Кремль замітає сліди

Проект Путіна в Україні згортається, а значить, зачищати будуть всіх. Тож у нас попереду ще багато нещасних випадків

Для позначення ситуації, коли обставини роблять тебе абсолютно зайвим серед живих, придумано багато формулювань. Наприклад - трагічний і безглуздий нещасний випадок. Воно практично універсальне - навіть якщо в жертву всадили ріжок з автомата - щасливим випадком це назвати важко. Значить, нещасний.

Ще, кажуть, що найгірше опинитися під рукою, коли конче потрібен наочний приклад. Але найнебезпечнішим для життя і здоров'я вірусом залишається класичне - «Він занадто багато знав». Так ось, дорогі товариші.

Ви, напевно, будете сміятися, але велику російську дипломатію знову спіткала тяжка втрата. Восьмий труп у МЗС РФ за останній рік, якщо я не помиляюся.

Отже, днями помер торговий представник Росії в Нідерландах Олександр Черевко. Кажуть, хворів останнім часом, а тут стало зовсім погано і від систем життєзабезпечення його відключили. Помер він, правда, вже в Москві, але це вже деталі.

Вісім дипломатів і всі на цікавих посадах - в такі збіги давно ніхто не вірить. Можливо, комусь здасться, що торговий представник Росії в Нідерландах занадто дрібна сошка, щоб потрапляти в список зачистки «першої черги», але це саме так. Саме Нідерланди мають у процентному співвідношенні найпотужніший експортний товарообіг із Росією серед країн Євросоюзу.

Частка Нідерландів у експорті Росії в 2016 році склала 10,2471%. За часткою в російському експорті в 2016 році Нідерланди посіли 1 місце. І в 2015 році - також 1 місце. При цьому експортують з Голландії в РФ далеко не тільки тюльпани або сир.

Втім, про цей дуже цікавий аспект поговоримо трохи нижче, а поки загальний момент. Нідерланди мають серйозні економічні зв'язки з Росією, щорічний товарообіг більше 32 мільярдів доларів. Тож «друзів Росії» там вистачає по визначенню. У когось суто бізнес-інтерес, а когось підкуповують вигідними контрактами в обмін на невеликі послуги в політиці або громадській роботі.

Пам'ятаєте, скільки проблем при підписанні Асоціації України і ЄС виникло саме через позицію Нідерландів? Референдум, негативна позиція населення сіл, які часто взагалі не знали, де знаходиться Україна і що таке асоціація.

Тобто була проведена хороша робота пропагандистів. Серед місцевих. На російські гроші. І хто-хто, а торгпред повинен чудово знати всі явки, паролі, схеми, суми та прізвища одержувачів конвертів зі скромною вдячністю. Що автоматично має на увазі його роботу на інше відомство в Росії.

Таких сумісників у них вистачає - ще з радянських часів. Тож знав він дійсно дуже багато. І в якийсь момент це «дуже» перетворилося на «занадто». Ну а далі нещасний випадок або інше відключення від систем життєзабезпечення.

Перейдемо до найцікавішого - що саме купує Росія в Нідерландах. Там вистачає насправді цікавих речей, але нас найбільше цікавить одна велика угода з останніх.

Отже, дві компанії, зареєстровані саме в Нідерландах, виявилися замішаними в скандалі з санкціями проти Росії. Фактично їх звинувачують у постачанні обладнання для будівництва Керченського мосту. Це фірми Dematec Equipment і Bijlard Hydrauliek. Тобто тут не просто порушення санкцій, а ще й участь у проекті на окупованих територіях - так просто не відмиєшся.

Плюс, специфіка поставлених виробів працює проти учасників угоди. Устаткування для монтажу 35-метрових мостових ферм, специфікація і характеристики при його виготовленні практично повністю вказують на місце майбутнього використання. Занадто багато нюансів потрібно врахувати при виконанні такого замовлення, щоб робити універсальні характеристики.

Ось вона - найважливіша для Росії угода, тому що пропагандистське значення Кримського моста переоцінити неможливо.

А самі росіяни нічого подібного давно не виробляють. Схилити до співпраці потрібні компанії, зацікавити потрібних людей, розробити всю схему обходу санкцій - ось найважливіше завдання для торгового представника РФ у Нідерландах.

Суми фігурують величезні, навіть в офіційних паперах. Але і штрафи в разі викриття захмарні. Загалом, гра з високими ставками. І раптом міністр зовнішньої торгівлі й розвитку Нідерландів Ліліану Плаумен оголошує про початок розслідування по цій угоді за участю Dematec Equipment і Bijlard Hydrauliek. Ось тут російський торгпред і помер.

Смерть Олександра Черевка цілком логічний фінал для багатьох високопоставлених учасників окупації Криму і Донбасу.

І не тільки для них - ключових і знаючих зайве персонажів будь-якого рівня будуть прибирати з дошки без церемоній і варіантів. Мертві не базікають, в суді показань не дають - таке рішення набагато надійніше, ніж заткнути рот грошима і заборонити виїжджати з країни. А часто і дешевше.

Російськими дипломатами справа не обмежиться. Учасники операції, в результаті якої збили над Донбасом «Боїнг», в більшості, напевно, вже мертві. Або стануть такими, в разі інтересу до них європейських слідчих.

Пропагандисти, спонсори, кур'єри - зачищати будуть усіх. Проект згортається, час прибирати сміття. Тож у нас попереду ще багато нещасних випадків - і серед керівництва так званих ДНР і ЛНР, і серед їхніх спільників в Україні. Коли сліди замітають, всім начхати на вірність і обіцянку «я вам ще в пригоді стану ...»