8 графіків, які пояснюють культуру зброї в США

Масові стрілянини у США дуже часто порушують в американському суспільстві дискусію щодо володіння вогнепальною зброєю. Видання CNN пояснило, як жителі Сполучених штатів ставляться до пістолетів зараз

Еспресо.TV наводить переклад матеріалу CNN.

Зазначається, що такі резонансні події, як стрілянина у Лас-Вегасі, надовго залишать слід у політичній культурі. Адже вони порушують питання щодо належності використання вогнепальної зброї, а також стосовно введення більш жорстких правил її використання. 

У зв'язку з цим, одразу виникають дві протилежні точки зору:

1. Нам (США, - ред) потрібно більше законів, які контролюють використання зброї, щоб зупинити цей цикл насильства.

2. Погані люди будуть робити погані речі незалежно від того, якими будуть закони щодо використання зброї .

Це відображає велику культурну прогалину між тими, хто виріс зі зброєю і бачить її як розширення своїх основних свобод, а також тими, хто більш скептично ставиться до зброї. 

У зв'язку з цим CNN представило вісім діаграм, що більш чітко пояснюють прогалину між цими двома світоглядами. 

1. Більшість американців вважають, що закони про зброю повинні бути більш суворими

Відповідно до останнього опитування американського інституту дослідження громадської думки Gallup, 55% людей висловилися за те, щоб зробити відповідні закони більш жорсткими.

Тим часом 10% американців вважають, що вони мають бути менш суворими. Кожен третій вважає за краще, щоб закони залишалися такими, які є. 

На початку 2010-х років кількість тих, хто надавав перевагу більш жорстким законам, та тих, хто зберігав статус-кво, була приблизно однаковою. Тим часом у 1990-х роках за більш жорсткі закони виступали сім з десяти американців. 

2. Чотири з десяти людей зберігають зброю вдома

42% людей стверджують, що вони або володіють зброєю (30%), або живуть в будинку з кимось, у кого є зброя (11%). Відповідно до опитування дослідницького центру Pew, майже у кожного шостого з десяти американців немає вдома зброї.

Дві третини опитаних кажуть, що у них є кілька одиниць зброї. Майже три чверті людей кажуть, що їм важко уявити, що у них немає зброї.

Понад 40% республіканців і прореспубліканських самовисуванців володіють зброєю, в той час як серед демократів та продемократичних парламентарів ця цифра становить лише 20%. 

 

3. Три чверті власників зброї вважають, що володіння пістолетом є однією з основних свобод

Опитування Pew показало, що 74% власників зброї описали своє право володіти нею як "абсоютно необхідне для їхнього власного почуття свободи". Тільки кожен третій (35%) з власників вважає інакше. 

 

4. Більшість власників зброї називають "захист" основною причиною придбання пістолета

У 1999 році 49% американців заявили в опитуванні Pew, що найбільше зброя їм потрібна для полювання, а чверть опитаних вказала головною причиною володіння зброєю захист.

Результати опитування 2013 року показали протилежний результат. У ньому 48% людей назвали захист головною причиною, у той час як лише кожному третьому зброя потрібна суто для полювання.

 

5. Лише 1 з 3 республіканців вважає насильство із застосуванням зброї "дуже великою" проблемою

Більшість американців (50%), опитаних Pew, вважають, що насильство із залученням зброї є "дуже великою" проблемою. Кожен третій називає це "помірно великою" проблемою.

Серед політиків ситуація відрізняється. Лише 32% республіканців вважають це "дуже великою" проблемою, а серед демократів так вважають дві третини опитаних. 

 

6. Думки американців сильно розбігаються щодо того, чи буде уряд робити занадто багато або занадто мало у питанні зброї

Минулого місяця президент США Дональд Трамп зауважив, що у тому разі, якщо б на виборах перемогла кандидат від республіканців Гілларі Клінтон, то другу поправку конституції щодо права володіти зброєю було б скасовано. 

Ці слова Трампа відобразили побоювання багатьох власників зброї щодо політики демократів у цьому питанні. Серпневе опитування видань NBC-Wall Street Journal показало, що 50% американців бояться занадто сильних обмежень влади у питанні володіння зброєю. Тим часом 45% людей непокоїть, що влада не буде робити достатньо для регулювання доступ до вогнепальної зброї. 

7. Республіканці не вірять, що доступ до зброї збільшує вірогідність масових стрілянин

Лише кожен четвертий (27%) республіканець вважає, що більш суворі закони, пов'язані з купівлею зброї, призведуть до меншої кількості масових стрілянин. Більшість (54%) республіканців кажуть, що більш суворі закони щодо зброї не матимуть ніякого значення в контексті подібних інцидентів.

Тим часом дві третини демократів стверджують, що більш суворі закони про зброю, ймовірно, призведуть до меншої кількості випадків масового насильства з її використанням. 

 

8. Існує широкомасштабна підтримка декількох заходів з контролю над зброєю

Попри велику кількість нюансів у сфері володіння зброєю, існують проблеми, щодо яких більшість громадян можуть знайти спільне рішення.

Зокрема, щодо обов'язкової перевірки відомостей щодо людей, які купують зброю на збройових виставках і приватних продажах. Згідно з даними Pew, 88% демократів і 79% республіканців підтримують закриття так званої шпаринки з покупки зброї. Вісім з десяти республіканців і демократів підтримують обмеження на продаж зброї психічно хворим людям.