Нова операційна система від Apple iOS 11: Доповнена реальність та ефекти для "живих фото"

Apple випустила фінальну версію iOS 11. Нова операційна система пропонує безліч змін, серед яких підтримка віртуальної реальності та новий App Store

Новий "Центр управління"

Найбільша візуальне зміна на iPhone — перероблений "Центр управління", який знову влізає в один екран. Він став більш "скляним", анімацію роботи повзунків та налаштування яскравості ліхтарика переробили. Користувачі можуть вручну додати деякі перемикачі і впорядкувати їх. Також з’явилася нова можливість — "Запис екрану".

 

"ARKit"

Інструментарій доповненої реальності - одне з найцікавіших нововведень в iOS 11. Розробники протягом кількох місяців демонстрували прості, проте якісні прототипи. Разом з виходом iOS 11 з’являться десятки подібних проектів, від "лінійок", за допомогою яких можна досить точно виміряти навіть площу будівлі, до ігор.

Наприклад, можна уявити як виглядатиме Tesla у подвір'ї:

Або ж завести омріяного домашнього улюбленця:

Чи просто порозважатись:

 

Функція Drag’n’Drop

 

Для iPad одним з найяскравіших оновлень стала підтримка функції Drag’n’Drop, яка дозволяє виділити контент і перетягнути його в іншу програму. Наприклад, картинку з сайту можна не копіюючи перетягнути в текстовий редактор. Більш того, можна відразу вибрати кілька об’єктів для вставки. В оновленнях на iPhone така можливість відсутня.

 

Нові "Нотатки"

 

Додаток "Нотатки" отримав чергове велике оновлення: верстка тепер дозволяє не тільки робити списки з чекбоксами, але і прості таблиці, фон нотаток можна змінити на клітинний або лінійний. До того ж, "Нотатки" отримали вбудований сканер документів.

 

Оновлений "App Store"

 

В магазині додатків переробили вкладки (розділили ігри та програми), створили нове меню "Сьогодні", де редактори Apple розміщують статті про новинки, історії розробників і поради з використання популярних програм. 

 

Камера та "Фото"

До "живих фото" відтепер можна застосовувати ефекти: зациклити, зробити відскік (перехід вперед і в зворотньому порядку) або використовувати довгу витримку (всі фотографії об’єднаються в одному кадрі, корисно для розмиття рухомих об’єктів).

Нові кнопки доступні, якщо свайпнути "живе фото" вгору. Рухомі картинки також можна редагувати.

 

Також нова iOS 11 вміє створювати фото і відео в нових форматах HEIF і HEVC — це економить до 50% пам’яті, але формат поки не знайомий багатьом додаткам, серед яких і стандартні "Фото" в iOS 10 і macOS Sierra.

Контент в цих стандартах вміють створювати iPhone 7, iPhone 7 Plus, 10,5-дюймовий iPad Pro і 12,9-дюймовий iPad Pro другого покоління. 

Які пристрої підтримує iOS 11

Нова iOS 11 доступна на iPhone 5s та новіших моделях, iPad Air і новіше, а також iPod Touch шостого покоління. Щоб встановити оновлення, потрібно перейти в "Налаштування" — "Основні" — "Оновлення ПЗ" і дотримуватись подальших інструкцій на екрані.