МВФ вимагає підняти ціни на газ, а Україна пручається. Що буде з тарифами

Вже з 1 жовтня ціни на газ мали зрости на 19%. Попри вимоги МВФ, уряд відмовився підвищувати тарифи. Чому та що з цього вийде

Чому мали підвищити

ПІдвищення ціни на газ в жовтні 2017 року повинно було стати черговим етапом встановлення ринкових тарифів в Україні. Такі зобов’язання взяла на себе Україна в межах співпраці з МВФ.

Згідно з розрахунками “Нафтогазу”, з 1 жовтня, ціна на газ повинна була зрости на 19%.

Осіннє подорожчання передбачене постановою Кабміну №187 , де визначено формулу розрахунку ціни на природний газ для населення.

Згідно з документом, розрахувати ціну на газ для населення за 2017-2018 опалювальний сезон Міненерго повинен був ще до 1 липня. Однак там заявили, що підстав для підвищення тарифів для населення немає.

11 жовтня Міністерство енергетики та вугільної промисловості оприлюднило нову формулу розрахунку ціни на газ для населення. Згідно з нею, ціна на газ з 1 жовтня до 1 квітня 2018 року в Україні повинна становити 5223,06 грн без ПДВ, що на 5,6% більше поточної ціни.

“Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% поточної ціни, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 року",- йдеться в повідомленні.

Проти підвищення висловився й прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Ціну на газ без підвищення заклали й бюджеті на 2018 рік.

Читайте також: 12 фактів про те, як бюджет-2018 повинен змінити життя українців

Та МВФ вважає по-іншому - “ціна повинна бути ринковою”. Наразі Кабмін веде активну дискусію з Міжнародним валютним фондом щодо газових тарифів в Україні й прагне переконати міжнароних експертів зачекати з підвищенням ціни на газ до квітня 2018.

Міністр фінансів Олександр Данилюк цього тижня вестиме перемовини у Вашингтоні. Й саме від них залежатиме, скільки українці платитимуть за комунальні послуги в цьому опалювальному сезоні.

Аргументи уряду

Формула для розрахунку ціни на газ, закладена в постанові № 187, передбачає, що вартість газу для населення залежатиме від середніх цін на газ в європейських хабах та цін за транспортування та роподіл газу за 12 місяців до розрахунків.

Оскільки залежно від сезону ціни змінюються, Україна повинна “підтягувати” тарифи для населення двічі на рік - квітень та жовтень.

Але цього сезону уряд заморозив підвищення та намагається переконати МВФ змінити формулу встановлення ціни.

Київ пропонує МВФ для розрахунку ціни на газ враховуватилише період, коли ціна на газ у європейських хабах найнижча, тобто квітень-жовтень 2016 та квітень-липень 2017 років.

Саме в теплі місяці Україна може закачати необхідний для опалювального сезону обсяг газу за нижчою ціною і потім використати її в розрахунках.

90% субсидіантів

Уряд апелює до того, що чергове підвищення ціни на газ розорить українське населення. Адже зі зростанням газового тарифу, підвищиться плата й за користування іншими комунальними послугами.

Близько 60% українських домогосподарств отримує субсидії.

Якщо ж ціна на газ зросте - субсидіантами стане 90% українських домогосподарств,

переконані в Міністерсті енергетики та вугільної промисловості.  

Вже нині заборгованість населення за спожитий газ складає 26 млрд грн (337% зростання за рік) й може зрости ще на 50%, якщо ціну на газ підвищити.

В бюджеті 2018 року на виплату субсидій закладено 55 млрд грн, що майже на 7 млрд грн менше, аніж Україна витратила на субсидії минулоріч. Цілком ймовірно, Україна переконуватиме МВФ залишити тарифи на такому рівні, як є, натомість пообіцявши зменшити виплати субсидій.

Читайте також: Зарплати, пенсії, субсидії. Як збільшаться грошові виплати українцям в 2018 році

Якщо ж таку пропозицію МВФ вважатиме неприйнятною, в нашого уряду залишається два варіанти: виконати вимоги фонду й підвищити тарифи або ж розірвати стосунки.

Нагадаємо, що система ціноутворення на газ та пенсійна реформа є головними умовами отримання для України чергового траншу від МВФ в розмірі $17,5 мільярдів.