Другий за два тижні землетрус у Мексиці вбив більше 200 людей. Що там відбувається

Мексика здригнулась від смертельного землетрусу, який стався у день пам'яті про інший, найтрагічніший землетрус країни 32-річної давнини

Другий землетрус за два тижні стався у Мексиці. Загальна кількість жертв уже перевищила 200 людей.

Удар по столиці

Землетрус стався приблизно о першій годині дня за місцевим часом, у вівторок, 19 вересня. Його епіцентр знаходився у штаті Пуебла, що за 123 км від Мехіко - столиці країни. Потужність поштовхів склала 7,1 бали.

І це найбільш жахливий землетрус, який стався в країні за останні десятиріччя,

відзначає Associated Press.

Буквально два тижні тому Мексика вже пережила землетрус. Він стався 8 вересня і був навіть потужніший - 8 балів. Але епіцентр знаходився у морі, тому кількість жертв була меншою - майже 100 осіб загинули в південному штаті Оаксака.

Після останнього землетрусу було зафіксовано ще кілька додаткових поштовхів. Найпотужніший із них становив 4 бали.

Загальна кількість жертв на момент підготовки тексту склала 217 людей. З них 86 загинули під уламками будівель у столиці.

 

Також багато жертв у штаті Морелос, що на південь від Мехіко - 71 людина. У штаті Пуебла загинуло 43 людини. Ще 16 людей загинули в штатах Мехіко, Гуерреро та Оксака.

У столиці загинуло чимало дітей під уламками зруйнованої школи Енріке Ребсамена. За словами президента Мексики Енріке Пенья Ньєто, військові та пожежники знайшли тіла 22 мертвих дітей та двох дорослих. Ще 30 дітей та 12 дорослих поки що вважаються зниклими безвісти, їхні пошуки під уламками продовжуються.

Добровольці та рятувальники розгрібають уламки школи. Фото: AP

15 людей загинули під уламками церкви, яка була розташована на схилі вулкана. У ньому сталося невелике виверження після землетрусу і будівля зруйнувалась прямо під час служби.

Для рятувальних робіт задіяно 3400 військових. Мер Мехіко Мігель Анхель Мансера розповів, що від 50 до 60 людей було витягнуто живими з-під уламків завдяки рятувальникам, військовим та волонтерам.

Фото: Reuters

Фото: Reuters

Дивний збіг

Землетрус стався 19 вересня, приблизно о першій годині дня за місцевим часом. За дві години до того у Мехіко та інших містах проходили навчання, як діяти під час землетрусу. Включалися сирени, голосові сповіщення тощо. Це не випадковість, бо саме 19 вересня 1985 року столиця постраждала від найбільш потужного землетрусу в своїй історії. Тоді загинуло 9500 людей.

Агентство Associated Press розповідає, що саме через навчання вдалося врятуватися учням та вчителям школи в Морелос. За словами викладачки Аделіни Анзурес, вона пояснювала дітям, що це не гра і треба бути готовими. Тож коли стався справжній землетрус, усі швидко змогли евакуюватися і ніхто не постраждав.

За словами експерта із землетрусів Лусі Джонса, якого цитує телеканал NBC, землетрус не зовсім тривіальний, зважаючи на місце, де він стався. Тобто вони там бувають, але не так часто, як в інших регіонах.

Президент Мексики у своєму телевізійному зверненні сказав, що допомога знадобиться багатьом людям, але зараз потрібно сконцентруватися на тих, хто опинився у пастці під уламками.

Окрім людських жертв значно пошкоджено інфраструктуру. Зокрема, 40% Мехіко та 60% штату Морелос лишилося без електрики. Також багато перебоїв у стільниковому зв'язку, бо пошкоджено передавачі сигналу. Чимало людей лишились без даху над головою.