Польща купує у терористів Донбасу дефіцитне для України вугілля. Чому так відбувається

Ватажки невизнаних республік непогано заробляють на експорті вугілля до Польщі, яке звідти потрапляє й до інших країн

Росія допоможе

4 жовтня журналісти польського видання Dziennik Gazeta Prawna опублікували розслідування, як вугілля з окупованих територій України потрапляє до Польщі за посередництва Росії.

Схема така: зацікавлена компанія нелегально вивозить антрацит до Росії, потім компанії з РФ вже під виглядом російського палива експортують його до Польщі (в основному, через залізничну станцію Брест-Малашевич або порти в Ростовській області). З Польщі українське вугілля потрапляє в інші країни світу.

Польське видання зазначає, що лише за літо 2016 року таким чином вдалося провезти до Польщі 11 тис. тонн донецького вугілля.

За підрахунками видання Liga.net, за дев'ять місяців поточного року до Польщі було поставлено 93 тисячі тонн антрациту, нелегально вивезеного з окупованого Донбасу. Й це лише обсяги, які вдалося відстежити за допомогою залізничних накладних та митних декларацій РЖД і Федеральної митної служби. Тобто, насправді цифри можуть бути значно більшими.

Воно й не дивно- бізнес вигідний. Власники копанок продають антрацит по $22 за тонну. А от вже на польському кордоні офіційна ціна такого палива складає $140, пише Економічна правда. Майже в сім разів більше.

Колишній заступник директора двох шахт в Луганській області Павло Лисянський, розповів виданню, що на кожній проданій до Польщі тоні вугілля, Плотницький заробляв 500 гривень.

Ноги ростуть з України

Справа в тім, що росіяни трактують вугілля як імпорт з України, але “світити” його походженням зайвий раз уникають. Зрозуміти, що вугілля саме з Донбасу відносно легко - на основі хімічних показників конкретних партій вугілля.

Україна ж визнає це за контрабанду, оскільки не має контролю ні над кордоном, ні над експортом з Луганська.

15 березня 2016 року РНБО заборонила транспортне сполучення з окупованими територіями. І Україна припинила будь які торгові відносини з "ЛНР-ДНР"

Журналісти Dziennik Gazeta Prawna пов’язують з доставкою вугілля до Польщі компанію Doncoaltrade, зареєстровану в польському Катовіце з 2012 року. Міністерство фінансів Польщі звільнило компанію від сплати акцизів. Вона також має право продавати та відвантажувати вугілля  в інші країни ЄС.

Згідно з відкритим польським реєстром (Krajowym Rejestrze Sądowym), її президентом і головним акціонером є Олександр Мельничук, який певний час був заступником "міністра" вугільної промисловості так званої "ЛНР".

Більш цікавим є прізвище партнера Мельничука - Роман Зюков. Це син колишнього замміністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Зюкова (2006-2007). Також пан Юрій був радником міністра Насалика (2016). В 2009 році Зюков-старший виступав на боці кандидата на посаду президента Юлії Тимошенко. Він є кумом Тимошенко та разом із нею хрестив її онуку.

Романові Зюкову належить 40% компанії Doncoaltrade

У квітні 2016 року після скандалу прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив СБУ розібратися, чи пов'язаний Юрій Зюков із бойовиками "ЛНР". 17 травня 2016 року СБУ заявила, що не має інформації про причетність Юрія Зюкова до діяльності так званої "ЛНР".

Зюков-молодший в коментарі “Українській правді” заперечив причетність до торгівлі вугіллям із зони АТО, зазначивши, що втратив усі контакти з представниками Doncoaltrade ще в травні 2014 року.

Ще одна польська компанія з українським корінням TD ANTHRACITE. Від початку року вона закупила в російської “РЖД Логистика” майже 15 тис. тон вугілля. А засновниками TD ANTHRACITE є четверо наших громадян.

Засновники TD ANTHRACITE​

Не лише Польща

Польща - один з найбільших покупців палива, вивезеного з окупованих територій. Серед кінцевих одержувачів донецького антрациту в реєстрі зазначені такі польські компанії, як ENI, ICI Suisse SA, Lanturno Management S.A.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик закликав польську владу припинити постачання до Польщі вугілля антрацитної групи з окупованого Донбасу

Міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевський визнав факт потрапляння вугілля з зони АТО на територію республіки та пообіцяв негайно відреагувати.

Ситуацію вже прокоментувало посольство Польщі в Україні. "Щодо імпорту антрациту зі сходу України МЗС Республіки Польща наголошує, що Польща незмінно стоїть на позиціях поваги до територіальної цілісності України та не визнає сепаратистських "народних республік" в Донецькій і Луганській областях".

Однак Польща далеко не єдиний покупець нелегального твердого палива з ОРДЛО. Окрім того, що таке вугілля згодом втрапляє через Польщу до інших країн Європи, існують ще й інші шляхи його вивезення з України.

Через Крим вивозиться ще частина вугільної сировини. Журналісти Dziennik Gazeta Prawna знайшли в російському судноплавному реєстрі сертифікат вже відомої Doncoaltrade для відвантаження антрациту на морі. Він дійсний до травня 2018 року. Й тут вже українське вугілля закуповує Туреччина.