російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017", посилилась робота контррозвідників обох країн. "Росіяни люблять цю контррозвідувальну діяльність проводити у вигляді фабрикування справ проти українських "диверсантів", "шпигунів" і т.д." - пояснив він.

А тому, вважає дипломат, певним категоріям українських громадян, які є в "зоні ризику", небезпечно їздити в Білорусь.