Футбол, війна і суд. Що це за скандал навколо "Динамо" та Маріуполя

"Динамо" відмовилося грати у футболу у Маріуполі та збирається тягти Федерацію футболу України у міжнародний Спортивний арбітражний суд

Що відбулося

У минулому турі чемпіонату України сталася безпрецедентна подія. Лідер турнірної таблиці - "Динамо" не прибуло  на гостьову гру проти "Маріуполя". Таким чином у київському клубі виконали свою обіцянку не їхати до Маріуполя, яку дали ще перед початком сезону.

У "Динамо" мотивували відмову грати у цьому місті тим, що воно перебуває у 20 км від фронту, що ставить під загрозу життя футболістів та вболівальників. Кияни звернулися до Федерації футболу України з проханням перенести гру на нейтральне поле, але отримали відмову.

Ігор Суркіс

У ФФУ не стали робити для динамівців винятку, адже решта команд Прем'єр-ліги грають у Маріуполі, де лише цього чемпіонату вже побували три клуби - рівненський "Верес", одеський "Чорноморець" та львівські "Карпати".

Та й впродовж минулих двох сезонів маріупольський клуб, який тоді носив назву "Іллічівець", проводив у рідному місті матчі першої ліги. Побувало у 2015 році у Маріуполі й "Динамо-2", яке тоді виступало у першій лізі.

"Динамо" своє рішення не їхати на матч з "Маріуполем" обґрунтувало листами, які надійшли на адресу клубу від Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України. В них зазначається, що Антитерористичний центр СБУ ще 11 серпня 2016 року встановив на території Донецької області високий, "червоний", рівень антитерористичної загрози під час проведення спортивних змагань і рекомендував перенести їх у інше місце.

Проте, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вже у липні цього року заявив, що проводити матчі у місті безпечно. "У Маріуполі грати у футбол так само безпечно, як і в Києві. МВС забезпечить безпеку всіх матчів Прем'єр-ліги у цьому чудовому місті" – запевнив Аваков.

Як покарають "Динамо"

Андрій Павелко

У підсумку 27 серпня замість "Динамо" у Маріуполі товариську гру з командою Олександра Севідова зіграла ветеранська збірна України. На матч особисто приїхав президент ФФУ Андрій Павелко, тим самим засвідчивши, що на зміну позиції київському "Динамо" розраховувати не варто.

"Треба з'ясовувати сильнішого на полі, а не ставити ультиматуми. Не повинно бути елітних клубів, для яких робляться винятки. У нас всі команди в чемпіонаті рівні. Каст обраних у нас не буде. Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ прийме рішення. За всіма канонами це технічна поразка для "Динамо", - сказав Павелко.

Матч "Маріуполя" проти ветеранів збірної України

Але, у київському клубі миритися з таким рішенням наміру не мають і погрожують позовом до міжнародного Спортивного арбітражного суду у Лозанні.

"Команда не вийшла на поле - їй зарахують технічну поразку. Але вони ж знають, що програють всі суди", - сказав президент "Динамо" Ігор Суркіс.

Водночас, він пропонує не доводити справу до судової тяганини та перенести матч. "Є варіанти. Перший - перенести матч до Києва. Другий - 2 грудня зіграти в Маріуполі, якщо припиняться бойові дії", - сказав Суркіс.

Якою була реакція

Думки футболістів та експертів, щодо небажання "Динамо" грати у Маріуполі виявилися протилежними. Скажімо, капітан "Шахтаря" Даріо Срна запевнив, що його команда у Маріуполі обов'язково зіграє.

"Я не можу зрозуміти, чому життя футболістів дорожче, ніж людей, які живуть в Маріуполі? Я можу пообіцяти, що ми будемо поважати регламент та з великим задоволенням приїдемо до Маріуполя", - сказав хорват.

А от колишній глава КДК ФФУ Стефан Решко з рішенням керівників київського клубу погоджується.

"Я був категорично проти того, щоб "Динамо" їхало у Маріуполь. Туди може поїхати "Верес", але "Динамо" – це зовсім інший подразник для сепаратистів та бандитів, які ходять поруч. Київ, столиця, "Динамо" – це був би резонанс на увесь світ, якби трапилася якась трагедія. Реклама для сепаратистів", - вважає Решко.

Чому це тільки початок

Для "Динамо" маріупольський демарш може мати набагато серйозніші наслідки, ніж банальна втрата 3 очок. Хоча, через свій вчинок кияни й так втратили лідерство у чемпіонаті України, пропустивши на перше місце "Шахтар".

Далі більше - технічну перемогу буде зараховано "Маріуполю", що значно покращить його шанси на потрапляння до шістки найкращих клубів, які продовжать боротьбу за медалі та місце у єврокубках на другом етапі чемпіонату.

Вихід команди Севідова до топ-6 означає, що "Динамо" знову постане перед необхідністю грати у Маріуполі. А за регламентом Прем'єр-ліги за повторний пропуск матчу без поважної причини клуб буде автоматично виключено зі змагань.

Чим все завершиться

Наразі перспективи "Динамо" у Спортивному арбітражі спрогнозувати складно. З одного боку УЄФА прискіпливо ставиться до терористичних загроз і неодноразово переносила матчі у разі їхнього виникнення.

Скажімо, у сезоні 2014/2015 внаслідок російської агресії та активних бойових дій на Донбасі, єврокубкові матчі могли приймати лише два українських міста – Київ та Львів. І лише коли активна фаза війни вщухла, УЄФА дозволив грати у Дніпрі, Харкові та Одесі. Проте у випадку з "Динамо" мова йде про внутрішні змаганні і спрогнозувати, як себе поведуть міжнародні спортивні інстанції складно.

Хто точно програє, то це українські вболівальники та весь наш футбол загалом. Відомо, що розгляд справ у Спортивному арбітражному суді може тривати місяцями, а то й роками. Тож переможець чемпіонату України та володарі медалей визначатимуться не на футбольному полі, а у судових залах.