12 мігрантів переплутали Україну з ЄС та 7 тижнів бовтаються замкнені у каютах порому. Як таке сталося

На поромі, що курсує між Туреччиною та Україною, застрягли мігранти, які збиралися потрапити в Євросоюз, але переплутали судна. Їх ніхто не хоче приймати, вони погрожують спалити або затопити пором

Дванадцять мігрантів, переважно з Північної Африки, більше місяця живуть замкнені в каютах на поромі Kaunas Seaways, який плаває між Стамбулом та Одесою. Молоді араби не мають жодних документів і вже намагалися спалити судно та погрожували стрибнути у воду, якщо їх не висадять. Що з ними робити, ніхто не знає, а тим часом історія вже набула міжнародного розголосу.

Переплутали Україну з Румунією

Усі мігранти потрапили на пором, яким керує данська компанія DFDS, "зайцями". Скоріш за все, вони сховались у вантажівках або під ними, коли їх вантажили на судно в стамбульскому порту Гайдарпаша. Турецька влада відмовляється приймати нелегалів, посилаючись на те, що вони не впевнені, що хлопці потрапили на Seaways саме в Туреччині.

Перших шістьох мігрантів виявили на судні 27 липня. Коли їх знайшли, капітан порому повідомив про це правоохоронним органам Туреччини та одеським прикордонникам.

Нібито усі нелегали стверджували, що вони з Палестини. Як каже виконувач обов’язків керівника прес-служби Південного регіонального управління держприкордонслужби Олександр Яковенко, встановити це неможливо, бо вони не мають жодних документів.

Тим не менш, у компанії-операторі DFDS припускають, що палестинець серед них лише один, а ще п'ятеро - алжирці.

Другу групу з шістьох мігрантів знайшли на поромі 1 серпня. Вони приблизно так само непомітно проникли на борт судна. Ці хлопці, скоріш за все - вихідці з Марокко. За словами прес-секретаря Одеського прикордонного загону Костянтина Кізіма, мігранти пояснили, що хотіли проникнути на борт іншого порома, щоб потрапити до однієї з країн-членів Євросоюзу.

Якраз нещодавно з'явилися повідомлення, що контрабандисти "живого товару" випробовують новий маршрут для транспортування нелегальних мігрантів, який проходить по Чорному морю - з Туреччини в Румунію. Схоже, що поромні хлопці були "пробним каменем", але стати першопрохідцями їм не судилося.

Безвихідна ситуація

Компанія-оператор порому DFDS опинилася у важкому становищі: Туреччина та Україна відмовляються приймати нелегалів. Тож вони уже сім тижнів плавають між Одесою та Стамбулом і назад.

Олександр Яковенко стверджує, що українські прикордонники вжили вичерпних заходів щодо недопущення порушення прав нелегальних мігрантів. Їх спитали, чи бажають вони отримати статус біженця в Україні або статус особи, яка потребує додаткового захисту. Однак мігранти такого бажання не виявили, стверджує Яковенко.

Тобто зі слів українських прикордонників випливає, що молоді арабські хлопці хотіли потрапити в Євросоюз і бути біженцями в Україні їм не цікаво.

Як стверджує компанія-оператор, ведуть мігранти себе агресивно, через це їх довелось замкнути в каютах, встановити на ілюмінаторах ґрати та найняти в Туреччині охоронців, аби забезпечити безпеку пасажирів, працівників порому та й самих нелегалів.

"Мігранти намагалися спалити пором, затопити його, погрожували стрибнути у воду та скоїти самогубство, один навіть намагався повіситись на постільній білизні", - розповідає сайт данської телерадіокомпанії DR.

Нелегалів дуже обурило, що вони потрапили не на той пором і не потраплять у ЄС. Компанія DFDS наводить фотографії дверей каюти, яку розгромили мігранти. Після цього їх замкнули у трьох інших.

"Таким чином, ми взяли відповідальність за їжу, медичне обслуговування та одяг, та дозволяємо їм контактувати з членами сім'ї. Ми дбаємо про їхню безпеку, але не можемо робити це вічно", - цитує DR керівника DFDS Нільса Смедегаарда.

Як пише Reuters, Данське Міністерство закордонних справ почало переговори з Анкарою, Києвом та, оскільки пором ходить під литовським прапором, з Вільнюсом.

"Проблема може бути вирішена. Все, що потрібно - швидке рішення Анкари або Києва", - цитує агентство джерело в данському МЗС.

Компанія-оператор також сподівається, що вдасться точно встановити країни походження нелегалів, і тоді їх можна буде вислати додому.