Найкрутіший боксер світу пішов на пенсію, а виграти від цього може українець. Історія шансу Олександра Гвоздика

Рішення найкращого боксера світу американця Андре Ворда про завершення кар'єри відкрило українцю Олександру Гвоздику шлях до чемпіонського бою

Що сталося

21 вересня американський боксер Андре Ворд несподівано оголосив про завершення кар'єри. Він виклав на своїх сторінках у соцмережах відео з найбільш знаковими епізодами свого шляху у боксі та назвав його "Місія виконана".

Таке рішення стало для світу боксу несподіванкою. Адже Андре Ворду лише 33 роки і він щойно досягнув свого піку. Американський боксер напівважкої категорії (до 79,4 кг) очолив рейтинг найкращих боксерів світу, незалежно від вагової категорії, після того, як у 2015 році пішов з боксу славетний Флойд Мейвезер, і міг домінувати ще не один рік.

Сам Ворд пояснив своє рішення втомою від боксу та втратою мотивації.

"Я завершую кар'єру бо моє тіло більше не може витримувати навантажень, і у мене не залишилося бажання битися. Я більше не можу віддавати всього себе команді і фанатам, тому мені більше не варто боксувати", - зауважив Ворд.

Хто такий Андре Ворд

Андре Ворд перед тим, як перейти у професіонали, зробив блискучу любительську кар'єру та у 2004 році виграв Олімпіаду у напівважкій вазі.

Серед профі він розпочав у другій середній вазі (до 76,2). Свій перший чемпіонський титул американець здобув у 2009 році, відібравши пояс WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) у данця Міккеля Кеслера.

Це бій відбувався у рамках турніру Super Six World Boxing Classic, участь у якому брали шість найсильніших боксерів другої середньої ваги. Переможцем змагань у підсумку став Ворд, який у вирішальному поєдинку переміг британця Карла Фроча та відібрав у нього ще й титул WBO (Всесвітньої боксерської організації).

2015 року Ворд вирішив перейти до напіважкої ваги, а вже у червні наступного року переміг у бою за вакантний титул WBO колумбійця Александера Бранда та став чемпіоном світу й у цій категорії.

Після цього Ворд у листопаді 2016-го зустрівся з лідером напівважкого дивізіону – росіянином Сергієм Ковальовим. Американець виграв за очками та відібрав у нього титули WBA та IBF (Міжнародної боксерської федерації). Суперник заявив про суддівське пограбування та отримав реванш.

Читайте також: Як росіяни скаженіють через поразку свого найкращого боксера

Але й у повторному бою Ворд переміг і зробив це ще переконливіше – здобув перемогу технічним нокаутом у восьмому раунді. Як зясувалося – це був останній поєдинок Андре Ворда. Таким чином, американець пішов з рингу непереможеним – він виграв усі 32 свої поєдинки, 16 з яких – нокаутом.

Чому пенсія Ворда – гарна новина для Гвоздика

Після того, як Ворд завершив кар'єру, його три чемпіонські титули – за версіями IBF, WBA та WBO стануть вакантними. Українських вболівальників особливо цікавить останній з поясів.

Цього тижня у свіжому рейтингу WBO українець Олександр Гвоздик відібрав лідерство у росіянина Сергія Ковальова, який після двох поспіль поразок від Ворда, опинився на другій позиції. Тож, з великою долею вірогідності, за вакантний титул битимуться саме перший та другий номери класифікації – Гвоздик та Ковальов.

Якщо цей бій буде призначено, то він відбудеться навесні наступного року. Справа у тому, що у Ковальова на 25 листопада вже призначено поєдинок – він зустрінуться з іншим перспективним українським боксером – В'ячеславом Шабранським.

Гвоздик свій попередній бій провів зовсім недавно – 19 серпня він нокаутував американця Крейга Бейкера у шостому раунді. Наразі невідомо, чи українець має намір ще раз виходити на ринг цього року. Вочевидь, все залежатиме від рішення WBO, стосовно вакантного чемпіонського титулу.

Проте, після перемоги над Бейкером менеджер нашого боксера Егіс Клімас казав, що найвірогідніше Гвоздик свій наступний поєдинок проведе вже на початку 2018 року.

Читайте також: Українець Шабранський битиметься з найкращим боксером Росії. Що світить нашому бійцю

Варто зазначити, що українець посідає високі позиції й за іншими версіями, де титули стали вакантними. У рейтингу IBF він йде п'ятим. При цьому перший рядок класифікації організація залишила вільним, а далі у списку розташувалися росіянин Артур Бетербієв, німець Енріко Кьоллінг та швед Еірік Скоглунд.

У рейтингу WBA Гвоздик третій, щоправда ця організація відзначається заплутаною титульною системою. Навіть після того, як пішов Ворд, який мав титул суперчемпіона, у WBA залишилося цілих два чемпіона – регулярний Баду Джек зі Швеції та тимчасовий – росіянин Дмитро Бівол, який очолює рейтинг. Попереду українця також йде кубинець Салліван Баррера.

Тож найближчим часом у напівважкій вазі станеться глобальний переділ титулів. Українець Олександр Гвоздик братиме у ньому безпосередню участь.