Найдивніші музичні інструменти світу: Коли співає печера і грає морква

Як змусити "танцювати" блискавку та перетворити на музичний інструмент печеру, пилу та навіть інгрідієнти супу

До всесвітнього Дня музики Еспресо.TV відібрали найдивніші музичні інструменти, від старовинних зразків до надсучасних музичних технологій.

1. Скляна Гармоніка

Винахідником цього музичного інструменту є Бенджамін Франклін. Одного разу, побачивши чоловіка, виконуючого музичний твір на скляних келихах, Франклін був зачарований звуками, і водночас розчарований незручністю інструмента.

Він вирішив об'єднати їх в єдиний інструмент, здатний створювати звуки в діапазоні частот. Після приєднання скляних чаш різного розміру до центральної обертової осі гравець повинен був просто змочити пальці у воді і доторкнутися до отриманого інструменту в потрібному місці. Гармоніка мала величезний успіх. Моцарт, Бетховен і Штраус навіть створювали для неї спеціальні твори.

З появою фортепіано популярність гармоніки поступово почала зменшуватися. Так само, як і клавесин, витіснений своїм більш гучним братом, гармоніка була призначена для виступів у великих концертних залах.

2. Сталактитовий орган

Сталактитовий орган - найбільший музичний інструмент у світі. Він знаходиться в штаті Вірджинія (США), і розташовуєтьсяв підземній печері, займаючи площу близько 1,5 га. Для гри на ньому використовуються спеціальні молоточки.

Орган було спроектовано в 1950-х роках. Зі стелі печери звисають природні сталактити (мінеральні утворення подовженої форми), удар по яких викликає різні звуки, але щоб домогтися від них звучання на потрібній ноті, творцеві органу Ліланд Спрінкль довелося обробляти їх протягом трьох років.

Сталактитовий орган знаходиться в Лурійскіх печерах, і відвідувачі можуть почути гру на ньому "наживо". Вони також мають можливість придбати компакт-диски із записами музичних творів, виконаних на органі. У 2011 році спеціально для сталактитового органу було написано оригінальний музичний твір "У печері".

3. Гра на огорожах

Колись Роберт Фрост сказав: "Хороші огорожі створюють хороших сусідів". Однак, виявляється, непогані огорожі можна також перетворити в унікальні музичні інструменти.

Для створення проекту "Великі огорожі Австралії" скрипалі Джону Роуз і Холліс Тейлор об'їздити тисячі кілометрів по всій Австралії. Вони грали на довгих огорожах з усього континенту.

Водіння смичками по натягнутих дротах виробляє скрегіт і породжує незвичайні звуки. Удари по парканах барабанними паличками імітують гру на ударних інструментах.

4. Зевсофон або торамін

Зевсофон, він же торамін, отримав свою назву від імен богів-громовержців Зевса і Тора та об'єднав в собі електрику з музикою, що дозволило створити її візуальне відображення.

В основі такого інструменту лежить винахід Нікола Тесли – так звані "котушки", принцип роботи яких грунтується на накопиченні потужних електричних зарядів, які при досягненні певної величини розряджаються через повітря і створюють ефектну плазмову дугу. Коли це відбувається, виникає звук, схожий на грім.

Якщо приєднати котушку Тесли до електронного музичного інструменту, то її можна використовувати як аудіо-колонки зі справжніми ефектами блискавки.

5. Кулькова машина групи "Wintergatan"

На створення цього музичного інструменту пішло 14 місяців, а спроектовано і побудовано його було для шведської фолк-електро-групи "Wintergatan".

Машина складається з маховика, колісних передач і фідерних трубок. Для створення більшості звуків використовуються падаючі металеві кульки, а для імітації звучання малого барабана - зерна рису сорту басматі. Також в інструменті помітно елементи гітари та клавесину.

Весь процес створення інструменту було задокументовано в серії відео на YouTube, і остаточний результат отримав понад 28 мільйонів переглядів.

На відміну від більшості зроблених на замовлення музичних інструментів, машина повнофункціональна, а не призначена для виконання однієї єдиної пісні. Інструмент відправився в тур з групою в 2016 році.

6. Овочевий оркестр

Сталактитовий орган проіснує кілька тисячоліть, доля деяких інших інструментів куди менш довговічна, і закінчується у вигляді страв. Заснований в 1998 році віденський "Овочевий оркестр" отримує унікальні звуки за допомогою інструментів, зроблених з овочів, і грає музику на просвердленій моркві, барабанах з гарбузів, ріжках зі стручків перцю, тріскачках з баклажанів, труб із цукіні, тощо.

Репертуар гурту складається з саунд-арту, експериментальної та електронної музики, а з усього, що залишається від музичних інструментів після виступу оркестр варить ситний овочевий суп, яким пригощають аудиторію.

7. Глюкофон

Глюкофон – це тональний пелюстковий барабан. В Європі та Америці його називають steel tongue drum, або tank drum .Має безліч варіантів налаштувань - мажорні, мінорні, інтегральні, пентатонічні лади.

Він складається з двох чаш, на одній з яких розташовані "язички" барабана, а на іншій – резонуючий отвір. Інструмент здобув деяку популярність серед вуличних музикантів, проте масовим його назвати все ж не можна.

8. Пірофон

У 1873 році Фредерік Кастнер запатентував пірофон, відомий також як "вогневий" або "піротехнічний орган". Пірофон виробляє звук, використовуючи полум'я, яке за певних умов починає гудіти всередині труби.

Регулюючи розмір цього полум'я, можна домогтися отримання звуку на певній ноті. Незважаючи на всі зусилля свого творця, пірофон так і не зміг прижитися.

9. Музична пила

Ця пила відрізняється від звичайної тільки тим, що може гнутися набагато сильніше. При грі музикант упирає один її кінець собі в стегно, а інший тримає рукою. Звук видобувається з допомогою спеціального смичка.

Незвичне звучання пили можна почути в композиціях деяких фолк-груп, однак за межами жанру етнічної музики вона не отримала широкого розповсюдження.

10.  Діджеріду

Діджеріду —  один з найстаріших духових інструментів у світі і традиційний інструмент австралійських аборигенів. Він робиться зі шматка стовбуру евкаліпту довжиною 1-3 метри, серцевина якого виїдена термітами.

При грі використовується техніка безперервного дихання. Кажуть, що звучання діджеріду сприяє входженню в транс. Інструмент має дуже великий діапазон тембру, зрівнятися з яким може тільки людський голос та орган.