7 книжкових новинок українською, які варто прочитати

Про справжній Львів, відверті мемуари Генрі Марша та нові переклади книг Террі Пратчет

Кращі світові бестселери та українські новинки від "Видавництва Старого Лева", які можна буде купити на Форумі видавців у Львові.

Генрі Марш "Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга"

Друга книга всесвітньо відомого нейрохірурга Генрі Марша. Він не боїться визнати: лікареві вкрай важко бути чесним, болісно говорити про свої помилки. У книжці автор зібрав особисті мемуари, що вражають відвертістю, мудрістю та літературною майстерністю.

Автор розмірковує про сенс людського існування, про суть праці лікаря, труднощі професії й про те, чим може обернутися відчайдушне бажання продовжити пацієнтові життя за всяку ціну.


Філіп Сендс "Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова"

Автор працював над книгою понад 7 років. Чому Львів став точкою відліку сучасного міжнародного права? Яке відношення до цього мають найвидатніші юристи-міжнародники Лаутерпахт і Лемкін, чиї зусилля призвели до того, що терміни «злочини проти людяності» та «геноцид» включили до суду у Нюрнберзі?

Вибудовуючи потужну подорож-медитацію, у якій на шляху пам’яті злочини й провини залишають шрами у поколіннях, з прогалинами, що завжди будуть таємницями інших, автор врешті знаходить й для себе несподівані відповіді на питання про свою сім’ю.


Террі Пратчетт "Колір магії" та "Правда"

На Форумі видавців з’являться довгоочікувані переклади британського письменника, майстра фентезі Террі Пратчетта. На прихильників творчості чекають одразу два романи – позацикловий "Правда" та перший роман з підциклу "Ринсвінд" – "Колір магії").

Романи Террі Пратчетта – це феєричний мікс філософії, сатири, фентезі, приправлений британським гумором та безліччю цікавих стилістичних прийомів.


Наталка Сняданко "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма"

У центрі сюжету книги – особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини – Вільгельма фон Габсбурґа, більше відомого в Україні як Василь Вишиваний.

Водночас цей роман — історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнь. Це — віддзеркалення австрійського в польському, польського — в австрійському, українського — в радянському і навпаки.


"То є Львів. Колекція міських історій"

В авторському проекті Мар’яни Савки зібрано 23 розповіді про місто, яке не залишає байдужим. Свої історії розповіли Кость Москалець, Віктор Морозов, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Євген Глібовицький, Алім Алієв, Павло Табаков, Юлія Міщенко та багато інших непересічних людей нашого часу.

Між цими історіями, як і між поколіннями авторів, можна прокладати місточки і шукати заховане між рядками. Це ще одна спроба відчитування міста як цікавезної книги, в якій щодня пишуться нові сторінки.


Костянтин Москалець "Поезія келії"

До нової книги відомого українського письменника Костянтина Москальця увійшли найкращі твори з його поетичного доробку. З роками творчість Москальця не втрачає актуальності; автор порушує вічні теми любові і патріотизму, звертається до джерел християнських цінностей.

"Поезія Келії" Костянтина Москальця - чудова нагода для молодшого покоління пізнати творчість одного з найяскравіших представників покоління "вісімдесятників", творчість, залюблену в батьківщину і українську мову, вільну від вульгарності і цинізму, сповнену доброзичливим гумором та приязню до живих, мертвих і ще ненарожденних земляків.